Składniki na stek z rostbefu:
dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 cm
szklanka czerwonego wytrawnego wina
łyżka listków rozmarynu - posiekanego
papryczka chilli
pieprz, sól
łyżka domowego smalcu (może być też tłuszcz z gęsi albo kaczki)
łyżka masła
Przepis mięsny: Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie
Steki lekko rozbijamy ręką, oprószamy pieprzem, rozmarynem i posiekaną papryczką chilli i zalewamy winem. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Może być krócej, jeśli nie macie czasu.
Na dwóch patelniach jednocześnie rozgrzewamy niewielka ilość smalcu. Układamy steki i przyciskamy je do dna patelni.
Wina z przyprawami nie wylewamy.
Smażymy około 5-7 minut z jednej strony. Po przewróceniu na drugą stronę podlewamy winem z marynowania. Na wierzchu układamy kawałek masła. Ja jeszcze nakłuwam mięso widelcem, żeby masło spłynęło do środka.