- Zakłady mięsne, Masarnie, Ubojnie, Rozbiór mięsa, Rzeźnie, Punkty skupu mięsa (53)
- Maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego (66)
- Wyposażenie sklepów mięsnych, Zakładów mięsnych, Masarni, Ubojni, Rzeźni (53)
- Sklepy mięsne, Handel, hurtownie mięso i wędliny, Wędzarnie, Punkty gastronomiczne (45)
- Dodatki do przemysłu mięsnego, Opakownia, Preparaty do mięsa (25)
- Weterynaria, Laboratoria, Odpady, Higiena, Badanie mięsa, BHP, Związki (10)
- Drób, Wyposażenie ferm, Hodowla drobiu, Produkcja surowców drobiarskich (32)
- Hodowla zwierząt, Bydło, Chów, Pasze, Trzoda chlewna (12)
- Inne firmy obsługujące przemysł mięsny, Usługi (85)
Technologie przemysłu mięsnego
Porady, Know-How
Mięso czerwone dzielimy na:
- mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
- mięso z kością
Rodzaje mięs / Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:
- wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
- wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
- cielęcina – mięso cieląt
- mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
- baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
- jagnięcina – mięso młodych owiec
- konina – mięso konia
- dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
- dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
- dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
- kozina – mięso kóz
- ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne