Porady, Know-How

Mięso czerwone dzielimy na:

  • mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
  • mięso z kością

Rodzaje mięs / Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:

  • wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
  • wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
    - cielęcina – mięso cieląt
  • mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
  • baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
    - jagnięcina – mięso młodych owiec
  • konina – mięso konia
  • dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
    - dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
    - dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
  • kozina – mięso kóz
  • ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne