W 2016 roku Drobimex zakończy największą w historii firmy inwestycję w unowocześnienie swoich zakładów, której łączny koszt wynosi 100 mln zł. W tym roku firma otworzyła już halę produkcyjną z nowoczesną linią plasterkowania i pakowania wędlin w Goleniowie oraz halę z najnowocześniejszą w Polsce linią schładzania kurcząt w Szczecinie Dąbiu. Obecnie na terenie szczecińskiego zakładu trwa również budowa mroźni, części produkcyjnej oraz części magazynowej. Inwestycja pozwoli firmie zwiększyć produkcję i sprzedaż wyrobów drobiowych oraz wprowadzać na rynek nowe produkty dostosowane do potrzeb konsumentów.
Nowa kompletna linia do plasterkowania wędlin, jaka powstała w goleniowskim zakładzie Drobimexu, umożliwi spółce przejście od dużych gabarytowo produktów do mniejszych, jednostkowych opakowań oraz pozwoli zwiększyć produkcję wyrobów plastrowanych do maksymalnie 270 ton miesięcznie. Od momentu wdrożenia technologii ich sprzedaż wzrosła już o ok. 30% i stale rośnie. Po rozbudowie całkowita powierzchnia goleniowskiego zakładu produkcyjnego zwiększyła się o ok. 3 tysiące m kw. i wynosi obecnie ponad 8 tysięcy m kw. „Nowa hala będzie mogła docelowo pomieścić trzy zaawansowane technologicznie linie produkcyjne, co znacznie zwiększy zdolności produkcyjne naszych drobiowych wyrobów plastrowanych” – mówi Klaus Roppel, prezes Drobimexu.
Z kolei dzięki otwartej jesienią tego roku nowej schładzalni kurcząt zakład drobiarski w Szczecinie Dąbiu będzie jednym z najnowocześniejszych w całej Europie. Nowa technologia chłodzenia ma wpływ także na pozostałe procesy produkcyjne, dlatego w drugim etapie inwestycji Drobimex modernizuje kolejne ciągi technologiczne produkcji. „Trwa rozbudowa ubojni, powstają także nowoczesne pomieszczenia konfekcjonowania produktów. Dzięki tej inwestycji nasza firma będzie posiadać nowoczesne technologie pakowania, przetwarzania, schładzania oraz magazynowania produktów” – dodaje Klaus Roppel. Rozbudowa i unowocześnienie szczecińskiego zakładu umożliwi firmie zwiększenie uboju z obecnych ok. 100 tysięcy sztuk na dobę docelowo do ok. 180 tysięcy sztuk.
Łączny koszt modernizacji obu zakładów Drobimexu wynosi ok. 100 mln zł - to największa inwestycja w historii firmy. „Jest to inwestycja w jakość, inwestycja, która jest oknem na świat. Wymagała wiele wysiłku i nakładów finansowych, ale dzięki temu Drobimex będzie posiadał najnowocześniejszą technologie spośród dostępnych obecnie na rynku” – mówi Peter Wesjohann właściciel grupy PHW, do której należy Drobimex.
Jednocześnie, mimo trwania prac modernizacyjnych, Drobimex prowadzi normalną produkcję oraz stale wzbogaca swoją ofertę o nowe wyroby. W tym roku firma wprowadziła na rynek nową linię 10 wędlin plastrowanych Drobiowe Specjały, wśród których znalazło się aż 8 produktów bezglutenowych. Nowością w tegorocznej jesienno-zimowej ofercie Drobimexu są również produkty z serii „Raz, dwa… i gotowe!”, które posiadają innowacyjną foremkę przeznaczoną do pieczenia w piekarnikach elektrycznych, co umożliwia szybkie przygotowanie ciepłego i smacznego posiłku.
Liczne inwestycje w unowocześnianie produkcji oraz stałe wprowadzanie na rynek nowych produktów pozwalają firmie z powodzeniem konkurować nie tylko na polskim, ale także europejskim rynku. Obecnie Drobimex sprzedaje swoje wyroby w całej Polsce poprzez największe sieci handlowe, mniejsze sieci lokalne oraz małe sklepy. Mięsa i wędliny Drobimexu są również eksportowane do wielu krajów Unii Europejskiej. Corocznie wrasta także sprzedaż mięsa Drobimexu do restauracji KFC nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech, Anglii i Francji oraz na Malcie. Firma zatrudnia obecnie łącznie ok. 850 pracowników.