Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Porady, Know-How

Mięso czerwone dzielimy na:

  • mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
  • mięso z kością

Rodzaje mięs / Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:

  • wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
  • wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
    - cielęcina – mięso cieląt
  • mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
  • baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
    - jagnięcina – mięso młodych owiec
  • konina – mięso konia
  • dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
    - dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
    - dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
  • kozina – mięso kóz
  • ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne

Powiązane tematycznie artykuły:

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób