Składniki:
500g mięsa mielonego - u mnie z indyka
jajko
cebula
bułka tarta - ok. łyżki
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka pieprzu
sól do smaku
oliwki
kawałek masła
Przepis na: Koreczki z mięsa mielonego z oliwkami
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawić na 30 minut.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić mięso mielone na grubość ok. 2 cm. Na wierzch położyć wiórki masła.
Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celcjusza.
Upieczone mięso ostudzić, pokroić w prostokąciki i nabijać wraz z oliwką na wykałaczkę.
Zamiast oliwek można użyć np. pieczarek marynowanych.