Informacje, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

kiełbasa na święta pamso, wędliny na święta

Jedne z najbardziej znanych produktów Zakładów Mięsnych Pamso S.A. - Kiełbasa Krakowska Sucha i Kiełbasa Podwawelska - otrzymały prestiżowy znak "Poznaj Dobrą Żywność".

Tytuł ten przyznawany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kiełbasa Krakowska Sucha i Kiełbasa Podwawelska - produkty Zakładów Mięsnych Pamso S.A. - docenione przez program Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Poznaj Dobrą Żywność".

Kiełbasa "Krakowska Sucha" to jeden ze sztandarowych produktów ZM Pamso S.A. Produkowana jest w oparciu o tradycyjne receptury i tylko z mięsa najwyższej jakości. Klienci sklepów Pamso chętnie wybierają ten produkt ze względu na zastosowaną w nim mieszankę naturalnych przypraw. Przyciąga ich również unikalny smak, będący efektem długiego procesu wędzenia oraz pieczenia, a na końcu suszenia.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Świąteczna propozycja Pekpolu

Na czas Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku, Zakłady Mięsne Pekpol Ostrołęka przygotowały dla swoich konsumentów serię wyśmienitych wędlin i mięs, stanowiących uzupełnienie każdego polskiego świątecznego stołu.

Chwile spędzone w rodzinnym gronie, wspaniałe potrawy, choinka, podarunki to elementy, które sprawiają, że święta dla większości z nas to wyjątkowy moment roku.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Połączenie Spółek KZD „EXDROB” S.A. oraz PZD „SADROB” S.A., przetwórstwo mięsa drobiowego zakłady drobiarskieZarząd Kutnowskich Zakładów Drobiarskich „EXDROB” S.A. pragnie poinformować, iż z dniem 29.04.2011 roku nastąpiło połączenie firmy ze spółką Płockie Zakłady Drobiarskie „SADROB” S.A. Połączenie wyżej wymienionych zakładów nastąpiło w trybie inkorporacji, gdzie spółka Płockie Zakłady Drobiarskie „SADROB” S.A. jest spółką przejmowaną. Powstałe w wyniku połączenia przedsiębiorstwo będzie prowadziło działalność pod nazwą Kutnowskie Zakłady Drobiarskie „EXDROB” S.A. z siedzibą główną w Kutnie i drugim Zakładem Produkcyjnym w Płocku.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

przysmaki mięsne, z mięsaFirma  Tarczyński SA, pod jedną ze swoich marek StarPeck, wprowadziła już na rynek nową linię wędlin Premium -  „Pieczone z Podbeskidzia”. W jej skład wchodzi aż 10 znakomitych produktów: Szynka Pieczona, Szynka Pieczona Domowa, Szynka Pieczona Noga, Kurczak Pieczony, Wieprzowina Pieczona, Szynka Pieczona z fileta,  Szynka Pieczona mini, Szynka Pieczona mini z fileta, Pasztet Pieczony z pistacjami oraz Pasztet Pieczony z wątróbkami.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Kiełbasa cienka z kotła, Karczek z kotła, Schab z kotła, Kiełbasa z kotła, Ogonówka z kotła, Szynka z kotła, Wędzonka z kotła, wędliny z kotła„Wędliny z kotła” firmy TARCZYŃSKI zdobyły prestiżowy medal „Dobry Produkt” 2010. Wyróżnienie jest wynikiem ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów przez redakcję „Forum Biznesu”. Nagrody konsumenckie są szczególnie cenne, bo dowodzą, że produkty spełniają najwyższe oczekiwania klientów.
Badaniu poddano 850 gospodarstwach domowych, na terenie pięciu największych miast w Polsce: Warszawy, Krakowa, Łodzi, Wrocławia i Poznania. Przeprowadzili je specjaliści z Zakładu Badań Naukowych Polskiego Towarzystwa Socjologicznego w Warszawie, we współpracy z redakcją Forum Biznesu. Patronat i opiekę merytoryczną nad akcją objął Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Holenderscy naukowcy odkryli przypadki zakażenia gronkowcem złocistym MRSA w rodzinach hodowców świń. Jest jednoznaczne, według wyników ich badań, że groźna bakteria może się przenosić ze zwierząt domowych na ludzi - pisze magazyn Science.

Pierwsze zakażenie odkryto jeszcze w 2004 roku. W czerwcu 2004 Andreas Voss z RadboudUniversity Nijmegen Medical Center badał sześciomiesięczną dziewczynkę przysłaną na operację wrodzonej wady serca m.in. na obecność, stanowiącej wielkie ryzyko przy operacjach tego typu, bakterii Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Voss i jego koledzy odnaleźli nie tylko S. aureus, ale od razu najodporniejszą jego formę zwaną methicillin-resistant S. aureus (MRSA).

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

kiełbasa z łubinu, co to jest łubin, mięso z łubinemZ ziaren łubinu można wytwarzać niskotłuszczową, zdrową kiełbasę - informuje serwis "EurekAlert". W krajach dynamicznie się rozwijających - choćby w Brazylii i Chinach - wzrasta też konsumpcja mięsa. W skali całego świata spożycie czerwonego mięsa wzrosło czterokrotnie w porównaniu z rokiem 1961.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), globalna produkcja mięsa może się jeszcze podwoić do roku 2050.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Polskie firmy mięsne powinny współpracować na rzecz poprawy konkurencyjności. Szansą na większe zyski i utrzymanie rynków byłby tak zwany klaster - czyli platforma współpracy wielu firm i organizacji. W jej efekcie miałby powstać jeden silny system jakości, którym oznaczano by produkty najwyższej jakości. A na takie twierdzą handlowcy, popyt wciąż rośnie.

Jeden z najbardziej znanych w Europie systemów klastrowych od lat działa we Francji. Dzięki współpracy wielu firm i organizacji branżowych powołano do życia wspólny certyfikat jakości. Początkowo odnosił się on tylko do czerwonego mięsa, obecnie są nim oznaczane także inne gatunki mięs, a także warzywa i owoce. Wszystko najwyższej jakości.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Podaż żywca wieprzowego z krajowego chowu. W br. sytuacja na rynku mięsa w Polsce w głównej mierze kształtuje się pod wpływem małej podaży żywca wieprzowego z krajowego chowu.

W jej wyniku istotnie zmniejszyło się zapotrzebowanie na pasze, co pośrednio wpłynęło na spadek cen zbóż.
Ograniczenie chowu trzody chlewnej pociągnęło za sobą wzrost cen jej skupu i poprawę opłacalności produkcji żywca. Niski kurs złotego, który ograniczał import, sprzyjał też wzrostowej tendencji cen. Niemniej jednak trudności ze zdobyciem surowca w kraju i niższe ceny za granicą spowodowały, że przywóz wieprzowiny w okresie ostatniego roku odpowiadał ok. 30% wielkości jej produkcji.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

tarczyśnki producent wędlin i wyrobów mięsnychProducent wędlin i wyrobów mięsnych, firma TARCZYŃSKI S.A. może poszczycić się certyfikatami IFS oraz BRC - jednymi z najbardziej prestiżowych w branży spożywczej. To kolejne potwierdzenie najwyższej jakości i bezpieczeństwa produkowanej przez firmę TARCZYŃSKI S.A. żywności.
Audyt certyfikacyjny trwał od 20 do 22 grudnia 2010 r. Firma TARCZYŃSKI S.A. przystąpiła do niego po raz pierwszy, notując bardzo wysokie wyniki. Aby otrzymać certyfikaty, należy wykazać się wiedzą z zakresu wytwarzania produktów oraz mieć wdrożone systemy identyfikacji i kontroli istotnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Zarówno certyfikat IFS, jak i BRC są przyznawane na poziomach podstawowym i wyższym. W obydwu przypadkach firma TARCZYŃSKI S.A. uzyskała najwyższy z możliwych stopień certyfikatu.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

W dniach 6-7 grudnia 2010r odbyła się III edycja Europejskiego Forum Gospodarczego Łódź. Tegorocznym tematem głównym były działania CSR. W sesji „Skuteczność” wzięła udział firma Pamso S.A, która od wielu lat realizuje strategię działań społecznie odpowiedzialnych.

Europejskie Forum Gospodarcze Łódź (EFG) to impreza cykliczna organizowana przez Samorząd Województwa Łódzkiego. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem „Odpowiedzialność i skuteczność - idea CSR, a efekty w biznesie”. W dwóch sesjach „Odpowiedzialność” i „Skuteczność” wzięli udział przedstawiciele świata nauki i biznesu, którzy próbowali ukazać idee związane z CSR, a także zaprezentować regionalne firmy prowadzące działania tego typu.

Jednym z prelegentów sesji „Skuteczność” była Monika Adamus, Kierownik Marketingu Zakładów Mięsnych Pamso S.A. Pabianicka firma ma rozległe doświadczenie we wprowadzaniu idei biznesu społecznie odpowiedzialnego, tym samym jest kompetentna w kwestii weryfikacji praktyk CSR w odniesieniu do małych i średnich firm.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

parówki Paryżanki parówki Balbinki, portal mięsny, z czego zrobione są parówki, z czego robi się parówki, parówki z pekpoluZakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka", uzupełniły swoją sieć dystrybucji o województwo dolnośląskie, opolskie oraz zachodniopomorskie. Tym samym produkty Pekpolu można kupić w całej Polsce.

Klienci w tych regionach, wybierają najbardziej rozpoznawalne produkty takie jak parówki Paryżanki oraz Balbinki.

Dużym zainteresowaniem cieszy się również kolekcja salami oraz wędzonki. Bardzo ciepło została także przyjęta oferta grillowa, co ma uzasadnienie w sezonowości. Pokazuje to jednak, że zachodnia Polska jest ciągle chłonnym rynkiem.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Rynek spożywczy to niełatwa branża, w której istnieje silna konkurencja. Jednak firma, która chętnie słucha głosu konsumentów, ma szansę poznać ich potrzeby i lepiej dostosować ofertę do zmieniających się trendów. Tę drogę obrały m.in. Zakłady Mięsne Pamso z Pabianic i jak wykazały badania konsumenckie przeprowadzone na przełomie kwietnia i maja przez łódzką firmę badawczo-doradczą „Monitor - Badania i Rozwój Organizacji” – Pamso okazało się najchętniej kupowaną marką wędlin w województwie łódzkim.

Więcej…

Porady