Słownik

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Komory wędzarnicze są urządzeniami przeznaczonymi do produkcji cieplnie opracowanych produktów mięsnych i innych produktów spożywczych.

Umożliwiają automatyczne zaczerwienienie, suszenie, wędzenie i gotowanie w jednym cyklu produkcyjnym bez kolejnych czynności.

Konstrukcja komór wędzarniczych jest modułowa - zestawieniem poszczególnych modułów można wytworzyć urządzenia o różnej wydajności produkowanego produktu według potrzeb użytkownika.

Standardowe wyposażenie komór wędzarniczych:

  • mikroprocesorowy system sterowniczy
  • psychrometryczny pomiar wilgotności
  • system ogrzewania z zakresem temperatur 0 - 100°C
  • system czyszczeniasystem nawilżania
  • system cyrkulacji
  • system doprowadzania dymu
  • system doprowadzania świeżego powietrza
  • system wietrzenia
  • wytwornica dymu


Główne różnice pomiędzy komorami wędzarniczo-parzelniczymi dotyczą ilości wózków wędzarniczych jakie mogą pomieścić (np. 1, 2, 4, 8 lub więcej wózków) oraz sposobu ogrzewania (elektryczne, gazowe, olejowe, parowe, elektryczno-parowe).

Budowa komory Wędzarniczo-Parzelniczej składa się z komory termicznej w której umieszczone zostają wózki wędzarnicze, dymogeneratora oraz układu automatyki wraz z sterownikiem nadzorującym odpowiedni program pracy komory. Cała konstrukcja komory wykonana jest ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej.

Główne parametry jakie sterowane i kontrolowane są przez sterownik podczas pracy komory to: wilgotność w komorze, temperatura w komorze, temperatura w produkcie (batonie), czas pracy poszczególnych etapów wędzenia.

Porady