Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Książki branży mięsnej

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb  - książka

Autor: Egon Binder

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb przemysł spożywczy Egon Binder

Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.


W tej książce opisano następujące tematy:

  • Wytwarzanie dymu:
  • wędzenie zimne, ciepłe i gorące
  • środki wytwarzania dymu
  • jak działa dym.

Piece i komory wędzarnicze:

  • małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb
  • wędzarnie do samodzielnego wykonania
  • szafy i komory wędzarnicze
  • jak unikać błędów w czasie wędzenia.


Wędzenie mięsa i kiełbas:

  • ważne reguły peklowania
  • wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny
  • kiełbasa surowa, parzona i gotowana
  • jaki dym do jakiej kiełbasy
  • przepisy.


Wędzenie ryb:

  • patroszenie, czyszczenie, solenie
  • metody wędzenia
  • gatunki ryb polecane do wędzenia
  • przechowywanie i zamrażanie
  • przepisy.

Powiązane tematycznie artykuły:

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób