Na szczęście czasy, kiedy na sklepowych półkach królował jeden rodzaj wędlin, a lepsze kawałki można było otrzymać „spod lady”, minęły bezpowrotnie. Idąc na zakupy, mamy pewność, że stoisko mięsne będzie obfitować w szeroki wybór kiełbas, szynek czy parówek. Jednak nie zawsze bogata oferta oznacza produkty wysokiej jakości. Na co więc zwrócić uwagę, aby wybrać wędliny nie tylko smaczne, ale naturalne i zdrowe?
Współczesne techniki produkcji pozwalają na otrzymanie wędlin, które smakowicie prezentują się na sklepowych półkach i zachęcają do kupna soczystością i delikatną, różową barwą mięsa. Niestety apetyczny wygląd kiełbasy czy szynki nie zawsze świadczy o wysokiej jakości produktu. Za nią bowiem w dużej mierze odpowiada skład wędliny, a przede wszystkim brak pewnych dodatków.
Im krótsza lista składników na etykiecie, tym większa pewność, że nabywamy wyrób bardziej naturalny i zdrowszy. Wiele produktów dostępnych w sklepach niestety w dużej mierze swój smak i wygląd zawdzięcza zawartości chemicznych barwników i niepożądanych dodatków, które sztucznie podkręcają pozytywny odbiór specjałów wędliniarskich. Bogata oferta sklepowa ma też jednak ogromne plusy, pozwala bowiem na znalezienie wędlin, które pozbawione są sztucznych komponentów.
W odróżnieniu od niektórych wyrobów seria Natura marki Nove wyprodukowana została bez dodatku barwników, fosforanów czy mocno alergizującego glutaminianu sodu. Swoje walory smakowe i wizualne zawdzięcza wykorzystaniu jedynie wysokiej jakości naturalnych składników i tradycyjnych metod wędzenia. Wędliny wchodzące w skład linii Natura marki Nove odznaczają się nie tylko zerową zawartością sztucznych ulepszaczy smaku, ale w przeciwieństwie do niektórych wyrobów wędliniarskich całkowicie pozbawione są chemicznych konserwantów oraz innych związków o symbolu „E”. Sięgając po te wędliny, zyskujemy pewność, że dostarczą nam ciekawych doznań smakowych, ale również pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Naturalne składniki to nie wszystko co wyróżnia wyroby z serii Natura marki Nove. W przeciwieństwie do wielu kiełbas czy szynek oferowanych na rynku, te z linii Natura są całkowicie pozbawione glutenu, czego potwierdzeniem jest symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu. Dzięki temu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby przestrzegające zasad diety bezglutenowej, jak i chore na celiakię.
Bogata oferta wyrobów wędliniarskich dostępnych na rynku daje duże możliwości wyboru. Jeśli jednak zależy nam na wędlinach, które charakteryzują się naturalnym smakiem i wysoką wartością odżywczą, powinniśmy pamiętać, by szukać produktów pozbawionych sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.