Informacje, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Firma Drobimex została wyróżniona w konkursie „Busole Biznesu 2013”

Zwiększanie sprzedaży, wprowadzanie na rynek nowych produktów i inwestycje w unowocześnianie zakładów produkcyjnych - dzięki tym działaniom Drobimex jest jednym z największych i najbardziej uznanych producentów mięsa i wędlin drobiowych w Polsce. Potwierdzają to liczne nagrody, w tym przyznane przez Prezydenta Szczecina wyróżnienie w konkursie gospodarczym „Busole Biznesu 2013” w kategorii „Firma roku”.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Dla koneserów dobrej kuchni, w szczególności zaś miłośników wołowiny letni sezon urlopowy jest doskonałą okazją do inspirujących podróży i odkrywania nowych, fascynujących smaków z całego świata. Mimo iż upały już nieco zelżały, a lato powoli dobiega końca nie znaczy to, że miłośnicy egzotycznych potraw muszą rezygnować z ulubionych dań. Zainspirowani wakacyjnymi wyprawami, dzięki bogatej ofercie jakościowej wołowiny QMP dostępnej w sieci Makro w całej Polsce oraz wybranych sklepach Carrefour na terenie Warszawy, smakosze mają niepowtarzalną okazję, by przenieść klimat lata do swoich domów.

Kulinarna odyseja z wołowiną QMP
Niezależnie od tego czy inspiruje nas Daleki Wschód, Australia, czy też egzotyczna Ameryka Południowa, możemy być pewni, że w menu lokalnych restauracji znajdziemy dania przygotowane z wołowiny.  „Mięso wołowe ma dobrze ugruntowaną pozycję w tradycji kulinarnej niemal pod każdą szerokością geograficzną, nie dziwi więc fakt, że w najstarszych książkach kulinarnych pojawiają się rozliczne przepisy  na potrawy z wołowiny” – mówi ekspert programu QMP Grzegorz Łapanowski.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Sprawdzony drób - informacja

Najnowsze badania zrealizowane na zlecenie KRD-IG przez dwa niezależne ośrodki MillwardBrown SMG/KRC i TNS Polska pokazują, że kampania promująca certyfikat QAFP z logo „Sprawdzony drób” jest obecnie najbardziej rozpoznawalną kampanią promującą żywność. Coraz chętniej wybieramy produkty drobiowe ze znakiem jakości. Z badań wynika, że aż 70 % respondentów deklaruje chęć kupowania mięsa certyfikowanego QAFP. 1

Wśród kampanii poświęconych polskiej żywności najbardziej rozpoznawalną jest obecnie „Nowa Jakość w drobiarstwie”. Kampania promująca wysokiej jakości drób z certyfikatem QAFP (Quality Assurance for Food Products) podobała się aż 65% Polaków. Badania wykazały, że spot emitowany w ramach kampanii zna 45 % respondentów, a 35 % rozpoznaje logo z hasłem „Sprawdzony drób”.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

dobra wołowina, znak QMPWołowina przez wieki gościła na polskich stołach w wielu kulinarnych odsłonach.  Aż do momentu, gdy w okresie PRL jej jakość uległa wyraźnemu obniżeniu, a kultura z nią związana – degradacji. Bogactwo tusz wołowych o różnym zastosowaniu ewoluowało
w świadomości Polaków do podziału na mięso „z kością” i bez, a radość płynącą z jedzenia wołowiny zastąpiło niezadowolenie, spowodowane niewielką dostępnością mięsa wysokiej jakości.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Mięso wczoraj i dziśDnia 28 lutego 1981 roku Rada Ministrów pod rządem Wojciecha Jaruzelskiego ogłosiła reglamentację mięsa i wędliny. Obowiązujący od 1 kwietnia limit na wyroby miał być podstawą równego podziału towarów w społeczeństwie. Był natomiast zalążkiem wielu problemów i marzeniem podniebienia ludzi. Co zmieniło się od czasu PRL-u?

Wspomnienie PRL-u
Wprowadzenie kartek na mięso było realizacją trzynastego postulatu porozumienia gdańskiego, które regulowało ustalenia rządu ze strajkującymi stoczniowcami. Przyjęte przepisy zakończyły erę swobodnego zakupu wyrobów, określały precyzyjnie to kto i jaką ilość, rodzaj towaru może kupić. Najlepsze talony przysługiwały górnikom, którzy mogli wykupić do 7 kg mięsa na miesiąc, czyli dwukrotnie więcej niż zwykli robotnicy i trzy razy więcej niż rolnicy i młodzież.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Działu Technologii i Wdrożeń Cedrob SA, Wędliny Gobarto, Z Anetą Łopacką – Dyrektor Działu Technologii i Wdrożeń Cedrob SA rozmawiamy o wędlinach GOBARTO,  powstaniu tej marki i tworzeniu produktów wysokiej jakości.

Skąd pomysł, aby zakład znany głównie z wyrobów drobiarskich rozpoczął produkcję wędlin wieprzowych? Dlaczego powstała marka Gobarto?

To prawda, specjalizujemy się w drobiu. Od 1991 roku produkujemy wyroby drobiarskie: mięsa, wędliny, dania gotowe, które są rozpoznawane i cenione przez konsumentów. Ten sukces zachęcił nas do rozszerzenia produkcji o wyroby wieprzowe pod nową marką Gobarto. Dzięki wprowadzeniu na rynek wędlin mamy możliwość zaoferowania większego i szerszego wyboru, zarówno jeśli chodzi   o rodzaj, smak jak i cenę produktu.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Cedrob, kontrola jakości wędlin, zarządzanie jakości produkcji wędlinW branży spożywczej kontrola jakości to kwestia nadrzędna. Żywność, która trafia na stół konsumenta musi być przede wszystkim bezpieczna, dlatego Cedrob S.A wprowadzając na rynek markę Gobarto na pierwszym miejscu stawia jakość. Za wdrażanie systemów zarządzania jakością i ich kontrolę odpowiada w firmie, niezmiennie od lat Barbara Wojciechowska, Dyrektor działu Systemów Zarządzania Jakością i Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością.

Pani Dyrektor, na czym dokładnie polega praca Dyrektora ds. Systemów Zarządzania Jakością w Cedrob S.A?
Moim zadaniem jest  opracowywanie dokumentacji systemowej m.in. instrukcji, procedur i formularzy dotyczących poszczególnych etapów produkcyjnych.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

zakład mięsny kuś informacjeZakład Przetwórstwa Mięsnego Kuś z Rudy Śląskiej - Orzegowa dobrą wizytówką miasta. Firma po raz kolejny  została zauważona i doceniona w Polsce. Właściciele zakładu zostali uhonorowani tytułem „Rzetelni w biznesie”.

Certyfikat został  wręczony właścicielom firmy podczas uroczystej gali w Warszawie. To kolejne wyróżnienie dla państwa Kuś i prowadzonego przez nich Zakładu Przetwórstwa Mięsnego.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Firma Peklimar z początkiem listopada rozszerzyła swoją ofertę o nową linię produktów. Unikalna kompozycja weszła na rynek pod nazwą Delicjum. W jej skład wchodzą aromatyczne wędliny o iście hiszpańskim czy francuskim temperamencie.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Dzięki konsekwentnie realizowanej strategii Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A wypracowały w pierwszym półroczu 2012 roku bardzo dobre wyniki finansowe. Przychody ze sprzedaży Spółki w okresie styczeń-czerwiec 2012 roku wzrosły o 10 %, natomiast zysk netto w pierwszym półroczu był o 54 % wyższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie zakłady mięsne z Pszczyny są wiodącym producentem wyrobów wędliniarskich i mięsa konfekcjonowanego w Polsce.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.

Jak poinformował Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, wykryte nieprawidłowości dotyczą 44 proc. zbadanych partii towaru. Zamiast mięsa producenci używali tańszych dodatków. W składzie przetworów mięsnych kontrolerzy znajdowali skrobię i surowce sojowe. Były też przypadki dodawania mięsa mechanicznie oddzielonego z indyka czy surowca pochodzenia wołowego, o czym nie informowano konsumentów.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

polskie mięso w USA,  mięso USAPolskie firmy będą promowały żywność na targach Fancy Food Shows w Waszyngtonie - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał, że liczy, iż polskimi produktami zainteresuje się liczna w Stanach Zjednoczonych Polonia.
Targi żywności Fancy Food Shows to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez. Zazwyczaj odbywają się one w Nowym Jorku, ale w tym roku wyjątkowo w Waszyngtonie - od 17 do 19 czerwca br. Weźmie w nich udział 20 firm z programu Polska Wschodnia, finansowanego przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a także sześć przedsiębiorców z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) i tyle samo firm, których produkty otrzymały znak ministerialnego programu "Poznaj Dobrą Żywność".

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

eksport polskiego mięsa, eksport wieprzowinyJak wynika z raportu Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), w 2011 r. Polska wyeksportowała 309,8 tys. ton świeżej, chłodzonej czy też mrożonej wieprzowiny za sumę blisko 580 mln euro. Wartość ta jest wyższa o 32 proc. więcej niż rok wcześniej.

W ujęciu ilościowym eksport w 2011 r. w stosunku do poprzedniego roku wzrósł o 19 proc. Eksport wieprzowiny stanowi 5,2 proc. całego eksportu rolno-spożywczego.

Eksportowano przede wszystkim tusze i półtusze świeże, schłodzone lub mrożone oraz mięso mrożone bez kości. Średnia cena jednostkowa eksportowanej wieprzowiny wyniosła w 2011 r. 1,87 euro/kg, wobec 1,69 euro/kg w 2010 r. oraz 1,78 euro/kg w 2009 r.

Więcej…

Porady