Technologie przemysłu mięsnego

Informacje, Aktualności, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Kiełbasa cienka z kotła, Karczek z kotła, Schab z kotła, Kiełbasa z kotła, Ogonówka z kotła, Szynka z kotła, Wędzonka z kotła, wędliny z kotła„Wędliny z kotła” firmy TARCZYŃSKI zdobyły prestiżowy medal „Dobry Produkt” 2010. Wyróżnienie jest wynikiem ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów przez redakcję „Forum Biznesu”. Nagrody konsumenckie są szczególnie cenne, bo dowodzą, że produkty spełniają najwyższe oczekiwania klientów.
Badaniu poddano 850 gospodarstwach domowych, na terenie pięciu największych miast w Polsce: Warszawy, Krakowa, Łodzi, Wrocławia i Poznania. Przeprowadzili je specjaliści z Zakładu Badań Naukowych Polskiego Towarzystwa Socjologicznego w Warszawie, we współpracy z redakcją Forum Biznesu. Patronat i opiekę merytoryczną nad akcją objął Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Holenderscy naukowcy odkryli przypadki zakażenia gronkowcem złocistym MRSA w rodzinach hodowców świń. Jest jednoznaczne, według wyników ich badań, że groźna bakteria może się przenosić ze zwierząt domowych na ludzi - pisze magazyn Science.

Pierwsze zakażenie odkryto jeszcze w 2004 roku. W czerwcu 2004 Andreas Voss z RadboudUniversity Nijmegen Medical Center badał sześciomiesięczną dziewczynkę przysłaną na operację wrodzonej wady serca m.in. na obecność, stanowiącej wielkie ryzyko przy operacjach tego typu, bakterii Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Voss i jego koledzy odnaleźli nie tylko S. aureus, ale od razu najodporniejszą jego formę zwaną methicillin-resistant S. aureus (MRSA).

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

kiełbasa z łubinu, co to jest łubin, mięso z łubinemZ ziaren łubinu można wytwarzać niskotłuszczową, zdrową kiełbasę - informuje serwis "EurekAlert". W krajach dynamicznie się rozwijających - choćby w Brazylii i Chinach - wzrasta też konsumpcja mięsa. W skali całego świata spożycie czerwonego mięsa wzrosło czterokrotnie w porównaniu z rokiem 1961.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), globalna produkcja mięsa może się jeszcze podwoić do roku 2050.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Polskie firmy mięsne powinny współpracować na rzecz poprawy konkurencyjności.
Szansą na większe zyski i utrzymanie rynków byłby tak zwany klaster - czyli platforma współpracy wielu firm i organizacji. W jej efekcie miałby powstać jeden silny system jakości, którym oznaczano by produkty najwyższej jakości. A na takie twierdzą handlowcy, popyt wciąż rośnie.
Jeden z najbardziej znanych w Europie systemów klastrowych od lat działa we Francji. Dzięki współpracy wielu firm i organizacji branżowych powołano do życia wspólny certyfikat jakości. Początkowo odnosił się on tylko do czerwonego mięsa, obecnie są nim oznaczane także inne gatunki mięs, a także warzywa i owoce. Wszystko najwyższej jakości.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Podaż żywca wieprzowego z krajowego chowu. W br. sytuacja na rynku mięsa w Polsce w głównej mierze kształtuje się pod wpływem małej podaży żywca wieprzowego z krajowego chowu.

W jej wyniku istotnie zmniejszyło się zapotrzebowanie na pasze, co pośrednio wpłynęło na spadek cen zbóż.
Ograniczenie chowu trzody chlewnej pociągnęło za sobą wzrost cen jej skupu i poprawę opłacalności produkcji żywca. Niski kurs złotego, który ograniczał import, sprzyjał też wzrostowej tendencji cen. Niemniej jednak trudności ze zdobyciem surowca w kraju i niższe ceny za granicą spowodowały, że przywóz wieprzowiny w okresie ostatniego roku odpowiadał ok. 30% wielkości jej produkcji.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

tarczyśnki producent wędlin i wyrobów mięsnychProducent wędlin i wyrobów mięsnych, firma TARCZYŃSKI S.A. może poszczycić się certyfikatami IFS oraz BRC - jednymi z najbardziej prestiżowych w branży spożywczej. To kolejne potwierdzenie najwyższej jakości i bezpieczeństwa produkowanej przez firmę TARCZYŃSKI S.A. żywności.
Audyt certyfikacyjny trwał od 20 do 22 grudnia 2010 r. Firma TARCZYŃSKI S.A. przystąpiła do niego po raz pierwszy, notując bardzo wysokie wyniki. Aby otrzymać certyfikaty, należy wykazać się wiedzą z zakresu wytwarzania produktów oraz mieć wdrożone systemy identyfikacji i kontroli istotnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Zarówno certyfikat IFS, jak i BRC są przyznawane na poziomach podstawowym i wyższym. W obydwu przypadkach firma TARCZYŃSKI S.A. uzyskała najwyższy z możliwych stopień certyfikatu.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

W dniach 6-7 grudnia 2010r odbyła się III edycja Europejskiego Forum Gospodarczego Łódź. Tegorocznym tematem głównym były działania CSR. W sesji „Skuteczność” wzięła udział firma Pamso S.A, która od wielu lat realizuje strategię działań społecznie odpowiedzialnych.

Europejskie Forum Gospodarcze Łódź (EFG) to impreza cykliczna organizowana przez Samorząd Województwa Łódzkiego. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem „Odpowiedzialność i skuteczność - idea CSR, a efekty w biznesie”. W dwóch sesjach „Odpowiedzialność” i „Skuteczność” wzięli udział przedstawiciele świata nauki i biznesu, którzy próbowali ukazać idee związane z CSR, a także zaprezentować regionalne firmy prowadzące działania tego typu.

Jednym z prelegentów sesji „Skuteczność” była Monika Adamus, Kierownik Marketingu Zakładów Mięsnych Pamso S.A. Pabianicka firma ma rozległe doświadczenie we wprowadzaniu idei biznesu społecznie odpowiedzialnego, tym samym jest kompetentna w kwestii weryfikacji praktyk CSR w odniesieniu do małych i średnich firm.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

parówki Paryżanki parówki Balbinki, portal mięsny, z czego zrobione są parówki, z czego robi się parówki, parówki z pekpoluZakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka", uzupełniły swoją sieć dystrybucji o województwo dolnośląskie, opolskie oraz zachodniopomorskie. Tym samym produkty Pekpolu można kupić w całej Polsce.

Klienci w tych regionach, wybierają najbardziej rozpoznawalne produkty takie jak parówki Paryżanki oraz Balbinki.

Dużym zainteresowaniem cieszy się również kolekcja salami oraz wędzonki. Bardzo ciepło została także przyjęta oferta grillowa, co ma uzasadnienie w sezonowości. Pokazuje to jednak, że zachodnia Polska jest ciągle chłonnym rynkiem.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

masarnie, zdrowe mięso, targi mięso wędliny, targi mięsne, masarnie, zakłady mięsne  maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego, szczęśliwa siódemka mięsoMarka -Szczęśliwa Siódemka" debiutuje na rynku.

Firma Peklimar, ekspert w dziedzinie wyrobów wędliniarskich, oferuje konsumentom nowy produkt - Parówki "Szczęśliwa Siódemka" wytworzone wyłącznie z chudego mięsa wieprzowego.

Wyjątkowa receptura, dodatek delikatnych przypraw i lekkie wędzenie ciepłym dymem bukowo- olchowym sprawiają, że nie mają sobie równych na rynku. Nowe parówki to znacznie więcej niż tylko produkt najwyższej jakości. Współpracujący z marką kulinarni eksperci stworzyli aż siedemdziesiąt siedem przepisów na przepyszne dania z wykorzystaniem parówek marki Peklimar, które konsument znajdzie w internecie na stronie: www.szczesliwasiodemka.pl.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Rynek spożywczy to niełatwa branża, w której istnieje silna konkurencja. Jednak firma, która chętnie słucha głosu konsumentów, ma szansę poznać ich potrzeby i lepiej dostosować ofertę do zmieniających się trendów. Tę drogę obrały m.in. Zakłady Mięsne Pamso z Pabianic i jak wykazały badania konsumenckie przeprowadzone na przełomie kwietnia i maja przez łódzką firmę badawczo-doradczą „Monitor - Badania i Rozwój Organizacji” – Pamso okazało się najchętniej kupowaną marką wędlin w województwie łódzkim.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

wedliną i mięsem, wiadomości branży mięsnejProducenci żywności coraz częściej zmagają się nie tylko z rosnącymi wymaganiami smakowymi klientów, surowymi normami jakości, ale także z indywidualnymi preferencjami amatorów zdrowych pokarmów.

Coraz częściej powstają też produkty dedykowane wyłącznie wąskiej grupie odbiorców.

Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom Zakłady Mięsne PAMSO wytwarzają wędliny bez dodatków zawierających gluten.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Czesi: Polacy kłamią i chcą zaszkodzić czeskim producentom mięsa

Czeski dziennik "Lidove Noviny" piórem Pavli Francovej poinformował swoich czytelników, że Polska stara się w Europie o ochronę nazw swoich produktów - kabanosów i kiełbas myśliwskich.
Czeski europoseł Jana Březina uderzył jednak w dzwon trwogi i wskazał na wady polskich wniosków. Gazeta artykuł opatrzyła tytułem, w którym zarzuca się Polakom kłamstwo ("Češi se přou s Poláky o kabanos. Sousedé prý záměrně klamou").

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Greckie zakłady mięsne Ifantis wykorzystują zalety nowych folii Cryovac Darfresh z nadrukiem. IFANTIS SA jest jednym z największych zakładów mięsnych w Grecji.

W skład całej grupy wchodzi kilka firm spożywczych działających w pięciu głównych sektorach rynku: mrożonkach, wyrobach piekarniczych, świeżym makaronie, serach i, oczywiście, w wędlinach i wędzonkach, które stanowią najważniejszą część jej działalności.
Od samego początku Ifantis inwestuje w nowe technologie, aby jak najlepiej zaspokajać potrzeby konsumentów. Największe znaczenie dla firmy ma to, aby oferowane przez nią produkty miały najwyższą jakość i były doskonałe. Dzięki temu Ifantis stał się jedną z największych w Grecji firm w branży mięsnej. Wyroby marki Ifantis zaspokajają gusta nawet najbardziej wymagających konsumentów, a firma potwierdza ten fakt swoim sloganem reklamowym: "Wybierając Ifantis, wybierasz jakość".

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Produkcja kiełbasy

portal mięsny

W pewnych okresach ze względów ekonomicznych (proceder ten trwa do dziś) ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób