Przepisy mięsne

Gulasz z wieprzowiny - przepis

Gulasz wieprzowy - Składniki:

  • 0,5 kg mięsa gulaszowego
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • papryka słodka mielona
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

 

Jak przygotować  gulasz wieprzowy

Myjemy i kroimy mięso w kostkę, mniejszą lub większą, jak kto woli

solimy je i obtaczamy w mące

Na rozgrzanej patelni lub odpowiednim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron mięso.

Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę dodajemy wraz z papryką do mięsa i delikatnie to przysmażamy.

Po kilku chwilach mięso podlewamy gorącą wodą, wrzucamy przyprawy i nakrywamy patelnię/rondel i dusimy przez 1,5-2 godziny na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie konieczności oczywiście podlewamy mięso wodą.

Pod koniec doprawiam do smaku jeżeli zachodzi taka konieczność

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i sałatką miodową z ogórków

Porady