Technologie przemysłu mięsnego

Książki branży mięsnej | Literatura specjalistyczna, Polecane książki | Przemysł mięsny

Książki branży mięsnej

przetwory drobiowe książki mięso, portal mięsnyAutorzy: Tadeusz Grabowski, Jacek Kijowski

Mięso i przetwory drobiowe

Oto książka, w której w sposób nowoczesny i kompleksowy ujęto zagadnienia technologii mięsa drobiowego i jego przetworów. Uwzględniając czynniki gwarantujące żywność bezpieczną zdrowotnie, nowoczesność procesu technologicznego, higienę i jakość produkcji.
W książce omówiono: perspektywy produkcji mięsa, surowiec rzeźny, metody utrwalania mięsa, procesy produkcyjne tuszek, elementów i przetworów z uwzględnieniem żywności wygodnej, pakowanie, przechowalnictwo i marketing.

Książki branży mięsnej

Technologia przetwórstwa mięsa, książki technologia produkcji mięsa, książki mięso, portal mięsnyAutor: Adam Olszewski

Technologia przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach

Książka jest zbiorem pytań i odpowiedzi, wybranych i systematycznie zaprezentowanych, powiązanych tematycznie z podstawą programową kształcenia w zawodzie rzeźnik-wędliniarz. Treść książki nawiązuje do wcześniej wydanego podręcznika pt.: "Technologia przetwórstwa mięsa" dopuszczonego do użytku szkolnego, jest zgodna z aktualnym stanem wiedzy w zakresie technologii mięsa i uwzględnia w tej dziedzinie postęp techniczno-technologiczny.


Pytania i odpowiedzi dotyczą m. in. takich zagadnień, jak podział żywca rzeźnego, obróbka i ocena poubojowa oraz uboczne artykuły poubojowe, charakterystyka wędlin, konserw, tłuszczów topionych, a także utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego, gospodarka wodno-ściekowa, ponadto eksploatacja maszyn, urządzeń i stosowanie aparatury kontrolno-pomiarowej.

Więcej…

Książki branży mięsnej

portal mięsny, masarski, portal mięso, kontrola mięsa, przemysł mięsny, branża mięsna, książki branży mięsnej, wędzenie mięsa, kiełbasy, targi mięsne, targi mięso wędliny, wędzenie rybAutor: Egon Binder

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - przemysł spożywczy Egon Binder


Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.

 

W tej książce opisano natępujące tematy:
Wytwarzanie dymu:
- wędzenie zimne, ciepłe i gorące
- środki wytwarzania dymu
- jak działa dym.
Piece i komory wędzarnicze:
- małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb
- wędzarnie do samodzielnego wykonania
- szafy i komory wędzarnicze
- jak unikać błędów w czasie wędzenia.
Wędzenie mięsa i kiełbas:
- ważne reguły peklowania
- wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny
- kiełbasa surowa, parzona i gotowana
- jaki dym do jakiej kiełbasy
- przepisy.

 

Więcej…

Książki branży mięsnej

wędzenie mięsa książka, jak wędzić mięso książka porady, książki o mięsie, książki mięso, funkcje mięsaAutor: Gabriele Redden

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - Gabriele Redden


Wędzenie, obok solenia i suszenia, stanowi najstarszą metodę konserwowania żywności, dla ochrony przed jej zepsuciem.Do dziś nie wiadomo dokładnie, skąd się wziął pomysł wędzenia mięsa lub ryb. Gdy jednak człowiek odkrył już tę metodę - zapewne stało się to w trakcie procesu suszenia, który polegał wtedy na poddawaniu żywności wpływom promieni słonecznych oraz żaru ogniska - zaczął stosować ją coraz powszechniej i częściej.

Można założyć, że ludzie odkryli metodę wędzenia mięsa i ryb przez przypadek: pewna roztrzepana gospodyni zapomniała, że nad ogniskiem piecze się kawałek mięsa.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Nowe trendy w hodowli i produkcji kur, portal rolniczy, książki rolniczeW książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem

Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne.

 

Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.

 

Więcej…

Książki branży mięsnej

książki rolnicze, portal rolniczyOpis:

W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych...

 

Wydawca:

POWSZECHNE WYDAWNICTWO ROLNICZE I LEŚNE

 

 

 

Książki branży mięsnej

Genetyka populacji i metody hodowlane, portal rolniczy, aktualności rolniczeKategoria:

Biologia, medycyna / Rolnictwo


Opis:

Genetyka populacji jest dyscypliną naukową zajmującą się badaniem zjawisk genetycznych zachodzących w populacjach...

 

Autor / Autorzy: Bolesław Żuk, Heliodor Wierzbicki, Magdalena Zatoń-Dobrowolska i inni

Więcej…

Książki branży mięsnej

Autor: Henryk Grodzki

 

Przedmowa 1. Ocena pokroju bydła 2. Identyfikacja, rejestracja bydła i dokumentacja hodowlana 3. Warunki produkcji i pozyskiwanie mleka 4. Ocena użytkowości mlecznej 5. Ocena jakości mleka 6. Rozród bydła 7. Odchów cieląt i jałówek hodowlanych 8. Ocena użytkowości mięsnej 9. Pielęgnacja i poskramianie bydła 10. Dobrostan, zachowanie się i metody postępowania z bydłem 11. Ocena wartości hodowlanej i selekcja 12. Organizacja i planowanie produkcji bydlęcej 13. Zarządzanie stadem bydła mlecznego 14. Ocena efektywności produkcji bydlęcej 15. Zajęcia terenowe

Książki branży mięsnej

Czy wiesz, że stado kur tworzy strukturę społeczną rządzącą się własnymi prawami? Ptaki te razem szukają pokarmu, grzeją się w promieniach słońca i biorą lecznicze kąpiele piaskowe. Uwielbiają ciemne zakątki, w których budują gniazda. Świetnie czują się tam, gdzie drzewa i zarośla zapewniają im ochronę przed drapieżnikami.

 

Więcej…

Książki branży mięsnej

Adam Olszewski
Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Monitorowanie problemów zdrowotnych stad bydła
Ryszard Mordak
Niniejsza praca stanowi cenne uzupełnienie tematyczne na rynku książek weterynaryjnych. Brak było bowiem do tej pory książki o tej tematyce. W publikacji w sposób syntetyczny przedstawione zostały występujące zagrożenia i problemy zdrowotne krów mlecznych oraz metody postępowania w czasie monitorowania stada w zakresie chorób zakaźnych i niezakaźnych.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Owcze Produkty Spożywcze
Władysław Kędzior
W książce Autor omawia, na tle stanu i perspektyw rozwoju produkcji owczarskiej, zagadnienia dotyczące produkcji mięsa owczego (zwłaszcza jagnięciny) oraz mleka owczego i jego przetworów.

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak żywić krowy mleczne?

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie wa...

Czy Grilowanie jest szkodliwe ? - bakterie Yersinia

portal mięsny

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.Coraz ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób