Wiadomości branży mięsnej

Cedrob, kontrola jakości wędlin, zarządzanie jakości produkcji wędlinW branży spożywczej kontrola jakości to kwestia nadrzędna. Żywność, która trafia na stół konsumenta musi być przede wszystkim bezpieczna, dlatego Cedrob S.A wprowadzając na rynek markę Gobarto na pierwszym miejscu stawia jakość. Za wdrażanie systemów zarządzania jakością i ich kontrolę odpowiada w firmie, niezmiennie od lat Barbara Wojciechowska, Dyrektor działu Systemów Zarządzania Jakością i Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością.

Pani Dyrektor, na czym dokładnie polega praca Dyrektora ds. Systemów Zarządzania Jakością w Cedrob S.A?
Moim zadaniem jest  opracowywanie dokumentacji systemowej m.in. instrukcji, procedur i formularzy dotyczących poszczególnych etapów produkcyjnych.

Dokumentacja systemowa musi  być zgodna z wytycznymi zapisanymi w przepisach prawnych. Doskonale wiemy, że jakość to nie  tylko wytyczne zapisane na stronach procedur i instrukcji, ale również ich przestrzeganie przez każdego pracownika na każdym etapie procesu produkcyjnego. Ważne jest żeby każdy etap był weryfikowany i ciągle doskonalony - począwszy od momentu przyjęcia surowca poprzez proces produkcyjny aż do momentu dystrybucji wyrobu gotowego do Klienta. To właśnie jest główne zadanie działu, którym zarządzam. Pracownicy  działu systemów zarządzania jakością odpowiadają za ciągłą weryfikację wytycznych zapisanych w poszczególnych dokumentach systemowych.

 

Co konkretnie się kontroluje?
Kontrolujemy każdy etap produkcyjny zgodnie z wytycznymi dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasadami systemu HACCP. Jako jedyni na polskim rynku mięsa drobiowego jesteśmy w stanie zagwarantować konsumentom wysoką jakość produktu wg powiedzenia „od pola do stołu” tzn. począwszy od ferm reprodukcyjnych, poprzez wylęgarnię piskląt, produkcję pasz,  fermy brojlerowskie, zakłady produkcyjne aż do sprzedaży wyrobu gotowego w sklepach. Przez tyle lat pracy w firmie miałam szansę na wypracowanie standardów najwyższej jakości. Teraz te same standardy są przestrzegane przy produkcji wędlin Gobarto. Kontrola jakości to moja codzienność od ponad dekady. Najważniejsze jest że pracownicy wiedzą  jak duży wpływ na finalny produkt ma przestrzeganie wszystkich wytycznych na każdym etapie procesu produkcyjnego, bo to Klient jest   „na koniec dnia” naszym głównym recenzentem. Jesteśmy firmą z Ciechanowa, mocno działającą w regionie. Wszyscy znają tu markę Cedrob i jest to duże zobowiązanie.

Który etap kontroli jakości jest najtrudniejszy przy produkcji wędlin?
Trudno powiedzieć, który jest najtrudniejszy. Każdy z etapów jest inny. Poza tym, każda wędlina przygotowywana jest według innej receptury, poddana innemu procesowi obróbki. Jesteśmy profesjonalistami, dlatego kontrola jakości nie jest dla nas zadaniem wybitnie trudnym,              aczkolwiek wymaga dużo pracy. Sukces leży w dbałości o szczegóły i konsekwentnym przestrzeganiu wdrożonych standardów. Wysoką jakość produktów uzyskujemy dzięki przestrzeganiu wszystkich reżimów zapisanych w dokumentacji systemowej. Pracujemy zgodnie z wytycznymi dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasadami systemu HACCP przestrzeganymi na każdym etapie  procesu produkcyjnego.

W jaki sposób kontrolują Państwo jakość surowca na wędliny?
Surowiec na wędliny Gobarto pozyskujemy od dostawców zewnętrznych, dlatego sam jego zakup jest dla nas bardzo ważny. Każdy surowiec jest kontrolowany przez pracowników Cedrob na podstawie szczegółowych wytycznych zapisanych w dokumentacji systemowej. Te wytyczne nie pozostawiają miejsca na żadne wątpliwości, dlatego możemy być pewni jakości mięsa, z którego powstają wędliny Gobarto. Zaopatrujemy się przede wszystkim u polskich dostawców. Dlatego klienci kupując wędliny Gobarto mają pewność w 100% polskiego produktu. Wysoką jakość produktów uzyskuje się w CEDROB dzięki przestrzeganiu wszystkich rygorów zapisanych w dokumentacji systemowej.

Porady