Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Nasze portale

Wiadomości branży mięsnej

Zdjęcie: stock.adobe.com, autor: AINATC

Mięso wieprzowe na stałe zagościło w polskiej kuchni. Choć powszechnie uważane jest za tłuste i niezdrowe, to jednak spożywane go w odpowiednich dawkach, szczególnie chudych kawałków, może mieć korzystny wpływa na zdrowie. Obecnie na rynku można znaleźć smakowitą, odtłuszczoną szynkę i schab, które są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu mogą być przy tym składnikiem lekkich dań dietetycznych.

Jakie są najcenniejsze wartości odżywcze wieprzowiny?

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w tkance mięsa wieprzowego ma ono wiele różnych wartości odżywczych. W zbilansowanej diecie najlepiej wybierać chude kawałki charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu, a wysokokaloryczne jeść raz na jakiś czas, gdyż zawierają wiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Wbrew pozorom, mimo że wieprzowina zawiera duże ilości cholesterolu, to jednak nie wpływa na jego znaczne podwyższenie w organizmie i odkładanie płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Mięso wieprzowe to doskonałe źródło witaminy B1, która ma szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca. Wykazano także, że pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Ze względu na pełnowartościowe białko znajdujące się w wieprzowinie odgrywa dużą rolę w regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, zaś witamina E świetnie sprawdzi się, aby poprawić stan skóry. Innymi cennymi składnikami odżywczymi są żelazo, które dużo lepiej jest wchłaniane przez organizm człowieka z tkanek zwierzęcych niż roślinnych, a także inne witaminy z grupy B, cynk, potas oraz fosfor.

Jakie są rodzaje mięsa wieprzowego i jak można je przygotować?

Boczek to jeden z rodzajów mięs cieszących się największą sympatią ludzi na całym świecie. Mimo że jest wyjątkowo tłusty i kaloryczny, to doskonale wzbogaca różnego rodzaju potrawy. Może być pieczony, grillowany, smażony lub duszony, przy czym wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Idealnie nadaje się również jako dodatek do zup. Niezwykle popularny w Polsce jest schab zazwyczaj w postaci upieczonej lub smażonej. Często podawany jest w formie kotleta przygotowywanego klasycznie w panierce lub w unikalnej odsłonie w aromatycznym sosie.

Najszlachetniejszym gatunkiem mięsa wieprzowego jest polędwiczka, która nie wymaga zbyt długiej obróbki. Doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia w ciepłej formie do dania obiadowego lub zimnej jako wędlina. Z szynki najczęściej przyrządza się wyśmienitą pieczeń, a także bitki, roladki faszerowane czy kotlety panierowane. Na gulasz najlepiej wybrać łopatkę. W zależności od upodobania można ją podawać jako potrawę na obiad z plackami lub dużą ilością papryki. Świetnie smakuje także marynowana zarówno na ciepło, jak i zimno. Mieląc jeden z kawałków wieprzowiny można uzyskać idealne mięso mielone na klopsiki czy pulpeciki.

Na co zwrócić uwagę wybierając mięso wieprzowe?

Kupując mięso wieprzowe, kluczowymi czynnikami wyboru powinien być kolor, zapach, ilość tłuszczu i ścięgien, a także jędrność i wilgotność. Świeże kawałki charakteryzują się jednolitą barwą od jasnoróżowej do czerwonej w zależność od wieku osobników oraz części tuszy. Wszelkiego rodzaju przebarwienia mogą świadczyć o niewłaściwym przeprowadzaniu uboju i rozbioru. Szczególną uwagę należy zwrócić na żółty lub brązowy odcień, który świadczy o tym, że wieprzowina jest nieświeża lub próbowano ją “odmładzać” chemicznie. W jej zapachu wyraźnie można odczuć metaliczność krwi. Im wyższej jakości jest mięso wieprzowe, tym chudsze i mniej ścięgniste są kawałki. Warto wybierać suche i jędrne w dotyku części o twardej konsystencji oraz wysokiej wodochłonności.

Poszukując wysokiej klasy produktów, warto skorzystać z oferty sklepu internetowego Swiezemieso.pl. Znajduje się tam świeże mięso wieprzowe dostępne w rozmaitych kawałkach do wyboru. Ze względu na wyjątkowo znakomitą jakość charakteryzuje się dużą ilością cennych substancji odżywczych. Doskonale sprawdzi się przygotowane na rozmaite sposoby - pieczone, duszone, smażone, marynowane, gotowane, wędzone czy grillowane w postaci kotleta, gulaszu, rolad czy wielu innych specjałów. Wieprzowinę można wykorzystać również jako podstawę aromatycznych zup lub sosów.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Program SKUP dla branży mięsnej

SKUP to program przeznaczony dla zakładów mięsnych i firm, które obok produkcji ...

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

Składniki na stek z rostbefu: dwa duże steki z rostbefu z ko...

Szynka pieczona

portal mięsny

Składniki: 1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 to...

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób