Zapraszamy na kolejne edycje Międzynarodowych Targów FERMA BYDŁA oraz Międzynarodowych Targów FERMA ŚWIŃ i DROBIU tym razem w nowym miejscu, w centrum Polski. Zapraszamy do Hali ATLAS ARENA w Łodzi w dniach 24-26 lutego 2012 r.
Organizowane przez nas wysoce specjalistyczne targi branżowe, jedne z największych w Polsce skierowane są do hodowców bydła, trzody chlewnej oraz drobiu. Zorganizowane po raz pierwszy 15 lat temu na stałe wpisały się w kalendarz imprez rolniczych w kraju.
Targi FERMA BYDŁA oraz FERMA ŚWIŃ i DROBIU to pełna gama produktów i urządzeń niezbędnych do prowadzenia hodowli zwierząt:
- artykuły zootechniczne
- wyposażenie budynków inwentarskich
- pasze i dodatki paszowe
- materiał hodowlany
- materiał siewny
- preparaty weterynaryjne
- środki czystości
- maszyny rolnicze itd.
W tym roku wyślemy blisko 100 tysięcy bezpłatnych kart wstępu do hodowców bydła, trzody chlewnej i drobiu, związków, zrzeszeń, instytucji państwowych.
Krajowe Stowarzyszenie Promocji Obszarów Wiejskich
ul. Mazowiecka 63/2
60-623 Poznań
tel. 61 843 26 13, 656 79 05
faks 61 843 38 05
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Miejsce imprezy: Hala ATLAS ARENA, Łódź, al. Bandurskiego 7
Wyposażenie obór, w tym systemy dojenia, żywienia i pojenia bydła, pasze i dodatki paszowe,
leki i preparaty weterynaryjne, zagospodarowanie gnojowicy, materiał genetyczny, maszyny
rolnicze.
Wyposażenie chlewni i kurników, w tym systemy żywienia i pojenia, zagospodarowanie gnojowicy,
pasze i dodatki paszowe, leki i preparaty weterynaryjne, materiał genetyczny, maszyny
rolnicze.
XII Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA
24-26.02.2012 r.
Hala Atlas Arena Łódź
FORUM HODOWLI BYDŁA
- PRODUKCJI MLEKA I ŻYWCA WOŁOWEGO
Patronat merytoryczny: Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
PIĄTEK 24.02.2012.
sala A
MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Kowalski
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Zygmunt Kowalski - UR Kraków
Zasady żywienia krów w oborze z robotem udojowym
11:30 – 12:00 Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła - BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.
Pobranie suchej masy w laktacji - od czego zależy i jak je zwiększyć z korzyścią dla produkcji mleka
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Włodzimierz Nowak - UP Poznań
Żywienie w okresie okołoporodowym a jakość oocytów
12:30 – 13:00 dr inż. Zbigniew Lach - OHZ Osięciny Sp. z o.o.
Okres okołoporodowy - więcej pytań niż odpowiedzi
13:00 – 13:30 dr Paulina Jawor - UP Wrocław
Optymalne warunki dla krów mlecznych w okresie przejściowym umożliwiające ograniczanie ryzyka występowania chorób
13:30 – 14:00 mgr inż. Daria K. Sapińska - U.H.P. DALMA
Mocznik - wyznacznik dawki pokarmowej dla krów
sala B
MODERATOR: prof. dr hab. Jan Twardoń
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Jan Twardoń - UP Wrocław
Cicha ruja - problem stada i hodowcy
11:30 – 12:00 dr n wet. Wiesław Niewitecki - BOEHRINGER INGELHEIM MARKETING Sp. z o.o.
Nowe kierunki w profilaktyce krów w okresie zasuszenia
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Sławomir Zduńczyk - UWM Olsztyn
Główne przyczyny niepowodzeń inseminacji krów
12:30 – 13:15 dr Israel Flamenbaum - międzynarodowy ekspert w dziedzinie zarządzania bydłem mlecznym w warunkach stresu cieplnego - Izrael
Negatywny wpływ “stresu cieplnego” na wydajność krów mlecznych
13:15 – 13:45 dr Grzegorz Dejneka - UP Wrocław
Dlaczego krowy chorują na mastitis ?
SOBOTA 25.02.2012.
sala A
MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Kowalski
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Zygmunt Kowalski - UR Kraków
Zasady żywienia krów w oborze z robotem udojowym
11:30 – 12:00 dr n. wet. Wiesław Niewitecki - BOEHRINGER INGELHEIM MARKETING Sp. z o.o.
Nowe kierunki w profilaktyce krów w okresie zasuszenia
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Barbara Niwińska - IZ Balice
Udany wychów cieląt - kluczem do dochodowej produkcji wołowiny i mleka
12:30 – 13:00 Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła - BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.
Pobranie suchej masy w laktacji - od czego zależy i jak je zwiększyć z korzyścią dla produkcji mleka
13:00 – 13:45 dr Israel Flamenbaum - międzynarodowy ekspert w dziedzinie zarządzania bydłem mlecznym w warunkach stresu cieplnego - Izrael
Aspekty dotyczące efektywności finansowej związanej z chłodzeniem krów w okresie letnim w warunkach klimatycznych występujących w Polsce
sala B
MODERATOR: prof. dr hab. Piotr Goliński
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Tadeusz Michalski - UP Poznań
Odmiana kukurydzy - ważny czynnik decydujący o jakości pasz i wydajności bydła
11:30 – 12:00 mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.
Sposoby zwalczania insektów i gryzoni
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Piotr Goliński - UP Poznań
Czynniki determinujące wykorzystanie runi użytków zielonych w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego
12.30 – 13.00 mgr inż. Waldemar Budziński - POLMASS S.A.
Czy rzeczywiście potrzebujemy inokulanty do zakiszania kukurydzy ?
Na targach Ferma Bydła Polmass SA obchodzi 25 lecie działalności połączone z finałem Akcji Jubileuszowej
NIEDZIELA 26.02.2012.
sala A
MODERATOR: prof. dr hab. Marian Lipiński
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Marian Lipiński - UP Poznań
Aktualna europejska oferta rynkowa robotów udojowych
11:30 – 12:00 mgr inż. Rafał Lipiński - LELY EAST Sp. z o.o.
Wolny ruch krów a dobrostan w oborze
12:00 – 12:30 dr inż. Feliks Czarnociński - UP Poznań
Skutki wdrożenia w oborze doju automatycznego
12:30 – 13:00 dr Aleksander Skoracki - BASKO
Wlewy dożwaczowe jako metoda z wyboru w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń zdrowia u wysokowydajnych krów mlecznych, szczególnie w okresie okołoporodowym
13:00 – 13:30 mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.
Sposoby zwalczania insektów i gryzoni
sala B
MODERATOR: prof. dr hab. Henryk Grodzki
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Henryk Grodzki - SGGW Warszawa
Krzyżowanie towarowe jako metoda intensyfikacji produkcji wołowiny
11:30 – 12:00 dr n. wet. Wiesław Niewitecki - BOEHRINGER INGELHEIM MARKETING Sp. z o.o.
Nowe kierunki w profilaktyce krów w okresie zasuszenia
12:00 – 12:30 dr Benedykt Pepliński - UP Poznań
Prognoza cen mleka i żywca wołowego na lata 2012-2014
XV Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ i DROBIU
24-26.02.2012 r.
Hala Atlas Arena Łódź
FORUM HODOWLI I PRODUKCJI TRZODY CHLEWNEJ
PIĄTEK 24.02.2012.
sala C
MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Zygmunt Pejsak - PIW PIB Puławy
Zasady ochrony zdrowia świń w tuczarniach
11:30 – 12:00 dr Tomasz Schwarz - UR Kraków, BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.
Nowoczesne dodatki w żywieniu trzody chlewnej
12:00 – 12:30 dr n. wet. Krzysztof Janeczko - UP Wrocław
Dlaczego należy szczepić prosięta lub warchlaki przeciwko cirkowirusom świń
12:30 – 13:00 lek. wet. Marek Wasak - VIRBAC Sp. z o.o.
Jak uniknąć błędów stosowania leków w wodzie i w paszy
Top agrar Polska zaprasza na debatę o 13:30
„Co trzeba zrobić, by rozkręcić produkcję świń w Polsce”
W spotkaniu uczestniczyć będą prof. Zygmunt Pejsak, Jan Biegniewski, Andrzej Tułaza, Witold Choiński oraz Marian Kapłon.
Debatę poprowadzi Red. Karol Bujoczek.
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do przyłączenia się do debaty!
Hala wystawców strefa 2 (w pobliżu stoiska degustacyjnego ŚWIAT MLEKA, MASŁA i SERA).
SOBOTA 25.02.2012.
sala C
MODERATOR: dr hab. Tadeusz Blicharski
11:00 – 11:30 dr hab. Tadeusz Blicharski - IGiHZ PAN Jastrzębiec, PZHiPTCh POLSUS Warszawa
Miejsce krajowej hodowli i produkcji świń na tle światowych i europejskich trendów
11:30 – 12:00 dr Tomasz Schwarz - UR Kraków, BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.
Nowoczesne dodatki w żywieniu trzody chlewnej
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Tadeusz Michalski - UP Poznań
Żywić świnie jęczmieniem i pszenżytem czy kukurydzą ?
12:30 – 13:00 Jędrzej Standar - EW NUTRITION GmbH
GLOBIGEN - technologia IgY w żywieniu trzody chlewnej
13:00 – 13:30 dr Piotr Kołodziejczyk - PZHiPTCh POLSUS Warszawa
Metody zwiększenia efektywności rozrodu świń
13:30 – 14:00 mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.
Sposoby zwalczania insektów i gryzoni
NIEDZIELA 26.02.2012.
sala C
MODERATOR: dr Benedykt Pepliński
11:00 – 11:30 dr Benedykt Pepliński - UP Poznań
Prognoza cen żywca wieprzowego na lata 2012-2015
11:30 – 12:00 dr Aleksander Skoracki - BASKO
Nowoczesna technologia produkcji prosiąt przy pomocy hormonalnej kontroli rozrodu
FORUM HODOWLI I PRODUKCJI DROBIU
PIĄTEK 24.02.2012.
sala D
MODERATOR: prof. dr hab. Andrzej Koncicki
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Andrzej Koncicki - UWM Olsztyn
Aktualne problemy zdrowotne w chowie grzebiącego drobiu rzeźnego
11:30 – 12:00 dr inż. Jakub Badowski - IZ PIB Kołuda Wielka
Hodowla zarodowa gęsi białej kołudzkiej
12:00 – 12:30 dr wet. Grzegorz Tomczyk - PIW PIB Puławy
Bioasekuracja na fermach drobiu
12:30 – 13:00 Rainer Aschenbroich - EW NUTRITION GmbH
ACTIVO - innowacyjność w podnoszeniu efektywności paszy i możliwości redukcji antybiotyków
13:00 – 13:30 lek. wet. Joanna Szczepska, dr inż. Tomasz Kisiel - WIPASZ S.A.
Podsumowanie wyniku hodowlanego stada indyka podstawą podejmowania decyzji produkcyjnych
13:30 – 14:00 dr inż. Halina Bielińska - IZ PIB Kołuda Wielka
Gęś owsiana - polski produkt markowy - warunki utrzymania i żywienia
SOBOTA 25.02.2012.
sala D
MODERATOR: prof. dr hab. Stanisław Wężyk
Patronat merytoryczny: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Stanisław Wężyk - KIPDiP Poznań
Spory o różne metody produkcji zwierzęcej a bezpieczeństwo mięsa drobiu i jaj
11:30 – 12:00 Lode Nollet - ALLTECH POLAND Sp. z o.o.
Naturalne rozwiązania zmierzające do redukcji antybiotyków stosowanych w produkcji drobiarskiej
12:00 – 12:30 dr wet. Krzysztof Śmietanka - PIW PIB Puławy
Rola ptaków wolno żyjących w szerzeniu wirusów influenzy
12:30 – 13:00 lek. wet. Marek Mrozowski - WIPASZ S.A.
Utrzymanie klimatu w halach produkcyjnych - wybrane zagadnienia w hodowli indyka rzeźnego - praktycznie
13:00 – 13:30 lek. wet. Jacek Chaczyński - BAYER Sp. z o.o.
Bioasekuracja na fermie
NIEDZIELA 26.02.2012.
sala D
MODERATOR: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski
Patronat merytoryczny: Krajowa Rada Drobiarstwa - IG
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Andrzej Rutkowski - UP Poznań
Energetyczność mieszanek paszowych dla drobiu - niedoceniany problem
11:30 – 12:00 mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.
Sposoby zwalczania insektów i gryzoni
12:00 – 12:30 dr hab. Marek Adamski, prof. nadzw. UTP - UTP Bydgoszcz
Podstawy chowu bażantów, kuropatw i perlic
Zapraszamy na wykłady
WSTĘP WOLNY
Targi mięsne 2012
więcej: www.test.melcom.pl/targi/pl/
EventList powered by schlu.net