Wydarzenie 

FERMA BYDŁA - XV Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ I DROBIU Salon Weterynaryjny SAL-WET

FERMA BYDŁA - XV Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ I DROBIU Salon Weterynaryjny SAL-WET
Kiedy:
24.02.2012 - 26.02.2012
Gdzie:
Łódź
Kategoria:
Targi mięsne / Wydarzenia branży mięsnej

Opis

Targi FERMA BYDŁA oraz FERMA ŚWIŃ i DROBIU

 

Zapraszamy na kolejne edycje Międzynarodowych Targów FERMA BYDŁA oraz Międzynarodowych Targów FERMA ŚWIŃ i DROBIU tym razem w nowym miejscu, w centrum Polski. Zapraszamy do Hali ATLAS ARENA w Łodzi w dniach 24-26 lutego 2012 r.

Organizowane przez nas wysoce specjalistyczne targi branżowe, jedne z największych w Polsce skierowane są do hodowców bydła, trzody chlewnej oraz drobiu. Zorganizowane po raz pierwszy 15 lat temu na stałe wpisały się w kalendarz imprez rolniczych w kraju.
Targi FERMA BYDŁA oraz FERMA ŚWIŃ i DROBIU to pełna gama produktów i urządzeń niezbędnych do prowadzenia hodowli zwierząt:
- artykuły zootechniczne
- wyposażenie budynków inwentarskich
- pasze i dodatki paszowe
- materiał hodowlany
- materiał siewny
- preparaty weterynaryjne
- środki czystości
- maszyny rolnicze itd.

 

  • po raz pierwszy w jednym terminie
  • po raz pierwszy w nowym miejscu
  • najnowocześniejsza hala widowisko-sportowa w Polsce
  • centralne położenie w kraju
  • dobry dojazd praktycznie z każdego miejsca w kraju - również dla hodowców z Mazowsza, Podlasia, Warmii i Mazur
  • dwukrotnie większa powierzchnia wystawiennicza
  • duża liczba miejsc parkingowych w bezpośrednim sąsiedztwie hali.

W tym roku wyślemy blisko 100 tysięcy bezpłatnych kart wstępu do hodowców bydła, trzody chlewnej i drobiu, związków, zrzeszeń, instytucji państwowych.

 

 

Krajowe Stowarzyszenie Promocji Obszarów Wiejskich
ul. Mazowiecka 63/2
60-623 Poznań
tel. 61 843 26 13, 656 79 05
faks 61 843 38 05

e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

Miejsce imprezy: Hala ATLAS ARENA, Łódź, al. Bandurskiego 7

 

Wyposażenie obór, w tym systemy dojenia, żywienia i pojenia bydła, pasze i dodatki paszowe,
leki i preparaty weterynaryjne, zagospodarowanie gnojowicy, materiał genetyczny, maszyny
rolnicze.

 

Wyposażenie chlewni i kurników, w tym systemy żywienia i pojenia, zagospodarowanie gnojowicy,
pasze i dodatki paszowe, leki i preparaty weterynaryjne, materiał genetyczny, maszyny
rolnicze.

 

 

XII Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA

24-26.02.2012 r.

Hala Atlas Arena Łódź

FORUM HODOWLI BYDŁA

- PRODUKCJI MLEKA I ŻYWCA WOŁOWEGO

Patronat merytoryczny: Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

PIĄTEK 24.02.2012.

sala A

MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Kowalski


11:00 – 11:30   prof. dr hab. Zygmunt Kowalski - UR Kraków

Zasady żywienia krów w oborze z robotem udojowym

11:30 – 12:00   Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła - BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.

Pobranie suchej masy w laktacji - od czego zależy i jak je zwiększyć z korzyścią dla produkcji mleka

12:00 – 12:30   prof. dr hab. Włodzimierz Nowak - UP Poznań

Żywienie w okresie okołoporodowym a jakość oocytów

12:30 – 13:00   dr inż. Zbigniew Lach - OHZ Osięciny Sp. z o.o.

Okres okołoporodowy - więcej pytań niż odpowiedzi

13:00 – 13:30   dr Paulina Jawor - UP Wrocław

Optymalne warunki dla krów mlecznych w okresie przejściowym umożliwiające ograniczanie ryzyka występowania chorób

13:30 – 14:00   mgr inż. Daria K. Sapińska - U.H.P. DALMA

Mocznik - wyznacznik dawki pokarmowej dla krów

sala B

MODERATOR: prof. dr hab. Jan Twardoń


11:00 – 11:30   prof. dr hab. Jan Twardoń - UP Wrocław

Cicha ruja - problem stada i hodowcy

11:30 – 12:00   dr n wet. Wiesław Niewitecki - BOEHRINGER INGELHEIM MARKETING Sp. z o.o.

Nowe kierunki w profilaktyce krów w okresie zasuszenia

12:00 – 12:30   prof. dr hab. Sławomir Zduńczyk - UWM Olsztyn

Główne przyczyny niepowodzeń inseminacji krów

12:30 – 13:15   dr Israel Flamenbaum - międzynarodowy ekspert w dziedzinie zarządzania bydłem mlecznym w warunkach stresu cieplnego - Izrael

Negatywny wpływ “stresu cieplnego” na wydajność krów mlecznych

13:15 – 13:45   dr Grzegorz Dejneka - UP Wrocław

Dlaczego krowy chorują na mastitis ?

SOBOTA 25.02.2012.

sala A

MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Kowalski


11:00 – 11:30   prof. dr hab. Zygmunt Kowalski - UR Kraków

Zasady żywienia krów w oborze z robotem udojowym

11:30 – 12:00   dr n. wet. Wiesław Niewitecki - BOEHRINGER INGELHEIM MARKETING Sp. z o.o.

Nowe kierunki w profilaktyce krów w okresie zasuszenia

12:00 – 12:30   prof. dr hab. Barbara Niwińska - IZ Balice

Udany wychów cieląt - kluczem do dochodowej produkcji wołowiny i mleka

12:30 – 13:00   Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła - BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.

Pobranie suchej masy w laktacji - od czego zależy i jak je zwiększyć z korzyścią dla produkcji mleka

13:00 – 13:45   dr Israel Flamenbaum - międzynarodowy ekspert w dziedzinie zarządzania bydłem mlecznym w warunkach stresu cieplnego - Izrael

Aspekty dotyczące efektywności finansowej związanej z chłodzeniem krów w okresie letnim w warunkach klimatycznych występujących w Polsce


sala B

MODERATOR: prof. dr hab. Piotr Goliński


11:00 – 11:30   prof. dr hab. Tadeusz Michalski - UP Poznań

Odmiana kukurydzy - ważny czynnik decydujący o jakości pasz i wydajności bydła

11:30 – 12:00   mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.

Sposoby zwalczania insektów i gryzoni

12:00 – 12:30   prof. dr hab. Piotr Goliński - UP Poznań

Czynniki determinujące wykorzystanie runi użytków zielonych w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

12.30 – 13.00    mgr inż. Waldemar Budziński - POLMASS S.A.

Czy rzeczywiście potrzebujemy inokulanty do zakiszania kukurydzy ?

Na targach Ferma Bydła Polmass SA obchodzi 25 lecie działalności połączone z finałem Akcji Jubileuszowej

NIEDZIELA 26.02.2012.

sala A

MODERATOR: prof. dr hab. Marian Lipiński


11:00 – 11:30   prof. dr hab. Marian Lipiński - UP Poznań

Aktualna europejska oferta rynkowa robotów udojowych

11:30 – 12:00   mgr inż. Rafał Lipiński - LELY EAST Sp. z o.o.

Wolny ruch krów a dobrostan w oborze

12:00 – 12:30   dr inż. Feliks Czarnociński - UP Poznań

Skutki wdrożenia w oborze doju automatycznego

12:30 – 13:00   dr Aleksander Skoracki - BASKO

Wlewy dożwaczowe jako metoda z wyboru w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń zdrowia u wysokowydajnych krów mlecznych, szczególnie w okresie okołoporodowym

13:00 – 13:30   mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.

Sposoby zwalczania insektów i gryzoni

sala B

MODERATOR: prof. dr hab. Henryk Grodzki


11:00 – 11:30   prof. dr hab. Henryk Grodzki - SGGW Warszawa

Krzyżowanie towarowe jako metoda intensyfikacji produkcji wołowiny

11:30 – 12:00   dr n. wet. Wiesław Niewitecki - BOEHRINGER INGELHEIM MARKETING Sp. z o.o.

Nowe kierunki w profilaktyce krów w okresie zasuszenia

12:00 – 12:30   dr Benedykt Pepliński - UP Poznań

Prognoza cen mleka i żywca wołowego na lata 2012-2014

XV Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ i DROBIU

24-26.02.2012 r.

Hala Atlas Arena Łódź

FORUM HODOWLI I PRODUKCJI TRZODY CHLEWNEJ

PIĄTEK 24.02.2012.

sala C

MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

11:00 – 11:30   prof. dr hab. Zygmunt Pejsak - PIW PIB Puławy

Zasady ochrony zdrowia świń w tuczarniach

11:30 – 12:00   dr Tomasz Schwarz - UR Kraków, BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.

Nowoczesne dodatki w żywieniu trzody chlewnej

12:00 – 12:30   dr n. wet. Krzysztof Janeczko - UP Wrocław

Dlaczego należy szczepić prosięta lub warchlaki przeciwko cirkowirusom świń

12:30 – 13:00   lek. wet. Marek Wasak - VIRBAC Sp. z o.o.

Jak uniknąć błędów stosowania leków w wodzie i w paszy

Top agrar Polska zaprasza na debatę o 13:30

„Co trzeba zrobić, by rozkręcić produkcję świń w Polsce”

W spotkaniu uczestniczyć będą prof. Zygmunt Pejsak, Jan Biegniewski, Andrzej Tułaza, Witold Choiński oraz Marian Kapłon.

Debatę poprowadzi Red. Karol Bujoczek.

Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do przyłączenia się do debaty!

Hala wystawców strefa 2 (w pobliżu stoiska degustacyjnego ŚWIAT MLEKA, MASŁA i SERA).

SOBOTA 25.02.2012.

sala C

MODERATOR: dr hab. Tadeusz Blicharski

11:00 – 11:30   dr hab. Tadeusz Blicharski - IGiHZ PAN Jastrzębiec, PZHiPTCh POLSUS Warszawa

Miejsce krajowej hodowli i produkcji świń na tle światowych i europejskich trendów

11:30 – 12:00   dr Tomasz Schwarz - UR Kraków, BLATTIN POLSKA Sp. z o.o.

Nowoczesne dodatki w żywieniu trzody chlewnej

12:00 – 12:30   prof. dr hab. Tadeusz Michalski - UP Poznań

Żywić świnie jęczmieniem i pszenżytem czy kukurydzą ?

12:30 – 13:00   Jędrzej Standar - EW NUTRITION GmbH

GLOBIGEN - technologia IgY w żywieniu trzody chlewnej

13:00 – 13:30   dr Piotr Kołodziejczyk - PZHiPTCh POLSUS Warszawa

Metody zwiększenia efektywności rozrodu świń

13:30 – 14:00   mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.

Sposoby zwalczania insektów i gryzoni

NIEDZIELA 26.02.2012.

sala C

MODERATOR: dr Benedykt Pepliński

11:00 – 11:30   dr Benedykt Pepliński - UP Poznań

Prognoza cen żywca wieprzowego na lata 2012-2015

11:30 – 12:00   dr Aleksander Skoracki - BASKO

Nowoczesna technologia produkcji prosiąt przy pomocy hormonalnej kontroli rozrodu

FORUM HODOWLI I PRODUKCJI DROBIU

PIĄTEK 24.02.2012.

sala D

MODERATOR: prof. dr hab. Andrzej Koncicki

11:00 – 11:30   prof. dr hab. Andrzej Koncicki - UWM Olsztyn

Aktualne problemy zdrowotne w chowie grzebiącego drobiu rzeźnego

11:30 – 12:00   dr inż. Jakub Badowski - IZ PIB Kołuda Wielka

Hodowla zarodowa gęsi białej kołudzkiej

12:00 – 12:30   dr wet. Grzegorz Tomczyk - PIW PIB Puławy

Bioasekuracja na fermach drobiu

12:30 – 13:00   Rainer Aschenbroich - EW NUTRITION GmbH

ACTIVO - innowacyjność w podnoszeniu efektywności paszy i możliwości redukcji antybiotyków

13:00 – 13:30   lek. wet. Joanna Szczepska, dr inż. Tomasz Kisiel - WIPASZ S.A.

Podsumowanie wyniku hodowlanego stada indyka podstawą podejmowania decyzji produkcyjnych

13:30 – 14:00   dr inż. Halina Bielińska - IZ PIB Kołuda Wielka

Gęś owsiana - polski produkt markowy - warunki utrzymania i żywienia

 

SOBOTA 25.02.2012.

sala D

MODERATOR: prof. dr hab. Stanisław Wężyk

Patronat merytoryczny: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

11:00 – 11:30   prof. dr hab. Stanisław Wężyk - KIPDiP Poznań

Spory o różne metody produkcji zwierzęcej a bezpieczeństwo mięsa drobiu i jaj

11:30 – 12:00   Lode Nollet - ALLTECH POLAND Sp. z o.o.

Naturalne rozwiązania zmierzające do redukcji antybiotyków stosowanych w produkcji drobiarskiej

12:00 – 12:30   dr wet. Krzysztof Śmietanka - PIW PIB Puławy

Rola ptaków wolno żyjących w szerzeniu wirusów influenzy

12:30 – 13:00   lek. wet. Marek Mrozowski - WIPASZ S.A.

Utrzymanie klimatu w halach produkcyjnych - wybrane zagadnienia w hodowli indyka rzeźnego - praktycznie

13:00 – 13:30   lek. wet. Jacek Chaczyński - BAYER Sp. z o.o.

Bioasekuracja na fermie

NIEDZIELA 26.02.2012.

sala D

MODERATOR: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski

Patronat merytoryczny: Krajowa Rada Drobiarstwa - IG

11:00 – 11:30   prof. dr hab. Andrzej Rutkowski - UP Poznań

Energetyczność mieszanek paszowych dla drobiu - niedoceniany problem

11:30 – 12:00   mgr inż. Wioletta Komuda - FREGATA S.A.

Sposoby zwalczania insektów i gryzoni

12:00 – 12:30   dr hab. Marek Adamski, prof. nadzw. UTP - UTP Bydgoszcz

Podstawy chowu bażantów, kuropatw i perlic

 

Zapraszamy na wykłady

WSTĘP WOLNY

 

Targi mięsne 2012

 

więcej: www.test.melcom.pl/targi/pl/

Gdzie

Miejsce:
Łódź

Nadchodzące targi mięsne / wydarzenia branży mięsnej :