Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Słownik

Karkówka - określenie z dziedziny gastronomii, oznaczające:

* W tuszy wieprzowej (karkówka wieprzowa) – mięso z kością, od przodu - z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej, po odcięciu głowy, od tyłu sięgająca do linii oddzielenia schabu (między 4. i 5. kręgiem piersiowym).

* W tuszy cielęcej – karkowo-piersiowa część odcięta od tyłu - po linii odcięcia górki, a od przodu - pomiędzy 2. i 3. kręgiem szyjnym.

* W tuszy baraniej – mięso z kością odcięte z przodu od głowy, a od tyłu - pomiędzy 5. a 6. kręgiem szyjnym.

* W przedniej ćwierćtuszy wołowej – mięso z kością odcięte od przodu - po linii odcięcia szyi, a od tyłu - pomiędzy ostatnim kręgiem szyjnym a pierwszym kręgiem piersiowym.

Najbardziej wartościowym mięsem z karkówki jest wieprzowina, z której wyrabia się baleron; nadaje się do pieczenia, duszenia i smażenia.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Program SKUP dla branży mięsnej

SKUP to program przeznaczony dla zakładów mięsnych i firm, które obok produkcji ...

Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

portal mięsny

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób