Technologie przemysłu mięsnego

Porady, Know-How

Mięso czerwone dzielimy na :

* mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
* mięso z kością

Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:

* wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
* wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
o cielęcina – mięso cieląt
* mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
* baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
o jagnięcina – mięso młodych owiec
* konina – mięso konia
* dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
o dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
o dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
* kozina – mięso kóz
* ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne

Rodzaje mięs

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak otworzyć masarnię?

portal mięsny

Masarnia - otwarcie i prowadzenie zakładu produkcji mięsa Nieodzownym warunkiem posiadania własnej masarni są...

Mięso czerwone - Podział

Mięso czerwone dzielimy na : * mięso bez kości – w którym brak ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób