Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Porady, Know-How

W masarni produkuje się wyroby wędliniarskie, czyli kiełbasy, szynki, pasztety oraz inne wyroby.

 

Kto nie skusi się na świeżą i pachnącą wędlinę z tradycyjnej wędzarni lub kiełbasę. Zwłaszcza w Polsce gdzie takie wyroby są bardzo popularne na co dzień, a zwłaszcza w okresie świątecznym.

Do warunków jakie należy spełnić, aby otworzyć własną masarnię zaliczamy:

  • odpowiednie pomieszczenie

  • kanalizacja

  • agregaty chłodnicze

  • ściany wykończone płytkami ceramicznymi na całej wysokości

  • maszyny i urządzenia specjalistyczne

W przypadku jeśli w zakładzie będzie również ubojnia trzody chlewnej to wymagana jest obowiązkowa oczyszczalnia ścieków.

W ramach formalności należy dokonać wpisu do rejestru zakładów mięsnych oraz uzyskać zatwierdzenie przez służby weterynaryjne. Natomiast sklep podlega Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Odpowiednie wyposażenie

Polacy coraz częściej doceniają mniejsze sklepy z wyrobami wędliniarskimi, które oferują zawsze świeże i wysokiej jakości produkty. Ceny może nie są tak konkurencyjne jak w hipermarketach, ale zdecydowanie ważniejsza jest jakość wyrobów. Dlatego szeroki wybór i dobre zaopatrzenie w sklepie osiedlowym jest gwarancją sukcesu. Oczywiście należy pamiętać o odpowiednim wyposażeniu lokalu w specjalistyczne urządzenia.

Jeśli chodzi o sprzedaż to bardzo ważna jest ekspozycja towaru. Jednak w przypadku wyrobów wędliniarskich muszą być spełnione odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne i w tym celu posłużą lady chłodnicze. Zapewnią one obniżoną temperaturę oraz jednocześnie zapewnią atrakcyjne zaprezentowanie towaru. Wybierając ladę chłodniczą należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej wielkość, aby ekspozycja dobrze się prezentowała – czyli nie może być ani za duża, ani zbyt mała.

Pozostałe wyposażenie to krajalnice do wędlin, wagi i kasa fiskalna. Niezbędna są również ostre noże i tasak z klocem masarskim, gdzie można podzielić kawałki mięsa na mniejsze, nawet te z kością. Natomiast waga powinna być ustawiona w miejscu widocznym dla klienta, a krajalnica prosta w obsłudze i z możliwością regulacji grubości plastra.

Tematy:

Powiązane tematycznie artykuły:

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób