Technologie przemysłu mięsnego

Przepisy: Potrawy z miesa, Dania mięsne, Jak przyrządzić, Jak upiec, Przygotowanie - Artykuły

Przepisy mięsne

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie, przepis na stek w rozmarynie, portal mięsny, przepisy z mięsadwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 cm
szklanka czerwonego wytrawnego wina
łyżka listków rozmarynu - posiekanego
papryczka chilli
pieprz, sól
łyżka domowego smalcu (może być też tłuszcz z gęsi albo kaczki)
łyżka masła

Przepis mięsny: Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

Steki lekko rozbijamy ręką, oprószamy pieprzem, rozmarynem i posiekaną papryczką chilli i zalewamy winem. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Może być krócej, jeśli nie macie czasu.

Na dwóch patelniach jednocześnie rozgrzewamy niewielka ilość smalcu. Układamy steki i przyciskamy je do dna patelni.

Więcej…

Przepisy mięsne

Szynka pieczona, przepis na pieczoną szynkę, przepis na szynki, przepisy mięso1.5-2 kg szynki wieprzowej
2 opakowania przyprawy do pieczenia
1 torebka czosnku(może być mniej)
olej
zioła(w zależności od upodobania)
2-3 łyżki musztardy
2 łyżki octu winnego

 

Jak przyrządzić szynkę pieczoną:

Składniki zmieszać w misce wyłożyć szynkę i obtoczyć ją w tych przyprawach.

Więcej…

Przepisy mięsne

Koreczki z mięsa mielonego z oliwkami, koreczki mięsne przepis, mięso mielone przepisy500g mięsa mielonego - u mnie z indyka
jajko
cebula
bułka tarta - ok. łyżki
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka pieprzu
sól do smaku
oliwki
kawałek masła

 

Przepis na: Koreczki z mięsa mielonego z oliwkami

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Więcej…

Przepisy mięsne

Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym, przepis na mielone mięso, portal mięsny, masarnie najlepsze5 dużych ziemniaków
ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
cebula
2 duże ząbki czosnku
czarne oliwki
ser (starty)
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
oregano
natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków (prymat)

 

Przepis na: Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym

Ziemniaki obrać, wydrążyć środki tak, aby została "łupina" grubości ok. 0,5cm. Następnie "łódeczki" posmarować sporą ilością oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym (reszta oliwy powinna znaleźć się na dnie) oraz obsypać przyprawą do ziemniaków z każdej strony. Ja dodaję jeszcze dodatkowo odrobinę kminku.

Więcej…

Przepisy mięsne

Karkówka z pieczonym ryżem, przepis na karkówkę, najlepsza karkówka smak, przepisy mięsnetorebka ryżu
3 kawałki karkówki
sól
pieprz
łyżeczka Vegety
łyżeczka ketchupu (u mnie pikantny)
łyżeczka masła
szklanka wody
przyprawa do karkówki
ostra mielona papryka
cebula
ząbek czosnku

 

Przepis na : Karkówka z pieczonym ryżem

Cebulę i czosnek posiekać.

Więcej…

Przepisy mięsne

Gulasz z wieprzowiny - przepis

0,5 kg mięsa gulaszowego
olej
1 duża cebula
1 mała marchewka
sól
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
listek laurowy
papryka słodka mielona
mąka pszenna do obtoczenia mięsa

 

Jak przygotować  gulasz wieprzowy

Myjemy i kroimy mięso w kostkę, mniejszą lub większą, jak kto woli

solimy je i obtaczamy w mące

Więcej…

Przepisy mięsne

przepisy z mięsa, Schab po cygańsku, przepis na schab* 4-6 kotletów ze schabu
* 5-6 średnich marchewek
* 2 duże cebule
* 30 dag żółtego sera
* kilka łyżek majonezu
* sól, pieprz, papryka w proszku, wegeta

 

Jak przygotować i przyrządzić  : Schab po cygańsku

Mięso opłukać,lekko rozbić, przyprawić.

Marchewki i cebulę obrać, pokroić w plasterki, cebulę w pół-talarki.

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i jednej cebuli. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą- z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu.

Warzywa przykryć plastrami mięsa, na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli.

Oprószyć wegetą.

Więcej…

Przepisy mięsne

Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką , dania mięsne, przepisy mięsne, jak najlepiej przyrządzić mięso, portal mięsny* 500g mielonej wieprzowiny
* 2 + 2 plastry wędzonego boczku
* 100g + 25g bułki tartej
* 1 jajko
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 łyżka tymianku lub estragonu
* 1 cebula
* 50g cheddara
* 1 łyżka oleju
* Sól, pieprz

 

Boczek (2 plastry) i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dorzucić boczek i smażyć do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, z boczkiem i cebulą, 100g bułki tartej, jajkiem, przecierem i przyprawami. Wyrobić masę. Foremkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem lub folią aluminiową i przełożyć do niej masę.

Więcej…

Przepisy mięsne

pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym, karkówka przepis, przepisy mięsne1,5 kg karkówki
5 cebul
olej
przyprawa do mięsa
-
Sos:
2 ząbki czosnku
1 szklanka keczupu
2 łyżki octu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka kucharka

Więcej…

Przepisy mięsne

Schab faszerowany pieczarkami, przepisy mięsne, przepisy mięso, dania mięsne

Składniki :

Schab faszerowany pieczarkami

1/2 kg schabu
30 dag pieczarek
1 cebula
kawałek żółtego sera
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
olej

Jak przygotować: Schab faszerowany pieczarkami

Pieczarki umyć, pokroić na niewielkie kawałki.

Cebulę drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Schab pokroić na plastry (około 2 cm). Każdy cienko rozbić, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozbite kawałki posolić i popieprzyć. Ser żółty pokroić na słupki (ma być ich tyle, ile kawałków schabu). Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy po jednym słupku żółtego sera i po łyżce uduszonych pieczarek. Mięso składamy na pół i spinamy szpilkami (po 2 do każdego kawałka mięsa). Spięte kotlety panierujemy w jajku i bułce i smażymy z dwóch stron na złoto.

Przepisy mięsne

Składniki: 300 g różnych rodzajów mortadeli, 100 g serdelków, 50 g korniszonów, 50 g marynowanych cebulek, 1 mała cebula, 1 łyżka kaparow,1 zielona sałata.

Dodatki:

Sos ziołowy z musztarda: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej, 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego, sól, pieprz.

Przepis:

Niemiecka Sałatka z Wędlin:

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

portal mięsny

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru ...

Platforma wspólnych projektów klaster organizowany przez SRW RP

portal mięsny

Dlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP- Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób