Książki branży mięsnej | Literatura specjalistyczna, Polecane książki

Książki branży mięsnej

Książka - Mięso i przetwory drobioweAutorzy: Tadeusz Grabowski, Jacek Kijowski

Mięso i przetwory drobiowe

Oto książka, w której w sposób nowoczesny i kompleksowy ujęto zagadnienia technologii mięsa drobiowego i jego przetworów. Uwzględniając czynniki gwarantujące żywność bezpieczną zdrowotnie, nowoczesność procesu technologicznego, higienę i jakość produkcji.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Technologia przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach  - książkaAutor: Adam Olszewski

Technologia przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach

Książka jest zbiorem pytań i odpowiedzi, wybranych i systematycznie zaprezentowanych, powiązanych tematycznie z podstawą programową kształcenia w zawodzie rzeźnik-wędliniarz. Treść książki nawiązuje do wcześniej wydanego podręcznika pt.: "Technologia przetwórstwa mięsa" dopuszczonego do użytku szkolnego, jest zgodna z aktualnym stanem wiedzy w zakresie technologii mięsa i uwzględnia w tej dziedzinie postęp techniczno-technologiczny.

Pytania i odpowiedzi dotyczą m. in. takich zagadnień, jak podział żywca rzeźnego, obróbka i ocena poubojowa oraz uboczne artykuły poubojowe, charakterystyka wędlin, konserw, tłuszczów topionych, a także utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego, gospodarka wodno-ściekowa, ponadto eksploatacja maszyn, urządzeń i stosowanie aparatury kontrolno-pomiarowej.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb  - książka

Autor: Egon Binder

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb przemysł spożywczy Egon Binder

Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.

Więcej…

Książki branży mięsnej

wędzenie mięsa książka, jak wędzić mięso książka porady, książki o mięsie, książki mięso, funkcje mięsaAutor: Gabriele Redden

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - Gabriele Redden

Wędzenie, obok solenia i suszenia, stanowi najstarszą metodę konserwowania żywności, dla ochrony przed jej zepsuciem.Do dziś nie wiadomo dokładnie, skąd się wziął pomysł wędzenia mięsa lub ryb. Gdy jednak człowiek odkrył już tę metodę - zapewne stało się to w trakcie procesu suszenia, który polegał wtedy na poddawaniu żywności wpływom promieni słonecznych oraz żaru ogniska - zaczął stosować ją coraz powszechniej i częściej.

Można założyć, że ludzie odkryli metodę wędzenia mięsa i ryb przez przypadek: pewna roztrzepana gospodyni zapomniała, że nad ogniskiem piecze się kawałek mięsa.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Nowe trendy w hodowli i produkcji kur - książkaW książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem

Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne.

Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcejOpis:

W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych...

Wydawca:

POWSZECHNE WYDAWNICTWO ROLNICZE I LEŚNE

 

Książki branży mięsnej

Genetyka populacji i metody hodowlane - książkaKategoria:

Biologia, medycyna / Rolnictwo

Opis:

Genetyka populacji jest dyscypliną naukową zajmującą się badaniem zjawisk genetycznych zachodzących w populacjach...

Autor / Autorzy: Bolesław Żuk, Heliodor Wierzbicki, Magdalena Zatoń-Dobrowolska i inni

 

Książki branży mięsnej

Autor: Henryk Grodzki

Przedmowa 1. Ocena pokroju bydła 2. Identyfikacja, rejestracja bydła i dokumentacja hodowlana 3. Warunki produkcji i pozyskiwanie mleka 4. Ocena użytkowości mlecznej 5. Ocena jakości mleka 6. Rozród bydła 7. Odchów cieląt i jałówek hodowlanych 8. Ocena użytkowości mięsnej 9. Pielęgnacja i poskramianie bydła 10. Dobrostan, zachowanie się i metody postępowania z bydłem 11. Ocena wartości hodowlanej i selekcja 12. Organizacja i planowanie produkcji bydlęcej 13. Zarządzanie stadem bydła mlecznego 14. Ocena efektywności produkcji bydlęcej 15. Zajęcia terenowe

Książki branży mięsnej

Tytuł: Przydomowy chów kur

Autor: Katrin Juliane Schiffer, Carola Hotze
Wydawca: RM
Rok wydania: 2011
Liczba stron: 176

Czy wiesz, że stado kur tworzy strukturę społeczną rządzącą się własnymi prawami? Ptaki te razem szukają pokarmu, grzeją się w promieniach słońca i biorą lecznicze kąpiele piaskowe. Uwielbiają ciemne zakątki, w których budują gniazda. Świetnie czują się tam, gdzie drzewa i zarośla zapewniają im ochronę przed drapieżnikami.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Adam Olszewski
Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Monitorowanie problemów zdrowotnych stad bydła
Ryszard Mordak
Niniejsza praca stanowi cenne uzupełnienie tematyczne na rynku książek weterynaryjnych. Brak było bowiem do tej pory książki o tej tematyce. W publikacji w sposób syntetyczny przedstawione zostały występujące zagrożenia i problemy zdrowotne krów mlecznych oraz metody postępowania w czasie monitorowania stada w zakresie chorób zakaźnych i niezakaźnych.

Więcej…

Książki branży mięsnej

Owcze Produkty Spożywcze
Władysław Kędzior
W książce Autor omawia, na tle stanu i perspektyw rozwoju produkcji owczarskiej, zagadnienia dotyczące produkcji mięsa owczego (zwłaszcza jagnięciny) oraz mleka owczego i jego przetworów.

Więcej…