Technologie przemysłu mięsnego

Wiadomości branży mięsnej

Dla koneserów dobrej kuchni, w szczególności zaś miłośników wołowiny letni sezon urlopowy jest doskonałą okazją do inspirujących podróży i odkrywania nowych, fascynujących smaków z całego świata. Mimo iż upały już nieco zelżały, a lato powoli dobiega końca nie znaczy to, że miłośnicy egzotycznych potraw muszą rezygnować z ulubionych dań. Zainspirowani wakacyjnymi wyprawami, dzięki bogatej ofercie jakościowej wołowiny QMP dostępnej w sieci Makro w całej Polsce oraz wybranych sklepach Carrefour na terenie Warszawy, smakosze mają niepowtarzalną okazję, by przenieść klimat lata do swoich domów.

Kulinarna odyseja z wołowiną QMP
Niezależnie od tego czy inspiruje nas Daleki Wschód, Australia, czy też egzotyczna Ameryka Południowa, możemy być pewni, że w menu lokalnych restauracji znajdziemy dania przygotowane z wołowiny.  „Mięso wołowe ma dobrze ugruntowaną pozycję w tradycji kulinarnej niemal pod każdą szerokością geograficzną, nie dziwi więc fakt, że w najstarszych książkach kulinarnych pojawiają się rozliczne przepisy  na potrawy z wołowiny” – mówi ekspert programu QMP Grzegorz Łapanowski.

Za ojczyznę potraw z mięsa wołowego powszechnie uznaje się Argentynę. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają mięso. W wielu tamtejszych domach i restauracjach wołowina jest składnikiem potraw podawanych na śniadanie, obiad i kolację. Według statystyk przeciętny Argentyńczyk zjada prawie 60 kg wołowiny rocznie . Najbardziej popularną formą jedzenia i spędzania równocześnie czasu jest w Argentynie  grill nazywany asado. Mieszkańcy tamtych rejonów spożywają przygotowane na nim ogromne ilości mięsa, które marynują najpierw w czosnkowo - ziołowym sosie zwanym chimichurri. Mimo iż w Polsce kuchnia Japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, Japończycy również przepadają za dobrze przyrządzoną wołowiną. To właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi najdroższa i najbardziej pożądana przez smakoszy wołowina Kobe. Japońska tradycja kulinarna charakteryzuje się prostotą i świeżością wykorzystywanych w niej składników. Wołowinę w Japonii najczęściej podaje się z sosem utartym z masła i pasty miso. Również na innych kontynentach wołowina zajmuje szczególne miejsce w jadłospisie. W niezwykle zróżnicowanej  kuchni Afryki podaje się wołowinę z sosem harissa ucieranym z ostrych papryczek lub jako słynne i niezwykle popularne w Maroko i Egipcie tajines. Australijczycy z kolei szczególnie upodobali sobie wołowinę doprawioną kardamonem, kolendrą, szafranem, chili lub trawą cytrynową. Nie można także zapomnieć o niezwykle popularnych w Europie i Ameryce Północnej klasycznych stekach, hamburgerach czy potrawach takich jak boeuf Strogonow i polędwica a la Wellington.

Dalekie kraje w domowej kuchni
Mimo iż nic nie jest w stanie zainspirować tak jak daleka podróż, odrobinę jej niezwykłego klimatu możemy wprowadzić także do naszej domowej kuchni. Wołowina może być bowiem mięsem kruchym, soczystym, a co najważniejsze łatwym w przygotowaniu. Kluczem do kulinarnego sukcesu i wyjątkowych smakowych doznań jest przede wszystkim jakość użytego do przygotowania wyjątkowych dań mięsa. Wybierając wołowinę warto sięgnąć po tę oznaczoną znakiem jakości QMP. Dzięki ścisłemu systemowi kontroli na każdym etapie produkcji, mięso spod znaku QMP jest nie tylko niezwykle smaczne, ale co najważniejsze bezpieczne (nie zawiera bowiem żadnych dodatków, ani  szkodliwych substancji). Co więcej każdy kawałek mięsa jest starannie selekcjonowany, co sprawia że wołowina QMP charakteryzuje się powtarzalną jakością, która jest gwarancją kulinarnego sukcesu. Dzięki wołowinie QMP z powodzeniem możemy przenieść się w świat niezwykłych kulinarnych doznań inspirowanych kuchniami wszystkich kontynentów.

Więcej informacji nt. wołowiny QMP, a także przepisów z jej wykorzystaniem można znaleźć w serwisach - www.kochamwolowine.pl oraz www.Facebook.com/DobraWolowina.

Tematy:

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak nie stracić na produkcji latem?

portal mięsny

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy – także zw...

Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

portal mięsny

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób