Technologie przemysłu mięsnego

Informacje, Aktualności, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Mięso wczoraj i dziśDnia 28 lutego 1981 roku Rada Ministrów pod rządem Wojciecha Jaruzelskiego ogłosiła reglamentację mięsa i wędliny. Obowiązujący od 1 kwietnia limit na wyroby miał być podstawą równego podziału towarów w społeczeństwie. Był natomiast zalążkiem wielu problemów i marzeniem podniebienia ludzi. Co zmieniło się od czasu PRL-u?

Wspomnienie PRL-u
Wprowadzenie kartek na mięso było realizacją trzynastego postulatu porozumienia gdańskiego, które regulowało ustalenia rządu ze strajkującymi stoczniowcami. Przyjęte przepisy zakończyły erę swobodnego zakupu wyrobów, określały precyzyjnie to kto i jaką ilość, rodzaj towaru może kupić. Najlepsze talony przysługiwały górnikom, którzy mogli wykupić do 7 kg mięsa na miesiąc, czyli dwukrotnie więcej niż zwykli robotnicy i trzy razy więcej niż rolnicy i młodzież.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Działu Technologii i Wdrożeń Cedrob SA, Wędliny Gobarto, firmy mięsne, zakłady mięsne, portal mięsnyZ Anetą Łopacką – Dyrektor Działu Technologii i Wdrożeń Cedrob SA rozmawiamy o wędlinach GOBARTO,  powstaniu tej marki i tworzeniu produktów wysokiej jakości.

Skąd pomysł, aby zakład znany głównie z wyrobów drobiarskich rozpoczął produkcję wędlin wieprzowych? Dlaczego powstała marka Gobarto?

To prawda, specjalizujemy się w drobiu. Od 1991 roku produkujemy wyroby drobiarskie: mięsa, wędliny, dania gotowe, które są rozpoznawane i cenione przez konsumentów. Ten sukces zachęcił nas do rozszerzenia produkcji o wyroby wieprzowe pod nową marką Gobarto. Dzięki wprowadzeniu na rynek wędlin mamy możliwość zaoferowania większego i szerszego wyboru, zarówno jeśli chodzi   o rodzaj, smak jak i cenę produktu.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Cedrob, kontrola jakości wędlin, zarządzanie jakości produkcji wędlinW branży spożywczej kontrola jakości to kwestia nadrzędna. Żywność, która trafia na stół konsumenta musi być przede wszystkim bezpieczna, dlatego Cedrob S.A wprowadzając na rynek markę Gobarto na pierwszym miejscu stawia jakość. Za wdrażanie systemów zarządzania jakością i ich kontrolę odpowiada w firmie, niezmiennie od lat Barbara Wojciechowska, Dyrektor działu Systemów Zarządzania Jakością i Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością.

Pani Dyrektor, na czym dokładnie polega praca Dyrektora ds. Systemów Zarządzania Jakością w Cedrob S.A?
Moim zadaniem jest  opracowywanie dokumentacji systemowej m.in. instrukcji, procedur i formularzy dotyczących poszczególnych etapów produkcyjnych.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

zakład mięsny kuś informacjeZakład Przetwórstwa Mięsnego Kuś z Rudy Śląskiej - Orzegowa dobrą wizytówką miasta. Firma po raz kolejny  została zauważona i doceniona w Polsce. Właściciele zakładu zostali uhonorowani tytułem „Rzetelni w biznesie”.

Certyfikat został  wręczony właścicielom firmy podczas uroczystej gali w Warszawie. To kolejne wyróżnienie dla państwa Kuś i prowadzonego przez nich Zakładu Przetwórstwa Mięsnego.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Firma Peklimar z początkiem listopada rozszerzyła swoją ofertę o nową linię produktów. Unikalna kompozycja weszła na rynek pod nazwą Delicjum. W jej skład wchodzą aromatyczne wędliny o iście hiszpańskim czy francuskim temperamencie.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Dzięki konsekwentnie realizowanej strategii Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A wypracowały w pierwszym półroczu 2012 roku bardzo dobre wyniki finansowe. Przychody ze sprzedaży Spółki w okresie styczeń-czerwiec 2012 roku wzrosły o 10 %, natomiast zysk netto w pierwszym półroczu był o 54 % wyższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie zakłady mięsne z Pszczyny są wiodącym producentem wyrobów wędliniarskich i mięsa konfekcjonowanego w Polsce.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

kontrola produktów mięsnych, kontrole w masarniach, zakładach mięsnych, zakłady mięsneW ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.

Jak poinformował Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, wykryte nieprawidłowości dotyczą 44 proc. zbadanych partii towaru. Zamiast mięsa producenci używali tańszych dodatków. W składzie przetworów mięsnych kontrolerzy znajdowali skrobię i surowce sojowe. Były też przypadki dodawania mięsa mechanicznie oddzielonego z indyka czy surowca pochodzenia wołowego, o czym nie informowano konsumentów.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

polskie mięso w USA,  mięso USA, polskie zakłady mięsne, portal mięsnyPolskie firmy będą promowały żywność na targach Fancy Food Shows w Waszyngtonie - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał, że liczy, iż polskimi produktami zainteresuje się liczna w Stanach Zjednoczonych Polonia.
Targi żywności Fancy Food Shows to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez. Zazwyczaj odbywają się one w Nowym Jorku, ale w tym roku wyjątkowo w Waszyngtonie - od 17 do 19 czerwca br. Weźmie w nich udział 20 firm z programu Polska Wschodnia, finansowanego przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a także sześć przedsiębiorców z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) i tyle samo firm, których produkty otrzymały znak ministerialnego programu "Poznaj Dobrą Żywność".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

eksport polskiego mięsa, eksport wieprzowiny, portal mięsny, aktualności branży mięsnej, katalog firm, katalog produktów, ogłoszenia branża mięsna,FAMMU/FAPAJak wynika z raportu Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), w 2011 r. Polska wyeksportowała 309,8 tys. ton świeżej, chłodzonej czy też mrożonej wieprzowiny za sumę blisko 580 mln euro. Wartość ta jest wyższa o 32 proc. więcej niż rok wcześniej.

W ujęciu ilościowym eksport w 2011 r. w stosunku do poprzedniego roku wzrósł o 19 proc. Eksport wieprzowiny stanowi 5,2 proc. całego eksportu rolno-spożywczego.

Eksportowano przede wszystkim tusze i półtusze świeże, schłodzone lub mrożone oraz mięso mrożone bez kości. Średnia cena jednostkowa eksportowanej wieprzowiny wyniosła w 2011 r. 1,87 euro/kg, wobec 1,69 euro/kg w 2010 r. oraz 1,78 euro/kg w 2009 r.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

mięso dobrej jakości, mięso gorszej jakości, jakość mięsa w polsce, najlepsze zakłady mięsne, portal mięsnySpada jakość polskiego mięsa i wyrobów mięsnych, a co za tym idzie również ich sprzedaż. - Sama branża nawarzyła sobie tego piwa - uważa Tadeusz Wojciechowski, prezes Biura Promocji Jakości. Z kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że duża część produktów nie jest zgodna z deklarowaną jakością.

yniki kontroli pokazują, że w wielu produktach z mięsa czerwonego znajdują się niezadeklarowane na opakowaniu składniki. Producenci w opisie często zawyżają zawartość białka (23,6 proc.), a zaniżają zawartość wody (25,4 proc.) i tłuszczu (11 proc.).

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

red meat in poland, czerwone mięso kontrolaZgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego.

I. CEL KONTROLI

Sprawdzono jakość handlową kiełbas, pasztetów, konserw mięsnych sterylizowanych, wędlin surowych i dojrzewających, produktów blokowych i wędzonek, uwzględniając wyroby należące do grupy Premium, tj. posiadające znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Najwyższa jakość 2010, Produkt najwyższej jakości Jesień 2009 oraz określenia w nazwie, np. „Premium”, „staropolska”, „domowa”, „ekstra”, „zakonna”, „wiejska”, „wyrób ze starej Spiżarni”, „kresowa”, itp.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

ceny mięsa w 2012, wzrost cen mięsa i wędlin, portal mięsny, masarnie, zakłady mięsne, firmy mięsneTegoroczny koszyk wielkanocny będzie droższy niż przed rokiem. Oprócz znaczących podwyżek cen jajek klientów czekają również większe wydatki na mięso drobiowe. Pozostałe gatunki mięs będą drożały dopiero po świętach. Za to ceny pieczywa i makaronów powinny pozostać stabilne - prognozują analitycy BGŻ.

Do Świąt Wielkanocnych pozostały już tylko 2 tygodnie. Klientom z pewnością dadzą się we znaki drożejące jajka. Szczególnie, że w okresie przedświątecznym popyt na nie jest nawet trzykrotnie większy niż zwykle.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, sprzedaż zagraniczna nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększyła się w pierwszych dziewięciu miesiącach zeszłego roku o 29 proc. (o 51 tys. ton do 228,3 tys. ton). Jak wskazują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej, w tym samym czasie import wzrósł jedynie o 7 proc. (27 tys. ton).

Oznacza to, iż ujemne saldo zmniejszyło się z 206,7 tys. ton notowanych w 2010 r. do 182,6 tys. ton w 2011 r. Co zatem stoi na przeszkodzie, aby eksport nadal stabilnie się rozwijał? W ocenie ekspertów główną barierą w rozwoju eksportu będzie niższa krajowa produkcja wieprzowiny.

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Czy Grilowanie jest szkodliwe? - bakterie Yersinia

portal mięsny

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.Coraz wi...

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób