Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. - wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie, których badania opublikowane zostały w piśmie "Stroke".
Z okazji przypadającego dziś Światowego Dnia Konsumenta Greenpeace opublikował drugą edycję poradnika dla konsumentów „Wiesz, co jesz - jak unikać żywności modyfikowanej genetycznie”
Rosyjski rolnik to ma fantazję. Pewien farmer postanowił zainstalować telewizory w swojej oborze, gdy dowiedział się, że wyświetlane na nich zdjęcia szwajcarskich pastwisk, poprawiają wydajność krów.
Podaż żywca wieprzowego z krajowego chowu. W br. sytuacja na rynku mięsa w Polsce w głównej mierze kształtuje się pod wpływem małej podaży żywca wieprzowego z krajowego chowu.
W jej wyniku istotnie zmniejszyło się zapotrzebowanie na pasze, co pośrednio wpłynęło na spadek cen zbóż.