Informacje, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Czeski dziennik "Lidove Noviny" piórem Pavli Francovej poinformował swoich czytelników, że Polska stara się w Europie o ochronę nazw swoich produktów - kabanosów i kiełbas myśliwskich.

Czeski europoseł Jana Březina uderzył jednak w dzwon trwogi i wskazał na wady polskich wniosków. Gazeta artykuł opatrzyła tytułem, w którym zarzuca się Polakom kłamstwo ("Češi se přou s Poláky o kabanos. Sousedé prý záměrně klamou").

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Greckie zakłady mięsne Ifantis wykorzystują zalety nowych folii Cryovac Darfresh z nadrukiem. IFANTIS SA jest jednym z największych zakładów mięsnych w Grecji.

W skład całej grupy wchodzi kilka firm spożywczych działających w pięciu głównych sektorach rynku: mrożonkach, wyrobach piekarniczych, świeżym makaronie, serach i, oczywiście, w wędlinach i wędzonkach, które stanowią najważniejszą część jej działalności.
Od samego początku Ifantis inwestuje w nowe technologie, aby jak najlepiej zaspokajać potrzeby konsumentów. Największe znaczenie dla firmy ma to, aby oferowane przez nią produkty miały najwyższą jakość i były doskonałe. Dzięki temu Ifantis stał się jedną z największych w Grecji firm w branży mięsnej. Wyroby marki Ifantis zaspokajają gusta nawet najbardziej wymagających konsumentów, a firma potwierdza ten fakt swoim sloganem reklamowym: "Wybierając Ifantis, wybierasz jakość".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Za oknem trzaskający mróz i rekordowo niskie temperatury - zewsząd napływają alarmujące dane o śliskich drogach, przerwach w dostawie prądu i przypadkach zamarznięcia.

Jednak nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych musimy pracować, uczyć się i normalnie żyć. Czy można dzięki odpowiedniej diecie przygotować ludzki organizm do walki z zimnem- Odpowiedzi udzielają Zakłady Mięsne Pamso.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Kiełbasa lisiecka, kiełbasy"Dziennik Polski" poinformował na swoich łamach, iż kiełbasa lisiecka, małopolski produkt regionalny, po trzech latach oczekiwania została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych, objętych ochroną unijnego prawa.

Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo.
Poza kiełbasą, województwo małopolskie ma na liście także bryndzę podhalańską i oscypka. Na rejestrację w Komisji Europejskiej dodatkowo czeka jeszcze siedem małopolskich produktów regionalnych: chleb prądnicki, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, jabłko łąckie, karp zatorski, obwarzanek krakowski, redykołka i suska sechlońska.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

.To może się udać: pobudzenie i rozwój konsumpcji wołowiny w Polsce, budowa sprawnie działającego łańcucha produkcji i dostaw mięsa wysokiej, certyfikowanej jakości, z którego korzyści odniosą wszyscy jego uczestnicy, zaś konsumenci – satysfakcję z udanego zakupu. Spożycie wołowiny może być przyjemnością. Przekonują o tym doświadczenia innych krajów, a także obiecujące wyniki badań naukowych i marketingowych dokonywanych w ramach projektu Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Zalety Biactonu:

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

12 i 13 września 2011 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbędzie się międzynarodowa konferencja naukowa „Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej” realizowana w ramach projektu naukowego „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody””.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Ukraiński Komitet Medycyny Weterynaryjnej ponownie grozi sankcjami polskim producentom mięsa wieprzowego, w których wyrobach znajdowane są m.in. antybiotyki i pałeczki okrężnicy - doniósł w czwartek dziennik "Kommiersant-Ukraina".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

W dniu 11 grudnia 2009 r. Pan Marek Sawicki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał decyzję o uznaniu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) za krajowy system jakości żywności.
System został opracowany przez PZHiPTCh "POLSUS" i Związek "Polskie Mięso".PQS jest kompleksowym systemem produkcji wieprzowiny wysokiej jakości.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Dlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP - Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy w poniższym tekście oraz artykule poświęconym klastrowi francuskich przedsiębiorców i naukowców.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Polska największym producentem gęsi w Europie. Firma Roldrob, należąca do Grupy Drosed SA, zwiększyła w 2009 roku sprzedaż gęsi owsianej o ok. 30 proc. Zwiększający się popyt i produkcja gęsi pozwala firmom drobiarskim, oferować coraz atrakcyjniejsze ceny tego mięsa.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Jacek Lewicki, prezes DROSED SA - producent produktów drobiowych, w rozmowie z „Rzeczpospolitą” (23.03.2011 r.) przyznał, że grupa prowadzi rozmowy w sprawie przejęć. W grę wchodzą tylko spółki, których przychody wynoszą 100-200 mln zł i mają mocną pozycję na rynku.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

PAGO to największa w Polsce sieć chłodni składowo-dystrybucyjnych.

Asseco Business Solutions, firma dostarczająca nowoczesne rozwiązania informatyczne dla przedsiębiorstw, podpisała umowę z firmą PAGO Sp. z o.o. na wdrożenie systemu Asseco SOFTLAB ERP w nowej chłodni w Dąbrowie Górniczej. Finalizacja projektu zaplanowana jest na drugą połowę tego roku. Program dla rolników

Więcej…