Technologie przemysłu mięsnego

Informacje, Aktualności, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Chociaż klasyczne burgery to wyłącznie wołowina, lokale wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów. Proponują inne rodzaje mięsa, by zaskoczyć smakiem i dać podniebieniu jeszcze większą przyjemność. Sprawdź, na jakich gatunkach mięsa bazują burgery.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Polska od 2014 roku jest liderem produkcji drobiu w Europie. Aby utrzymać pozycję, polscy drobiarze muszą postawić na rozwój eksportu i specjalizację. Według Komisji Europejskiej produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2018 r. wzrośnie o 0,8 proc. do 14,5 mln ton. Otwarcie na nowe rynki to duża szansa na rozwój tego sektora w Polsce.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej



Gzella Net, największa sieć Delikatesów mięsnych w Polsce, powiększyła się w 2016 roku aż o 21 placówek handlowych. To właśnie stale rosnące zapotrzebowanie na wędliny z Borów Tucholskich sprawia, że Gzella Net stawia na systematyczną ekspansję i rozwój sklepów własnych. W pierwszej połowie 2017 roku planowane jest otwarcie minimum 15 nowych placówek pod szyldem Delikatesy Mięsne Gzella, głównie w województwie mazowieckim, zachodniopomorskim i pomorskim.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Wypowiedź: Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK.

Jakie mięso kupujemy?

To sprawdziła Inspekcja Handlowa i wykryła nieprawidłowości w co drugim sklepie. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.).  Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Nie jednorazowe wstawienia, ale regularna, stabilna współpraca, pomoc w uzyskaniu korzystnego finansowania na budowę nowoczesnej chlewni, do tego bardzo dobre genetycznie warchlaki, miesięczny zarobek w wysokości blisko 14 000 zł, regularność wypłat i  merytoryczne wsparcie asa rynku mięsnego – to najważniejsze wnioski, jakie pojawiają się po przeanalizowaniu najnowszej oferty tuczu kontraktowego CEDROB S.A.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Kiełbasa krucha Kmicica, Gzella

Staropolskie uczty znamy głównie z filmów lub książek. Suto zastawione stoły, unoszący się w powietrzu zapach domowych specjałów, dom pełen gości, gwar rozmów, a do tego rodzinna atmosfera – to były zwyczaje, do których warto wracać! Teraz, dzięki wędlinom marki Gzella jest to możliwe. Kiełbasa Krucha Kmicica to klasyczna propozycja dla prawdziwych smakoszy, ceniących produkty regionalne o unikalnej recepturze oraz aromacie.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Garancja naturalnego smaku – wędliny z linii Natura marki Nove

Na szczęście czasy, kiedy na sklepowych półkach królował jeden rodzaj wędlin, a lepsze kawałki można było otrzymać „spod lady”, minęły bezpowrotnie. Idąc na zakupy, mamy pewność, że stoisko mięsne będzie obfitować w szeroki wybór kiełbas, szynek czy parówek. Jednak nie zawsze bogata oferta oznacza produkty wysokiej jakości. Na co więc zwrócić uwagę, aby wybrać wędliny nie tylko smaczne, ale naturalne i zdrowe?

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD

03-06.05.2015, Mediolan, Włochy


O targach TUTTOFOOD

Targi TUTTOFOOD to jedne z najważniejszych targów produktów spożywczych nie tylko we Włoszech, ale również w Europie.

TUTTOFOOD to wydarzenie adresowane wyłącznie do profesjonalistów: agentów handlowych, importerów, dystrybutorów, przedstawicieli sieci szerokiej dystrybucji i managerów placówek gastronomicznych.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Firma Drobimex została wyróżniona w konkursie „Busole Biznesu 2013”

Zwiększanie sprzedaży, wprowadzanie na rynek nowych produktów i inwestycje w unowocześnianie zakładów produkcyjnych - dzięki tym działaniom Drobimex jest jednym z największych i najbardziej uznanych producentów mięsa i wędlin drobiowych w Polsce. Potwierdzają to liczne nagrody, w tym przyznane przez Prezydenta Szczecina wyróżnienie w konkursie gospodarczym „Busole Biznesu 2013” w kategorii „Firma roku”.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Dla koneserów dobrej kuchni, w szczególności zaś miłośników wołowiny letni sezon urlopowy jest doskonałą okazją do inspirujących podróży i odkrywania nowych, fascynujących smaków z całego świata. Mimo iż upały już nieco zelżały, a lato powoli dobiega końca nie znaczy to, że miłośnicy egzotycznych potraw muszą rezygnować z ulubionych dań. Zainspirowani wakacyjnymi wyprawami, dzięki bogatej ofercie jakościowej wołowiny QMP dostępnej w sieci Makro w całej Polsce oraz wybranych sklepach Carrefour na terenie Warszawy, smakosze mają niepowtarzalną okazję, by przenieść klimat lata do swoich domów.

Kulinarna odyseja z wołowiną QMP
Niezależnie od tego czy inspiruje nas Daleki Wschód, Australia, czy też egzotyczna Ameryka Południowa, możemy być pewni, że w menu lokalnych restauracji znajdziemy dania przygotowane z wołowiny.  „Mięso wołowe ma dobrze ugruntowaną pozycję w tradycji kulinarnej niemal pod każdą szerokością geograficzną, nie dziwi więc fakt, że w najstarszych książkach kulinarnych pojawiają się rozliczne przepisy  na potrawy z wołowiny” – mówi ekspert programu QMP Grzegorz Łapanowski.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Sprawdzony drób - informacja

Najnowsze badania zrealizowane na zlecenie KRD-IG przez dwa niezależne ośrodki MillwardBrown SMG/KRC i TNS Polska pokazują, że kampania promująca certyfikat QAFP z logo „Sprawdzony drób” jest obecnie najbardziej rozpoznawalną kampanią promującą żywność. Coraz chętniej wybieramy produkty drobiowe ze znakiem jakości. Z badań wynika, że aż 70 % respondentów deklaruje chęć kupowania mięsa certyfikowanego QAFP. 1

Wśród kampanii poświęconych polskiej żywności najbardziej rozpoznawalną jest obecnie „Nowa Jakość w drobiarstwie”. Kampania promująca wysokiej jakości drób z certyfikatem QAFP (Quality Assurance for Food Products) podobała się aż 65% Polaków. Badania wykazały, że spot emitowany w ramach kampanii zna 45 % respondentów, a 35 % rozpoznaje logo z hasłem „Sprawdzony drób”.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

dobra wołowina, portal mięsnyWołowina przez wieki gościła na polskich stołach w wielu kulinarnych odsłonach.  Aż do momentu, gdy w okresie PRL jej jakość uległa wyraźnemu obniżeniu, a kultura z nią związana – degradacji. Bogactwo tusz wołowych o różnym zastosowaniu ewoluowało
w świadomości Polaków do podziału na mięso „z kością” i bez, a radość płynącą z jedzenia wołowiny zastąpiło niezadowolenie, spowodowane niewielką dostępnością mięsa wysokiej jakości.

Więcej…

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Jak nie stracić na produkcji latem?

portal mięsny

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy – także zw...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób