Technologie przemysłu mięsnego

Przepisy mięsne

Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym, przepis na mielone mięso

Składniki:

5 dużych ziemniaków
ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
cebula
2 duże ząbki czosnku
czarne oliwki
ser (starty)
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
oregano
natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków (prymat)

 

Przepis na: Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym

Ziemniaki obrać, wydrążyć środki tak, aby została "łupina" grubości ok. 0,5cm. Następnie "łódeczki" posmarować sporą ilością oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym (reszta oliwy powinna znaleźć się na dnie) oraz obsypać przyprawą do ziemniaków z każdej strony. Ja dodaję jeszcze dodatkowo odrobinę kminku.

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Ziemniaki zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut.

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano. Na koniec dodać część startego sera i pokrojone w ćwiartki oliwki (kilka ćwiartek zostawić na wierzch łódeczek).

Łódeczki napełnić mięsem, obsypać z wierzchu serem, udekorować oliwkami oraz natką pietruszki.

Zapiekać jeszcze 10-15 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.