Składniki:
5 dużych ziemniaków
ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
cebula
2 duże ząbki czosnku
czarne oliwki
ser (starty)
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
oregano
natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków (prymat)
Przepis na: Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym
Ziemniaki obrać, wydrążyć środki tak, aby została "łupina" grubości ok. 0,5cm. Następnie "łódeczki" posmarować sporą ilością oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym (reszta oliwy powinna znaleźć się na dnie) oraz obsypać przyprawą do ziemniaków z każdej strony. Ja dodaję jeszcze dodatkowo odrobinę kminku.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano. Na koniec dodać część startego sera i pokrojone w ćwiartki oliwki (kilka ćwiartek zostawić na wierzch łódeczek).
Łódeczki napełnić mięsem, obsypać z wierzchu serem, udekorować oliwkami oraz natką pietruszki.
Zapiekać jeszcze 10-15 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.