Porady, Know-How

Procesy technologiczne produkcji wędlin, produkcja wędlin

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne w tym białko sojowe, karagen błonniki i mieszanki peklujące.

Podczas wyrobu wędlin, mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się jednolitą masę mięsną, pod względem spójności, koloru, smaku - która jest oznaczana jako wędlina.

Wędliny produkowane bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. łączone są tutaj:
mięso rozdrobnione na wilku,
przyprawy,
wodę.

Procesy technologiczne produkcji wędlin:

  • peklowanie
  • rozdrabnianie mięsa
  • wilk
  • kuter
  • mieszanie wędlin
  • napełnianie jelit
  • osadzanie
  • wędzenie
  • obróbka termiczna
  • tyndalizacja
  • pasteryzacja
  • sterylizacja
  • prezerwy
  • obróbka termiczna z udziałem tłuszczu
  • smażenie
  • duszenie
  • blanszowanie
  • konfekcjonowanie

Podstawowe produkty przemysłu mięsnego to:

  • wędliny
  • wędzonki
  • wyroby garmażeryjne
  • pasztet
  • salceson
  • kaszanka