Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Słownik tematyczny, Definicje, Pojęcia używane w przemyśle mięsnym

Słownik

Kabanos – cienka, długa kiełbasa, przyrządzana z peklowanego mięsa wieprzowego, starannie suszona i wędzona. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban (potocznie używanego również w rejonie Białegostoku), czyli wieprz.

Słownik

Karkówka - określenie z dziedziny gastronomii, oznaczające:

Więcej…

Słownik

Kiełbasa – produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z języka węgierskiego (oryginalnie kolbász).

Przykładowe rodzaje kiełbas :

  • Kiełbasa na grillu
  • Kiełbasa swojska

Proste wytwarzanie kiełbasy na Węgrzech

Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe, solone z dodatkiem przypraw. Ze względu na warunki klimatyczne w Polsce (duża wilgotność powietrza) utrwalano kiełbasy poprzez wędzenie, w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, gdzie znacznie lepsze efekty przedłużenia trwałości uzyskiwano przez naturalne procesy suszenia.

Więcej…

Słownik

Konina to mięso z konia. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu.

Świeże mięso z konia charakteryzuje się żywo czerwoną barwą i dość dużą twardością. Zawiera jednak stosunkowo dużo wody. Z koniny można przyrządzać zasadniczo wszystkie dania, które przyrządza się z wołowiny i baraniny, gdyż mięso jest dość podobne do tej drugiej.

Więcej…

Słownik

Mięso – mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz narządy wewnętrzne jak, wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp. Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków, ptaków, ryb i innych jadalnych zwierząt, zabitych lub padłych przeznaczonych do konsumpcji.

Więcej…

Słownik

Parówka - wędlina drobno mielona, nietrwała, często spożywana w postaci hot-doga, zapiekana w cieście, bądź gotowana i spożywana z dodatkami takimi jak musztarda, majonez lub ketchup.

Więcej…

Słownik

Wieprzowina – ogólne określenie mięsa pochodzącego ze świń.

Więcej…

Słownik

Minorka

  • Nazwa wywodzi się od hiszpańskiej wyspy Minorki
  • kura powstała z krzyżówek hiszpańskich kur wiejskich
  • W Niemczech w 1895 r powstał związek hodowców tej rasy
  • Kury minorki są wymagające w hodowli

Więcej…

Słownik

Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły wartość użytkową, np. makulatury w papiernictwie, złomu w hutnictwie, fekalii do nawożenia.

Więcej…

Słownik

Możemy zastosować odpady w celu przemysłowym(w tym energetycznym, budowlanym), które będą surowcami wtórnymi (w całości lub w części, bezpośrednio lub poprzez przetworzenie)

Możemy wykorzystać odpady w celach nieprzemysłowych, na przykład: odpady do nawożenie gleby, odpady do kształtowania powierzchni gruntów.

Słownik

Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. Stacje mycia CIP to niezbędne wyposażenie wielu zakladów przemysłowych. Przeznaczone są do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych umożliwiając tym samym zapewnienie świeżej i trwałej żywności.

Więcej…

Słownik

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

Więcej…

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób