Technologie przemysłu mięsnego

Porady, Know-How

mięso

Proces produkcji mięsa to jedna z tych gałęzi przemysłu, w których chłodnie są wyjątkowo ważnym elementem na jego licznych etapów. Pomijając samą hodowlę zwierząt – przechowywanie elementów mięsa czy choćby całych półtuszy wymaga nieustającego utrzymywania odpowiednio niskiej temperatury. W związku z tym rola chłodzących komór jest tutaj wybitna.

 

Przygotowanie do uboju – czy to nie za wczesna faza?

Jeszcze przed samym ubojem zwierząt warto przygotować odpowiednie chłodnie i komory chłodnicze oraz mroźnicze do przechowywania tuszy oraz mięsa. To zupełnie oczywiste, ponieważ w przypadku mięsa liczy się niemal każda chwila jeśli chodzi o to w jakiej temperaturze jest ono przechowywane. Dla zachowania jego świeżości sprawna i funkcjonalna komora chłodnicza powinna zatem czekać już w rzeźni. Zwykle dopiero jakiś czas po uboju poszczególne osobniki dzielone są na pomniejsze elementy, czyli mięso znane nam ze sklepów. Tym bardziej jeszcze przed tym procesem koniecznie potrzebne są właśnie nie tylko chłodnie mieszczące niewielkie elementy, ale przede wszystkim specjalistyczne komory, mieszczące ogromne połacie nieoprawionego jeszcze mięsa. Wiodący producenci takich komór dostarczają zawsze chłodnie i komory mroźnicze zgodne z oczekiwaniami i potrzebami konkretnych klientów. Nie inaczej jest w przypadku branży zajmującej się produkcją mięsa, ponieważ same komory i chłodnie będą inne choćby dlatego, że samo mięso bywa różnego pochodzenia i różnych gabarytów. Inne zatem komory będą odpowiednie dla zakładów produkcji i przetwórstwa mięsa drobiowego, inne – dla tych, które zajmują się przetwórstwem wieprzowiny itd.

Jak znaleźć dobrego producenta komór chłodniczych?

Wysokiej klasy producent i dostawca komór, biorących udział m.in. na całej niemal długości procesu produkcji mięsa, to firma działająca przede wszystkim kompleksowo. Dostarcza ona rozwiązania zarówno z kategorii chłodnictwa, jak i tych pokrewnych, pozwalających utrzymywać odpowiednio niską temperaturę pomieszczeń, czyli np. klimatyzacji. Ponadto warto pamiętać o tym, że montaż komory to jedno, a jej konserwacje i ewentualne naprawy – to zupełnie inna kwestia. Renomowany producent komór chłodniczych zajmuje się zarówno projektem, montażem jak i konserwacją takiego rodzaju komór oraz całych systemów z nimi powiązanych. Czasami wystarczy modernizacja chłodni, aby mogła ona funkcjonować znacznie dłużej lub wydajniej. Niezależnie od tego jaką rolę pełnią takie komory na różnych etapach produkcji mięsa, warto skonsultować się z ich profesjonalnym:

  • producentem
  • dostawcą
  • serwisantem
  • projektantem

w jednym. Biorąc pod uwagę jak ważna jest temperatura w tym procesie, wszystkie komory chłodnicze biorące w nim udział powinny funkcjonować bez zarzutu. Właściwie działająca, regularnie konserwowana i zadbana komora chłodnicza pomaga uniknąć przykrych niespodzianek i sprawia, że mięso pozostaje świeże aż do momentu odbioru – również za pośrednictwem chodni. Tym razem mobilnej.

Powiązane tematycznie artykuły:

Porady