Technologie przemysłu mięsnego

Słownik

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Komory wędzarnicze są urządzeniami przeznaczonymi do produkcji cieplnie opracowanych produktów mięsnych i innych produktów spożywczych.

Umożliwiają automatyczne zaczerwienienie, suszenie, wędzenie i gotowanie w jednym cyklu produkcyjnym bez kolejnych czynności.

Konstrukcja komór wędzarniczych jest modułowa - zestawieniem poszczególnych modułów można wytworzyć urządzenia o różnej wydajności produkowanego produktu według potrzeb użytkownika.

Standardowe wyposażenie komór wędzarniczych:

  • mikroprocesorowy system sterowniczy
  • psychrometryczny pomiar wilgotności
  • system ogrzewania z zakresem temperatur 0 - 100°C
  • system czyszczeniasystem nawilżania
  • system cyrkulacji
  • system doprowadzania dymu
  • system doprowadzania świeżego powietrza
  • system wietrzenia
  • wytwornica dymu


Główne różnice pomiędzy komorami wędzarniczo-parzelniczymi dotyczą ilości wózków wędzarniczych jakie mogą pomieścić (np. 1, 2, 4, 8 lub więcej wózków) oraz sposobu ogrzewania (elektryczne, gazowe, olejowe, parowe, elektryczno-parowe).

Budowa komory Wędzarniczo-Parzelniczej składa się z komory termicznej w której umieszczone zostają wózki wędzarnicze, dymogeneratora oraz układu automatyki wraz z sterownikiem nadzorującym odpowiedni program pracy komory. Cała konstrukcja komory wykonana jest ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej.

Główne parametry jakie sterowane i kontrolowane są przez sterownik podczas pracy komory to: wilgotność w komorze, temperatura w komorze, temperatura w produkcie (batonie), czas pracy poszczególnych etapów wędzenia.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak nie stracić na produkcji latem?

portal mięsny

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy – także zw...

Jakie chorby przez jedzenie mięsa czerwonego ? - rak prostaty

portal mięsny

Czerwone, przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty. Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób