Przepisy mięsne

Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką , przepisy mięsne* 500g mielonej wieprzowiny
* 2 + 2 plastry wędzonego boczku
* 100g + 25g bułki tartej
* 1 jajko
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 łyżka tymianku lub estragonu
* 1 cebula
* 50g cheddara
* 1 łyżka oleju
* Sól, pieprz

 

Boczek (2 plastry) i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dorzucić boczek i smażyć do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, z boczkiem i cebulą, 100g bułki tartej, jajkiem, przecierem i przyprawami. Wyrobić masę. Foremkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem lub folią aluminiową i przełożyć do niej masę.

Piec przez godzinę w 180st. C. W tym czasie pokroić resztę boczku i zesmażyć na patelni, dodać bułkę tartą i ją zrumienić. Po ostudzeniu wymieszać ze startym cheddarem. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch posypać przygotowana mieszanką. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 minut. Podawać w plastrach z puree ziemniaczanym i sałatą.

Porady