Technologie przemysłu mięsnego

Porady, Know-How

  • Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zdrowia i dobrostanu krów
  • Najlepszy dobrostan: przyjemne i wygodne legowiska
  • Ponad 80% krów znajdujących się na legowiskach, musi leżeć
  • Ponad 80% leżących krów, powinno przeżuwać
  • Ponad 80% stojących krów, musi pobierać paszę
  • Mniej niż 20% stojących krów, powinno przeżuwać
  • Raz w tygodniu należy dokładnie wydezynfekować legowiska, stosując 50 g SanoSan® (ok. 2 garści na legowisko)
  • Krowy muszą mieć stały dostęp do wody. Najlepiej sprawdzają się poidła wannowe, z których krowy mogą pić długimi łykami. Woda musi czysta i smakować
  • Dawka musi być regularnie kontrolowana i w razie konieczności korygowana
  • Zawartość tłuszczu w mleku:
    - Ponad 5% tłuszczu w mleku przy niskim poziomie białka na początku laktacji = niedobór energii (ketoza)
    - Poniżej 4,4% tłuszczu w mleku = niedobór cukrów w żwaczu, złu stosunek skrobia: cukier (norma 3:1).
  • Zawartość białka w mleku: 3,3-4,0%
    - Zbyt wysoki poziom białka = nadmiar energii
    - Zbyt niski poziom białka = deficyt energii
    - Różnica poziomu białka w mleku na początku i na końcu laktacji nie powinna być większa niż 0,3-0,4%.
  • Stosunek białko:tłuszcz
    - Przy niższym stosunku jak 1:1,2 = za mało włókna w dawce (kwasica)
    - Przy wyższym stosunku niż 1:1,2 = za małe energii w dawce (ketoza)
  • Poziom mocznika w mleku: 25-30 mg/ dl
    - zbyt wysoki poziom mocznika = nadmiar białka
    - zbyt niski poziom mocznika = niedobór białka
  • Zawartość komórek somatycznych w mleku < 150.000 komórek/ ml = zdrowe wymię
  • Bakterie w mleku < 30.000 bakterii/ ml = mleko higieniczne
  • Zawartość laktozy w mleku: 4,8%
    - Niska (4,5- 4,6%) = zdrowe wymię
    - Za wysoka (>5%) = infekcje
  • Aktywność przeżuwań
    - > 60 przeżuwań na 1 kęs = za dużo włókna
    - < 50 przeżuwań na 1 kęs = za mało włókna
  • Konsystencja odchodów:
    - Zbyt stała = dawka zawiera za mało białka lub za mało wody
    - Zbyt płynna = dawka zawiera za dużo skrobi nie strawnej w żwaczu i/ lub za dużo białka
    - Kał rozwodniony = niedobór białka
    - Ziarno zbóż lub kukurydzy w kale = strata energii; jakie jest przygotowanie paszy?
    - Gnojówka się pieni = za dużo skrobi niestrawnej w żwaczu
    - Resztki włókna w odchodach = za mało energii (cukier i/ lub skrobia) w żwaczu lub za dużo włókna 
    - Różne odchody w całym stadzie = selekcjonowanie paszy
  • Mocz:
    - Bez zapachu, klarowny, pH ok. 7 = dobra przemiana materii
    - Zapach potu, mętny = uszkodzenia nerek
  • Mikroelementy:
    - Nasada włosa jest szara do białej = niedobór miedzi
    - Zwężenie/ zniekształcenie cebulki włosa = niedobór cynku
    - Problemy z racicami = niedobór cynku
    - Rozdwojone końcówki włosów = niedobór cynku
    - Cysty na jajnikach = niedobór manganu

 

Porady