- Zakłady mięsne, Masarnie, Ubojnie, Rozbiór mięsa, Rzeźnie, Punkty skupu mięsa (54)
- Maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego (69)
- Wyposażenie sklepów mięsnych, Zakładów mięsnych, Masarni, Ubojni, Rzeźni (55)
- Sklepy mięsne, Handel, hurtownie mięso i wędliny, Wędzarnie, Punkty gastronomiczne (46)
- Dodatki do przemysłu mięsnego, Opakownia, Preparaty do mięsa (26)
- Weterynaria, Laboratoria, Odpady, Higiena, Badanie mięsa, BHP, Związki (11)
- Drób, Wyposażenie ferm, Hodowla drobiu, Produkcja surowców drobiarskich (35)
- Hodowla zwierząt, Bydło, Chów, Pasze, Trzoda chlewna (14)
- Inne firmy obsługujące przemysł mięsny, Usługi (100)
Technologie przemysłu mięsnego
Porady, Know-How
Mięso czerwone dzielimy na:
- mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
- mięso z kością
Rodzaje mięs / Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:
- wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
- wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
- cielęcina – mięso cieląt
- mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
- baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
- jagnięcina – mięso młodych owiec
- konina – mięso konia
- dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
- dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
- dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
- kozina – mięso kóz
- ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne