Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Słownik

Porady kulinarne - jak odchudzić mięso
Gotuj mięso korzystając z "niskotłuszczowych" metod gotowania - pieczenie na grillu, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub na grillu bez używania dodatkowego tłuszczu
  • Przygotowuj mięso z ziołami i przyprawami, zamiast korzystania z sosów podkreślających jej smak;
  • Smażąc mięso decyduj się na patelnię teflonową lub grillową do których nie jest wymagany dodatkowy tłuszcz do smażenia - w wyjątkowych przypadkach możesz użyć beztłuszczowego sprayu do smażenia (bardzo rzadki, ale możliwy do znalezienia produkt na rynku);
  • Jeśli wykorzystujesz sos własny z pieczeni do przygotowywania dalszych sosów lub zup, schłodź go w lodówce, żeby tłuszcz się wyraźnie oddzielił - po schłodzeniu zdejmij tłuszcz;
  • Identycznie postępuj z gulaszami - po schłodzeniu ściągnięcie warstwy tłuszczu nie stanowi żadnego problemu - warto wiedzieć, że schłodzony podgrzany ponownie gulasz zyskuje na intensywności smaku;
  • Ogranicz ilość spożywanej soli - sól zatrzymuje wodę, przez co czujemy się ociężali i napuchnięci, może też prowadzić do podwyższonego ciśnienia - zamiast tego posłuż się świeżym sokiem z cytryny skrapiając mięso przed samym jedzeniem;
  • Unikaj łączenia wędlin z majonezem lub sosami majonezowymi oraz na bazie śmietany - lepiej użyć chrzanu lub świeżych warzyw;
  • Zrezygnuj z łączenia mięsa z produktami bogatymi w węglowodany - ziemniakami, ryżem czy makaronem - zamiast nich wybierz kalafior, brokuły lub świeżą sałatę.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak żywić krowy mleczne?

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie wa...

Produkcja wędlin

portal mięsny

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób