Słownik

Porady kulinarne - jak odchudzić mięso
Gotuj mięso korzystając z "niskotłuszczowych" metod gotowania - pieczenie na grillu, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub na grillu bez używania dodatkowego tłuszczu
  • Przygotowuj mięso z ziołami i przyprawami, zamiast korzystania z sosów podkreślających jej smak;
  • Smażąc mięso decyduj się na patelnię teflonową lub grillową do których nie jest wymagany dodatkowy tłuszcz do smażenia - w wyjątkowych przypadkach możesz użyć beztłuszczowego sprayu do smażenia (bardzo rzadki, ale możliwy do znalezienia produkt na rynku);
  • Jeśli wykorzystujesz sos własny z pieczeni do przygotowywania dalszych sosów lub zup, schłodź go w lodówce, żeby tłuszcz się wyraźnie oddzielił - po schłodzeniu zdejmij tłuszcz;
  • Identycznie postępuj z gulaszami - po schłodzeniu ściągnięcie warstwy tłuszczu nie stanowi żadnego problemu - warto wiedzieć, że schłodzony podgrzany ponownie gulasz zyskuje na intensywności smaku;
  • Ogranicz ilość spożywanej soli - sól zatrzymuje wodę, przez co czujemy się ociężali i napuchnięci, może też prowadzić do podwyższonego ciśnienia - zamiast tego posłuż się świeżym sokiem z cytryny skrapiając mięso przed samym jedzeniem;
  • Unikaj łączenia wędlin z majonezem lub sosami majonezowymi oraz na bazie śmietany - lepiej użyć chrzanu lub świeżych warzyw;
  • Zrezygnuj z łączenia mięsa z produktami bogatymi w węglowodany - ziemniakami, ryżem czy makaronem - zamiast nich wybierz kalafior, brokuły lub świeżą sałatę.

Porady