Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Porady, Know-How

Mięso czerwone dzielimy na :

* mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
* mięso z kością

Rodzaje mięs / Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:

* wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
* wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
o cielęcina – mięso cieląt
* mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
* baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
o jagnięcina – mięso młodych owiec
* konina – mięso konia
* dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
o dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
o dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
* kozina – mięso kóz
* ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne

 

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Czy Grilowanie jest szkodliwe? - bakterie Yersinia

portal mięsny

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.Coraz wi...

Jak nie stracić na produkcji latem?

portal mięsny

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy – także zw...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób