Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Przepisy mięsne

Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym, przepis na mielone mięso

Składniki:

5 dużych ziemniaków
ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
cebula
2 duże ząbki czosnku
czarne oliwki
ser (starty)
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
oregano
natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków (prymat)

 

Przepis na: Ziemniaczane łódeczki z mięsem mielonym

Ziemniaki obrać, wydrążyć środki tak, aby została "łupina" grubości ok. 0,5cm. Następnie "łódeczki" posmarować sporą ilością oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym (reszta oliwy powinna znaleźć się na dnie) oraz obsypać przyprawą do ziemniaków z każdej strony. Ja dodaję jeszcze dodatkowo odrobinę kminku.

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Ziemniaki zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut.

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano. Na koniec dodać część startego sera i pokrojone w ćwiartki oliwki (kilka ćwiartek zostawić na wierzch łódeczek).

Łódeczki napełnić mięsem, obsypać z wierzchu serem, udekorować oliwkami oraz natką pietruszki.

Zapiekać jeszcze 10-15 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób