Technologie przemysłu mięsnego

Słownik tematyczny, Definicje, Pojęcia używane w przemyśle mięsnym

Słownik

Kabanos – cienka, długa kiełbasa, przyrządzana z peklowanego mięsa wieprzowego, starannie suszona i wędzona. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban (potocznie używanego również w rejonie Białegostoku), czyli wieprz.

Słownik

Karkówka - określenie z dziedziny gastronomii, oznaczające:

* W tuszy wieprzowej (karkówka wieprzowa) – mięso z kością, od przodu - z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej, po odcięciu głowy, od tyłu sięgająca do linii oddzielenia schabu (między 4. i 5. kręgiem piersiowym).

Więcej…

Słownik

Kiełbasa – produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z języka węgierskiego (oryginalnie kolbász).

Przykładowe rodzaje kiełbas :
Kiełbasa na grillu
Kiełbasa swojska

Proste wytwarzanie kiełbasy na Węgrzech

Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe, solone z dodatkiem przypraw. Ze względu na warunki klimatyczne w Polsce (duża wilgotność powietrza) utrwalano kiełbasy poprzez wędzenie, w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, gdzie znacznie lepsze efekty przedłużenia trwałości uzyskiwano przez naturalne procesy suszenia.

Więcej…

Słownik

Konina to mięso z konia. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu.

Świeże mięso z konia charakteryzuje się żywo czerwoną barwą i dość dużą twardością. Zawiera jednak stosunkowo dużo wody. Z koniny można przyrządzać zasadniczo wszystkie dania, które przyrządza się z wołowiny i baraniny, gdyż mięso jest dość podobne do tej drugiej.

Więcej…

Słownik

Mięso – mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz narządy wewnętrzne jak, wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp. Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków, ptaków, ryb i innych jadalnych zwierząt, zabitych lub padłych przeznaczonych do konsumpcji.

Więcej…

Słownik

Parówka - wędlina drobno mielona, nietrwała, często spożywana w postaci hot-doga, zapiekana w cieście, bądź gotowana i spożywana z dodatkami takimi jak musztarda, majonez lub ketchup.

Skład parówki :

Więcej…

Słownik

Wieprzowina – ogólne określenie mięsa pochodzącego ze świń.

W niektórych kulturach bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość świń zakazane.

Słownik

Minorka

- nazwa wywodzi się od hiszpańskiej wyspy Minorki
- kura powstała z krzyżówek hiszpańskich kur wiejskich
- w Niemczech w 1895 r powstał związek hodowców tej rasy
- Kury minorki są wymagające w hodowli

Więcej…

Słownik

Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły wartość użytkową, np. makulatury w papiernictwie, złomu w hutnictwie, fekalii do nawożenia.

Najczęstszym sposobem utylizacji jest spalanie. Czasem piece utylizacyjne są wykorzystywane do podgrzewania wody ogrzewającej okoliczne osiedla.

Słownik

Możemy zastosować odpady w celu przemysłowym(w tym energetycznym, budowlanym), które będą surowcami wtórnymi (w całości lub w części, bezpośrednio lub poprzez przetworzenie)

Możemy wykorzystać odpady w celach nieprzemysłowych, na przykład: odpady do nawożenie gleby, odpady do kształtowania powierzchni gruntów.

Słownik

Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. Stacje mycia CIP to niezbędne wyposażenie wielu zakladów przemysłowych. Przeznaczone są do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych umożliwiając tym samym zapewnienie świeżej i trwałej żywności.

Więcej…

Słownik

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.
Pomieszczenie takie może mieć postać komory (także komory przewoźnej, np. na podwoziu samochodu ciężarowego albo kolejowym) lub kontenera-chłodni, specjalnie skonstruowanej ładowni na statku wodnym (np. statku rybackim albo specjalnie skonstruowanym statku-chłodniowcu) lub stacjonarnej sali o dużej objętości w specjalnie do tego celu przystosowanym budynku.

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak otworzyć masarnię?

portal mięsny

Masarnia - otwarcie i prowadzenie zakładu produkcji mięsa Nieodzownym warunkiem posiadania własnej masarni są...

Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

portal mięsny

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób