Przepisy mięsne

pyszna soczysta karkówka przygotowanie

Ślinka cieknie na myśl o pysznej i soczystej karkówce. Wraz z Hańderkiem przygotowaliśmy przepis na marynatę, która świetnie sprawdzi się podczas szykowania mięsa na grilla lub do pieczenia.

 

Mięso - sekret soczystej karkówki

Karkówka wieprzowa zawiera na tyle dużo tłuszczu, że co do zasady powinna zawsze być soczysta. W rzeczywistości to, co zazwyczaj nazywamy suchym mięsem jest albo twardym, żylastym kawałkiem, albo przesmażonym stekiem, którym można co najwyżej wbijać gwoździe. Pierwszy problem można rozwiązać starannie wybierając wieprzowinę o rozsądnej proporcji mięsa i tłuszczu ze sprawdzonego źródła. Z takiego mięsa powstają karkówki i karczek surowy wieprzowy bez kości produkcji Hańderek.

 

przygotowanie karkówki

 

Czas jest ważny...

Karkówka wieprzowa to mięso, które błyskawicznie przyrządza się na grillu i prosto w piekarniku. Na grillu zasadą jest, że mięso często obracamy, aby równomiernie się wysmażyło, ale nie zgubiło zbyt dużo tłuszczu. Czasu nie da się dokładnie określić, ponieważ jest zależny od temperatury i budowy grilla.

Z pieczeniem sytuacja jest prostsza. Tutaj przyjmuje się jako standard 1-1,5 godziny na każdy kilogram mięsa. Oznacza to, że 2 kg kawałek karkówki należy piec do 2-3 godzin.

Naturalne "zmiękczacze"

Niektórzy szefowie kuchni polecają naturalne "zmiękczacze" w postaci octu, peklosoli czy wysokoprocentowego alkoholu. Zwłaszcza ten ostatni może pozytywnie wpłynąć na smak mięsa i jego kruchość, jednak trzeba pamiętać, że nic nie dadzą, jeśli pierwsze warunki nie zostaną spełnione.

 

karkówka

 

Przepis na pyszną i soczystą karkówkę

Trzymajcie się powyższych zasad, a gwarantujemy, że karkówka wyjdzie wyśmienita. Poniżej prezentujemy przepis na marynatę, która sprawi, że mięso nie tylko będzie soczyste, ale też dobrze przyprawione, a jej genialny smak będzie wyczuwalny w każdym kęsie.

 

Potrzebne składniki:

  • Musztarda słoneczna,
  • świeży czosnek,
  • świeże chili,
  • miód,
  • majeranek,
  • sól gruboziarnista.

 

Sposób przygotowania:

  1. Chili i czosnek drobno posiekać, resztę i dodać do reszty składników.
  2. Karkówkę dokładnie wysmarować powstałą marynatą i odstawić na min 3-4 godz.
  3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni, zapiec do zrumienienia i potem zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec minimum tyle czasu ile waży mięso.

A na zakończenie przypominamy Nowości u Hańderka – karczek z czarnuszką, schab z czarnuszką, szynka z czarnuszką. Wierzymy, że wkrótce zobaczymy się w naszych firmowych sklepach, gdzie znajdziecie zarówno surowe mięso, jak i wyśmienite wędliny.

Porady