Technologie przemysłu mięsnego

Nowe technologie przemysłu mięsnego, rozwiązania, urządzenia, produkcja

Nowe technologie

Trwa montaż nowoczesnej linii uboju i dzielenia oraz budowa mroźni, hali konfekcjonowania i magazynów na terenie zakładu Drobimexu w Szczecinie Dąbiu. Prace prowadzone są w ramach drugiego etapu największej w historii firmy inwestycji, której łączna wartość wynosi ok. 120 mln zł. Mimo robót związanych z modernizacją szczecińskiego zakładu Drobimex stale zwiększa produkcję i rozszerza asortyment swoich wyrobów. W tegorocznym sezonie grillowym na rynek trafiły dwa nowe produkty - bezglutenowe kiełbaski grillowe Gyros i Curry.

 

Więcej…

Nowe technologie

W 2016 roku Drobimex zakończy największą w historii firmy inwestycję w unowocześnienie swoich zakładów, której łączny koszt wynosi 100 mln zł. W tym roku firma otworzyła już halę produkcyjną z nowoczesną linią plasterkowania i pakowania wędlin w Goleniowie oraz halę z najnowocześniejszą w Polsce linią schładzania kurcząt w Szczecinie Dąbiu. Obecnie na terenie szczecińskiego zakładu trwa również budowa mroźni, części produkcyjnej oraz części magazynowej. Inwestycja pozwoli firmie zwiększyć produkcję i sprzedaż wyrobów drobiowych oraz wprowadzać na rynek nowe produkty dostosowane do potrzeb konsumentów.

Więcej…

Nowe technologie

odkostnienie wieprzowych przodków maszyny do mięsa

DeboFlex jest nowym, elastycznym, opartym na systemie zawieszania, rozwiązaniem firmy Marel do odkostniania wieprzowych przodków. Ten przełomowy system logistyczny sprawia, iż odkostnianie oraz cięcie wieprzowiny jest prostsze i wydajniejsze.

Obecne technologie trybowania wieprzowiny opierają się głównie na liniach przepływowych, gdzie produkty są transportowane i przetwarzane na pasie swobodnie i czasami chaotycznie. Większa część czasu spędzonego na odkostnianiu, w systemie linii przepływowej, jest obecnie wydatkowana na ciągłe obracanie i przesuwanie produktów

Więcej…

Nowe technologie

systemy dla zakładów mięsnych - branży mięsnejNowoczesne systemy ERP dla branży mięsnej

Nowoczesne systemy wspierające zarządzanie są niezbędne w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem mięsnym. Produkcja wyrobów mięsnych wymaga ciągłej kontroli na wszystkich etapach.
System oferowany przez poznańską firmę Graphcom doskonale sprosta wyzwaniom, jakie niesie ze sobą specyfika branży, a także kompleksowo wesprze zarządzanie wszystkimi obszarami aktywności przedsiębiorstwa.

Więcej…

Nowe technologie

Kompleksowe rozwiązania marki Cryovac - dla zakładów mięsnych i detalistów. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu na światowym rynku, firma Sealed Air zaskakuje branżę spożywczą coraz bardziej innowacyjnymi rozwiązaniami opakowaniowymi.
Innowacje te pozwalają zakładom mięsnym obniżyć koszty operacyjne i usprawnić proces produkcji bez negatywnego wpływu na jego elastyczność, np. w zakresie rodzaju pakowanych produktów bądź ich gabarytów.

Więcej…

Nowe technologie

osłonki na wędliny, osłonki mięsne, portal Viscoflex Na nadchodzące święta Wielkanocne firma Nomax Trading przygotowała specjalną ofertę osłonek tekstylnych Viscoflex z nadrukami. Producenci wyrobów mięsnych mogą wybierać wśród wielu projektów graficznych, odwołujących się do motywów świątecznych. Osłonki dostępne są w wielu kolorach, różnych formach i pojemnościach.

- Osłonki Viscoflex z tematycznymi nadrukami to wspaniałe rozwiązanie, kiedy chcemy, aby wyroby przyciągnęły wzrok konsumenta - przekonuje Robert Czarnecki, technolog w firmie Nomax Trading. - Tym bardziej, kiedy zbliżają się święta i możemy nawiązać do tradycji i wspaniałych staropolskich przepisów.

 

Więcej…

Nowe technologie

Produkcja mieszanek paszowych w krajach Unii Europejskiej w 2010 r. wyniosła 150 mln ton, czyli była nieco większa niż rok wcześniej.


Wzrost ten spowodowany był głównie większą produkcją mieszanek dla drobiu. Wytworzono ich w 2010 r. blisko 51 mln ton. Była to ilość o 3% większa niż rok wcześniej. Mieszanki dla drobiu stanowiły 1/3 ogólnej produkcji mieszanek. Po raz pierwszy wyprodukowano ich więcej niż pasz dla trzody chlewnej. Największy wzrost ich produkcji zanotowano na Łotwie, w Rumunii i Belgii, jednak początkowa wielkość produkcji w tych krajach była bardzo niska.

Wśród największych producentów mieszanek we Włoszech wzrost produkcji wyniósł 6,4% (osiągnęła ona 5,45 mln t), w Polsce – 6,1% (5,1 mln t), w Wielkiej Brytanii – 5,8% (6,59 mln t), a w Danii – 5,9% (5,53 mln t). Największym producentem mieszanek dla drobiu była Francja. Wytworzono tam 8,63 mln ton mieszanek. Wzrost ich produkcji wyniósł 1,8%.

Ministerstwo Rolnictwa / Agra Europe

Nowe technologie

Centrum Doskonałości "Animbiogen in EU" to pierwszy polski projekt dofinansowany w obszarze "Potencjał Badawczy" 7. Programu Ramowego.

Jego głównym celem jest wzmocnienie potencjału badawczego Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu (IGHZ).

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Platforma wspólnych projektów klaster organizowany przez SRW RP

portal mięsny

Dlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP- Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy ...

Produkcja kiełbasy

portal mięsny

W pewnych okresach ze względów ekonomicznych (proceder ten trwa do dziś) ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób