Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Informacje, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Kiełbasa lisiecka, kiełbasy"Dziennik Polski" poinformował na swoich łamach, iż kiełbasa lisiecka, małopolski produkt regionalny, po trzech latach oczekiwania została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych, objętych ochroną unijnego prawa.

Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo.
Poza kiełbasą, województwo małopolskie ma na liście także bryndzę podhalańską i oscypka. Na rejestrację w Komisji Europejskiej dodatkowo czeka jeszcze siedem małopolskich produktów regionalnych: chleb prądnicki, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, jabłko łąckie, karp zatorski, obwarzanek krakowski, redykołka i suska sechlońska.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

.To może się udać: pobudzenie i rozwój konsumpcji wołowiny w Polsce, budowa sprawnie działającego łańcucha produkcji i dostaw mięsa wysokiej, certyfikowanej jakości, z którego korzyści odniosą wszyscy jego uczestnicy, zaś konsumenci – satysfakcję z udanego zakupu. Spożycie wołowiny może być przyjemnością. Przekonują o tym doświadczenia innych krajów, a także obiecujące wyniki badań naukowych i marketingowych dokonywanych w ramach projektu Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Zalety Biactonu:

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

12 i 13 września 2011 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbędzie się międzynarodowa konferencja naukowa „Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej” realizowana w ramach projektu naukowego „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody””.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Ukraiński Komitet Medycyny Weterynaryjnej ponownie grozi sankcjami polskim producentom mięsa wieprzowego, w których wyrobach znajdowane są m.in. antybiotyki i pałeczki okrężnicy - doniósł w czwartek dziennik "Kommiersant-Ukraina".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

W dniu 11 grudnia 2009 r. Pan Marek Sawicki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał decyzję o uznaniu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) za krajowy system jakości żywności.
System został opracowany przez PZHiPTCh "POLSUS" i Związek "Polskie Mięso".PQS jest kompleksowym systemem produkcji wieprzowiny wysokiej jakości.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Dlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP - Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy w poniższym tekście oraz artykule poświęconym klastrowi francuskich przedsiębiorców i naukowców.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Polska największym producentem gęsi w Europie. Firma Roldrob, należąca do Grupy Drosed SA, zwiększyła w 2009 roku sprzedaż gęsi owsianej o ok. 30 proc. Zwiększający się popyt i produkcja gęsi pozwala firmom drobiarskim, oferować coraz atrakcyjniejsze ceny tego mięsa.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Jacek Lewicki, prezes DROSED SA - producent produktów drobiowych, w rozmowie z „Rzeczpospolitą” (23.03.2011 r.) przyznał, że grupa prowadzi rozmowy w sprawie przejęć. W grę wchodzą tylko spółki, których przychody wynoszą 100-200 mln zł i mają mocną pozycję na rynku.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

PAGO to największa w Polsce sieć chłodni składowo-dystrybucyjnych.

Asseco Business Solutions, firma dostarczająca nowoczesne rozwiązania informatyczne dla przedsiębiorstw, podpisała umowę z firmą PAGO Sp. z o.o. na wdrożenie systemu Asseco SOFTLAB ERP w nowej chłodni w Dąbrowie Górniczej. Finalizacja projektu zaplanowana jest na drugą połowę tego roku. Program dla rolników

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. - wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie, których badania opublikowane zostały w piśmie "Stroke".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Z okazji przypadającego dziś Światowego Dnia Konsumenta Greenpeace opublikował drugą edycję poradnika dla konsumentów „Wiesz, co jesz - jak unikać żywności modyfikowanej genetycznie”

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Rosyjski rolnik to ma fantazję. Pewien farmer postanowił zainstalować telewizory w swojej oborze, gdy dowiedział się, że wyświetlane na nich zdjęcia szwajcarskich pastwisk, poprawiają wydajność krów.

Więcej…

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób