Nowe technologie

Trwa montaż nowoczesnej linii uboju i dzielenia oraz budowa mroźni, hali konfekcjonowania i magazynów na terenie zakładu Drobimexu w Szczecinie Dąbiu. Prace prowadzone są w ramach drugiego etapu największej w historii firmy inwestycji, której łączna wartość wynosi ok. 120 mln zł. Mimo robót związanych z modernizacją szczecińskiego zakładu Drobimex stale zwiększa produkcję i rozszerza asortyment swoich wyrobów. W tegorocznym sezonie grillowym na rynek trafiły dwa nowe produkty - bezglutenowe kiełbaski grillowe Gyros i Curry.

Po otworzeniu we wrześniu ubiegłego roku nowej hali wyposażonej w najnowocześniejszą w Polsce linię technologiczną schładzania kurcząt, Drobimex kontynuuje II etap inwestycji w zakładzie w Szczecinie Dąbiu.  Obecnie montowana jest nowa linia uboju i dzielenia. Równolegle trwa także budowa mroźni oraz hali konfekcji i magazynowania wraz ze specjalistycznymi stacjami dokującymi, co pozwoli firmie unowocześnić dalsze etapy produkcji i zmodernizować system ekspedycji produktów. Po zakończeniu prac, które planowane jest na wrzesień bieżącego roku, powierzchnia zakładu powiększy się o kolejne 3 tysiące m kw. Inwestycja pozwoli firmie zwiększyć ubój z obecnych ok. 100 tysięcy sztuk na dobę do ok. 180 tysięcy sztuk w przyszłości, a jej łączna wartość wynosi ok. 120 mln zł.

"To inwestycja w jakość, inwestycja, która jest oknem na świat. Wymaga wiele wysiłku i nakładów finansowych, ale dzięki temu Drobimex będzie miał najnowocześniejsze technologie spośród dostępnych obecnie na rynku" – mówi Klaus Roppel, prezes Drobimexu.

Wiosną ubiegłego roku Drobimex otworzył także nową halę produkcyjną w Goleniowie, którą wyposażono w najnowocześniejszą w Polsce linię plasterkowania i pakowania wędlin oraz magazyn produktów gotowych. Po rozbudowie całkowita powierzchnia goleniowskiego zakładu produkcyjnego Drobimexu zwiększyła się o ok. 3 tysiące m kw. i wynosi obecnie ponad 8 tysięcy m kw. Dzięki inwestycji produkcja wyrobów plastrowanych wzrosła już o 30% i nadal rośnie.

Pomimo trwających prac budowlanych Drobimex sukcesywnie zwiększa produkcję i wprowadza na rynek nowe produkty. Tegoroczną ofertę grillową wzbogacono o 2 kolejne wyroby – bezglutenowe kiełbaski Gyros i Curry – zwiększając ogólny asortyment grillowy z 19 do 21 produktów oraz gamę produktów bezglutenowych na grilla z 2 do 4. W tym sezonie Drobimex unowocześnił także szatę graficzną produktów grillowych, wprowadzając spójne opakowania dla wszystkich wyrobów.

Liczne inwestycje w unowocześnianie zakładów pozwalają firmie wzmacniać pozycję producenta na rynku polskim oraz dostawcy na rynku europejskim. Obecnie na rynku dostępnych ok. 80 rodzajów wędlin, których miesięczna sprzedaż wynosi ok. tysiąca ton, a także urozmaicony asortyment mięsa, którego miesięczna sprzedaż wynosi ok. 2600 ton. Drobimex sprzedaje swoje wyroby w całej Polsce poprzez największe sieci handlowe oraz sieci lokalne i małe sklepy. Ok. 20% sprzedaży stanowi eksport do takich krajów jak m.in. Anglia, Francja, Niemcy, Rumunia, Bułgaria, Czechy, Słowacja, Węgry, Azerbejdżan.

Powiązane tematycznie artykuły: