Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Książki branży mięsnej

portal mięsny, masarski, portal mięso, kontrola mięsa, przemysł mięsny, branża mięsna, książki branży mięsnej, wędzenie mięsa, kiełbasy, targi mięsne, targi mięso wędliny, wędzenie rybAutor: Egon Binder

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - przemysł spożywczy Egon Binder

Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.

W tej książce opisano następujące tematy:
Wytwarzanie dymu:
- wędzenie zimne, ciepłe i gorące
- środki wytwarzania dymu
- jak działa dym.
Piece i komory wędzarnicze:
- małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb
- wędzarnie do samodzielnego wykonania
- szafy i komory wędzarnicze
- jak unikać błędów w czasie wędzenia.
Wędzenie mięsa i kiełbas:
- ważne reguły peklowania
- wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny
- kiełbasa surowa, parzona i gotowana
- jaki dym do jakiej kiełbasy
- przepisy.

Wędzenie ryb:
- patroszenie, czyszczenie, solenie
- metody wędzenia
- gatunki ryb polecane do wędzenia
- przechowywanie i zamrażanie
- przepisy.

 

Powiązane tematycznie artykuły:

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Produkcja wędlin

portal mięsny

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, ...

Wilki do mięsa w gastronomii – jak wybrać odpowiedni egzemplarz

portal mięsny

Wilk do mięsa to maszyna, która służy do rozdrabniania świeżego, gotowanego bądź mr...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób