Porady związane z rynkiem mięsa, Co warto wiedzieć, Poradnik

Porady, Know-How

stowarzyszenie rzeźników i wędliniarzy jak wstąpić doDlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP- Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy w poniższym tekście oraz artykule poświęconym klastrowi francuskich przedsiębiorców i naukowców.

Warto przeczytać, zastanowić się i śmiało wejść w struktury pierwszego polskiego klastra mięsnego.

Od ponad roku Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP rozwija nowatorską inicjatywę Klastra Przemysłu Mięsnego na Rzecz Jakości i Innowacyjności. Strategicznym celem tworzonego konsorcjum branżowego jest wzmocnienie pozycji konkurencyjnej polskich przedsiębiorstw z branży mięsnej, zwłaszcza małych i średnich, jako tych najbardziej narażonych na negatywne skutki procesów związanych z globalizacją rynków.

Więcej…

Porady, Know-How

Grill, a zdrowie

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.
Coraz więcej zdarza się zakażeń "importowanymi" zza oceanu bakteriami Yersinia. W tym roku wykryto ich już ponad kilkadziesiąt.

Kierownik Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny dr n.med Jolanta Szych powiedziała, że od kilku lat w Polsce występują szczególnie groźne bakterie z gatunku Yersinia enterocolitica, tzw. typ serologiczny O:8. Wcześniej ten typ bakterii występował jedynie w Ameryce Północnej i Południowej. W Europie występowały bakterie Yersinia, ale innych, mniej groźnych typów.

Więcej…

Porady, Know-How

czerwone mięso informacje rak prostaty choroby przez jedzenie mięsaCzerwone, przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty.

Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty - potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w "American Journal of Epidemiology".

Więcej…

Porady, Know-How

mięso czerwone - portal mięsnySpożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. - wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie, których badania opublikowane zostały w piśmie "Stroke".

Więcej…

Porady, Know-How

SKUP to program przeznaczony dla zakładów mięsnych i firm, które obok produkcji mięsa i wędlin, zajmują się skupem oraz ubojem zwierząt rzeźnych. Czynności te są związane z tworzeniem i prowadzeniem określonych dokumentacji wymaganych przez służby weterynaryjne oraz Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Więcej…

Porady, Know-How

Mięso czerwone dzielimy na:

  • mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
  • mięso z kością

Więcej…

Porady, Know-How

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR świadczą usługi w zakresie odbioru, transportu i utylizacji padłych zwierząt gospodarskich w całym województwie mazowieckim:
Usługi te wykonują:

Więcej…

Porady