Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Nasze portale

Porady, Know-How

Mięso czerwone dzielimy na:

  • mięso bez kości – w którym brak jest tkanki kostnej
  • mięso z kością

Rodzaje mięs / Potocznie używamy następujących nazw dla popularnych gatunków mięs:

  • wieprzowina – mięso świni (zob. trzoda chlewna)
  • wołowina – mięso dorosłego bydła domowego (krów, jałówek, buhajów, wołów itd.)
    - cielęcina – mięso cieląt
  • mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych
  • baranina – mięso dorosłych owiec – samic i samców (baranów i skopów)
    - jagnięcina – mięso młodych owiec
  • konina – mięso konia
  • dziczyzna – mięso upolowanych zwierząt – saren, dzików, zajęcy i innych, także dzikiego ptactwa
    - dziczyzna gruba – mięso dzików, saren, jeleni
    - dziczyzna drobna – mięso zajęcy , dzikiego ptactwa
  • kozina – mięso kóz
  • ponadto spożywane są także, nieposiadające w języku polskim odrębnej nazwy: mięso osłów, królików i inne

Powiązane tematycznie artykuły:

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak otworzyć masarnię?

portal mięsny

Masarnia - otwarcie i prowadzenie zakładu produkcji mięsa Nieodzownym warunkiem posiadania własnej masarni są...

Produkcja kiełbasy

portal mięsny

W pewnych okresach ze względów ekonomicznych (proceder ten trwa do dziś) na...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

Składniki na stek z rostbefu: dwa duże steki z rostbefu z ko...

Szynka pieczona

portal mięsny

Składniki: 1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 to...

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób