Technologie przemysłu mięsnego

Przepisy mięsne

pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym, karkówka przepis, przepisy mięsne1,5 kg karkówki
5 cebul
olej
przyprawa do mięsa
-
Sos:
2 ząbki czosnku
1 szklanka keczupu
2 łyżki octu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka kucharka

Jak przygotować : Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

  1. Mięso pokroić w plastry około 1 cm. Nie rozbijać, posypać przyprawą do mięsa i odstawić na chwilę do lodówki (minimum 1 godzinę). Po tym czasie upiec na oleju na złoty kolor, wystudzić.

  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić według uznania. Plastry karkówki układać warstwami na przemian z cebulą, zalać sosem pomidorowym, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej wieczorem, dzień wcześniej.

  3. Na drugi dzień przed samym podaniem zapiec przygotowaną karkówkę tak około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, mięso musi się zapiec, czas możecie regulować według uznania, uważajcie żeby mięso się nie rozgotowało.