Technologie przemysłu mięsnego

Przepisy mięsne

przepisy z mięsa, Schab po cygańsku, przepis na schab* 4-6 kotletów ze schabu
* 5-6 średnich marchewek
* 2 duże cebule
* 30 dag żółtego sera
* kilka łyżek majonezu
* sól, pieprz, papryka w proszku, wegeta

 

Jak przygotować i przyrządzić  : Schab po cygańsku

Mięso opłukać,lekko rozbić, przyprawić.

Marchewki i cebulę obrać, pokroić w plasterki, cebulę w pół-talarki.

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i jednej cebuli. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą- z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu.

Warzywa przykryć plastrami mięsa, na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli.

Oprószyć wegetą.

Całość dania posypać startym żółtym serem, i na wierzch rozsmarować majonez.

Potrawę przykryć folią aluminiową.

Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 st.C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia 20 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, z ryżem lub pieczywem:)