Technologie przemysłu mięsnego

Wiadomości branży mięsnej

tarczyśnki producent wędlin i wyrobów mięsnychProducent wędlin i wyrobów mięsnych, firma TARCZYŃSKI S.A. może poszczycić się certyfikatami IFS oraz BRC - jednymi z najbardziej prestiżowych w branży spożywczej. To kolejne potwierdzenie najwyższej jakości i bezpieczeństwa produkowanej przez firmę TARCZYŃSKI S.A. żywności.
Audyt certyfikacyjny trwał od 20 do 22 grudnia 2010 r. Firma TARCZYŃSKI S.A. przystąpiła do niego po raz pierwszy, notując bardzo wysokie wyniki. Aby otrzymać certyfikaty, należy wykazać się wiedzą z zakresu wytwarzania produktów oraz mieć wdrożone systemy identyfikacji i kontroli istotnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Zarówno certyfikat IFS, jak i BRC są przyznawane na poziomach podstawowym i wyższym. W obydwu przypadkach firma TARCZYŃSKI S.A. uzyskała najwyższy z możliwych stopień certyfikatu.

Standard BRC (British Retail Consortium) określa normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości w przedsiębiorstwach produkujących żywność dostarczaną do sieci supermarketów. Został opracowany w Wielkiej Brytanii w 1998 roku przez British Retail Consortium. Obecnie standard ten cieszy się dużą popularnością niemal na całym świecie. Posiadanie certyfikatu zgodności ze standardem BRC to gwarancja na to, że żywność jest bezpieczna i zgodna z wymaganym poziomem jakości.

IFS (International Food Standard) to międzynarodowy standard bezpieczeństwa regulujący normy jakości produktów spożywczych dostarczanych do dużych sieci handlowych. Podczas certyfikacji według IFS audytor ocenia zgodność standardów w badanym przedsiębiorstwie z wymaganiami zaleceń dobrych praktyk.

W tym samym terminie odbyły się też audyty certyfikacyjne norm 18000 Bezpieczeństwa i Higieny Pracy oraz 9001 Systemu Zarządzania Jakością, w zakresie rozbioru i sprzedaży mięsa czerwonego i białego oraz projektowania, produkcji i sprzedaży wyrobów mięsnych. Spółka TARCZYŃSKI S.A. przeszła obydwa audyty pomyślnie, uzyskując certyfikaty Nr 0198 113 00058 i Nr 0198 100 00894.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak nie stracić na produkcji latem?

portal mięsny

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy – także zw...

Produkcja wędlin

portal mięsny

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób