Wiadomości branży mięsnej

Firma Drobimex została wyróżniona w konkursie „Busole Biznesu 2013”

Zwiększanie sprzedaży, wprowadzanie na rynek nowych produktów i inwestycje w unowocześnianie zakładów produkcyjnych - dzięki tym działaniom Drobimex jest jednym z największych i najbardziej uznanych producentów mięsa i wędlin drobiowych w Polsce. Potwierdzają to liczne nagrody, w tym przyznane przez Prezydenta Szczecina wyróżnienie w konkursie gospodarczym „Busole Biznesu 2013” w kategorii „Firma roku”.

W ostatnich latach Drobimex przeprowadził liczne inwestycje w modernizację zakładów produkcyjnych i optymalizację procesów technologicznych o łącznej wartości ok. 20 mln zł.

W zakładzie drobiarskim w Dąbiu zainstalowano zaawansowane technologicznie linie do filetowania kurcząt. Wprowadzono również nowoczesne metody pakowania drobiu i jego elementów” – mówi prezes Drobimexu, Klaus Roppel.  Nowe opakowania gwarantują dłuższy termin przydatności mięsa, a także zmniejszenie procesu utleniania oraz ochronę przed zakażeniami mikrobiologicznymi, zanieczyszczeniami i uszkodzeniami mechanicznymi.

W ciągu najbliższych lat zainwestujemy kolejne 40 mln zł m.in. w nowoczesny system schładzania kurcząt, zwiększenie bazy magazynowej i w unowocześnienie sytemu ekspedycji mięsa” – dodaje Roppel. Wymienione inwestycje mają zwiększyć wydajność uboju kurczą z obecnych 120 tysięcy do 180 tysięcy sztuk na dobę.

Liczne inwestycje w unowocześnianie produkcji pozwalają firmie z powodzeniem konkurować nie tylko na polskim, ale także europejskim rynku. Obecnie Drobimex sprzedaje swoje wyroby w całej Polsce poprzez największe sieci handlowe tj. Lidl, Aldi, Netto, Real, Auchan, Carrefour, Makro, Selgros, Piotr i Paweł, jak również poprzez mniejsze sieci lokalne oraz małe sklepy. Mięsa i wędliny Drobimexu są również eksportowane do wielu krajów Unii Europejskiej - można je kupić w Anglii, Francji, Niemczech, Holandii, Rumunii, Bułgarii, Łotwie oraz w Czechach, Szwajcarii, i na Słowacji, a także w Azerbejdżanie.
Ponadto Drobimex stale wprowadza na rynek nowe produkty. Jako pierwszy zakład produkujący wędliny drobiowe firma stworzyła szeroką gamę produktów bezglutenowych - aż 11 wyrobów uzyskało certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W 2013 roku wprowadzono także nowy produkt do oferty grillowej – drobiowe kiełbaski przeznaczone specjalnie na grilla. Grillbaski szybko zyskały uznanie konsumentów, a ich sprzedaż w ubiegłorocznym sezonie grillowym osiągnęła aż 65 ton.

Obecnie na rynku dostępnych jest - poza mięsem - ponad 70 rodzajów produktów Drobimexu. Najszybciej rośnie sprzedaż wyrobów plastrowanych, dlatego firma planuje zwiększenie w najbliższych latach ich produkcji z 90 do 300 ton miesięcznie. Corocznie wrasta także sprzedaż mięsa Drobimexu do restauracji KFC – firma dostarcza mięso do sieci KFC nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech, Belgii i Holandii, Anglii i Francji. Pomimo dużego zautomatyzowania produkcji i inwestycji w specjalistyczne maszyny, stan zatrudnienia utrzymuje się na tym samym poziomie. Drobimex zatrudnia dziś ponad 650 pracowników stałych oraz 200 osób zatrudnionych przez agencje pracy tymczasowej.

Tematy: