Słownik tematyczny, Definicje, Pojęcia używane w przemyśle mięsnym

Słownik

Mięso - informacje, skład, zalety

Mięso zwierząt rzeźnych należy do najbardziej cennych pod względem wartości odżywczej surowców spożywczych. Od pewnego czasu w Polsce obserwuje się wzrostową tendencję jego spożycia.

Jest ono podobne do wielkości spożycia w niektórych krajach Europy. Spośród trzech najbardziej popularnych gatunków mięsa najczęściej spożywanego w Polsce dominuje wieprzowina, bardzo szybko rośnie również spożycie mięsa drobiu.

Więcej…

Słownik

Porady kulinarne - jak odchudzić mięso
Gotuj mięso korzystając z "niskotłuszczowych" metod gotowania - pieczenie na grillu, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub na grillu bez używania dodatkowego tłuszczu

Więcej…

Słownik

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Komory wędzarnicze są urządzeniami przeznaczonymi do produkcji cieplnie opracowanych produktów mięsnych i innych produktów spożywczych.

Umożliwiają automatyczne zaczerwienienie, suszenie, wędzenie i gotowanie w jednym cyklu produkcyjnym bez kolejnych czynności.

Konstrukcja komór wędzarniczych jest modułowa - zestawieniem poszczególnych modułów można wytworzyć urządzenia o różnej wydajności produkowanego produktu według potrzeb użytkownika.

Więcej…

Słownik

Wilki są to urządzenia służące do rozdrobienia świeżego lub gotowanego mięsa, jak również serów, ryb itp. Wykorzystywane są w każdym zakładzie produkującym i przetwarzającym produkty mięsne

Słownik

Nastrzykiwarki to urządzenia przeznaczone do domięśniowego wprowadzania solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości. Maszyny te stosowane są w zakładach mięsnych i masarniach. Nastrzykiwarki najczęściej mają budowę maszyny wolno-stojącej z ramą nastrzykową w układzie pionowym, przenośnikiem taśmowo-płytkowym oraz zbiornikiem solanki.

Więcej…

Słownik

Masownica to urządzenie stosowane w zakładach mięsnych i przeznaczone do próżniowego uplastyczniania różnych gatunków mięs podczas peklowania w produkcji mięsa i wędzonek. Budowa masownicy to hermetycznie zamykany zbiornik bęben) z pokrywą unoszoną najczęściej hydraulicznie. W bębnie znajdują się mieszadła.

Więcej…

Słownik

Kocioł Warzelny - urządzenie mające zastosowanie w produkcji spożywczej, m. in. w masarniach, przemyśle mięsnym i wędliniarskim oraz w kuchniach przygotowujących większe ilości produktów płynnych. Jego budowa to zbiornik (gar) z doprowadzonymi przyłączami wody oraz automatyką sterującą pracą (woda, grzanie, ciśnienie).

Więcej…

Słownik

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności: mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp. za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.

Więcej…

Słownik

Cielęcina

Cielęcina – to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to samce krów ras mlecznych, zatem nieprzydatne w produkcji mleka. Najlepszej jakości mięso pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie mlekiem, jednakże większość cieląt w wielkoprzemysłowych hodowlach karmi się ubogą w żelazo karmą zastępczą. Wywołana w ten sposób anemia zapewnia atrakcyjny wizualnie, blady kolor mięsa.

Więcej…

Słownik

Drób – zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pierze oraz w celach dekoracyjnych. Do drobiu zalicza się między innymi brojlery, kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki. Największe hodowle drobiu znajdują się w Chinach, Stanach Zjednoczonych i w Indonezji.

Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Europie.

Słownik

Dziczyzna – mięso otrzymywane z ubitej zwierzyny łownej, dopuszczone do obrotu przez nadzór weterynaryjny. Charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu i wysokimi walorami smakowymi.

Słownik

Jagnięcina – baranina pozyskana z jagnięcia do 12 miesiąca życia.