Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Przepisy mięsne

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie, przepis na stek w rozmarynie

Składniki na stek z rostbefu:

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 cm
szklanka czerwonego wytrawnego wina
łyżka listków rozmarynu - posiekanego
papryczka chilli
pieprz, sól
łyżka domowego smalcu (może być też tłuszcz z gęsi albo kaczki)
łyżka masła

Przepis mięsny: Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

Steki lekko rozbijamy ręką, oprószamy pieprzem, rozmarynem i posiekaną papryczką chilli i zalewamy winem. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Może być krócej, jeśli nie macie czasu.

Na dwóch patelniach jednocześnie rozgrzewamy niewielka ilość smalcu. Układamy steki i przyciskamy je do dna patelni.

Wina z przyprawami nie wylewamy.

Smażymy około 5-7 minut z jednej strony. Po przewróceniu na drugą stronę podlewamy winem z marynowania. Na wierzchu układamy kawałek masła. Ja jeszcze nakłuwam mięso widelcem, żeby masło spłynęło do środka.

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób