Technologie przemysłu mięsnego

Porady, Know-How

czerwone mięso informacje rak prostaty choroby przez jedzenie mięsaCzerwone, przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty.

Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty - potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w "American Journal of Epidemiology".

Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute informują, że u mężczyzn, którzy konsumowali największe ilości czerwonego mięsa (przede wszystkim wołowiny i wieprzowiny) ryzyko raka prostaty było o 12 proc. większe niż u tych, którzy spożywali go najmniej. W plebiscycie na najbardziej niebezpieczny sposób przyrządzania mięsa wygrało z kolei grillowanie.

Przez dziewięć lat naukowcy obserwowali 175 343 mężczyzn w wieku od 50 do 71 lat, którzy wypełniali kwestionariusze dotyczące diety. Określali w nich m.in. ile i jakiego rodzaju mięso spożywali, a także, w jaki sposób je przyrządzali. Dzięki temu naukowcy mogli w każdym przypadku określić ilość pochłanianych związków, które mogą sprzyjać rozwojowi raka.

W ciągu dziewięciu lat obserwacji na raka prostaty zachorowało 10 313 uczestników, a w 419 przypadkach choroba doprowadziła do zgonu.

Dotychczasowe badania przynosiły zmienne rezultaty, dlatego wielu ekspertów odnosi się do tych wyników sceptyczne. Przyznają oni jednak, że potwierdza to tezę, iż mięso przyrządzane w wysokiej temperaturze ma szczególny związek z rozwojem raka, gdyż powstają wówczas m.in. policykliczne węglowodory aromatyczne i aminy heterocykliczne, które, jak dowiodły badania na modelach zwierzęcych, prowadzą do zmian nowotworowych.KOC

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Produkcja wędlin

portal mięsny

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, ...

Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

portal mięsny

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób