* 4-6 kotletów ze schabu
* 5-6 średnich marchewek
* 2 duże cebule
* 30 dag żółtego sera
* kilka łyżek majonezu
* sól, pieprz, papryka w proszku, wegeta
Jak przygotować i przyrządzić : Schab po cygańsku
Mięso opłukać,lekko rozbić, przyprawić.
Marchewki i cebulę obrać, pokroić w plasterki, cebulę w pół-talarki.
W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i jednej cebuli. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą- z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu.
Warzywa przykryć plastrami mięsa, na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli.
Oprószyć wegetą.
Całość dania posypać startym żółtym serem, i na wierzch rozsmarować majonez.
Potrawę przykryć folią aluminiową.
Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 st.C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia 20 minut.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, z ryżem lub pieczywem:)