Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Nowe technologie

Kompleksowe rozwiązania marki Cryovac - dla zakładów mięsnych i detalistów. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu na światowym rynku, firma Sealed Air zaskakuje branżę spożywczą coraz bardziej innowacyjnymi rozwiązaniami opakowaniowymi.
Innowacje te pozwalają zakładom mięsnym obniżyć koszty operacyjne i usprawnić proces produkcji bez negatywnego wpływu na jego elastyczność, np. w zakresie rodzaju pakowanych produktów bądź ich gabarytów.

Oferowane wyroby mięsne wyróżniają się wysoką wartością dodaną, dzięki czemu zarówno producenci, jak i detaliści, mogą liczyć na wyższe zyski. System pakowania jest jednym z najważniejszych narzędzi, które może pomóc zakładom mięsnym w osiągnięciu tego celu. Musi jednak gwarantować zarówno efektowny wygląd produktu, jak też zapewniać rozsądny koszt całkowity.

W całej Europie obserwuje się wyraźny trend w kierunku produktów pakowanych w systemie Case-Ready, tzn. porcji detalicznych zapakowanych centralnie przez producenta, gotowych do ekspozycji w ladach chłodniczych bez potrzeby dalszego przepakowywania na zapleczu sklepu. Rozwiązanie to powstało w odpowiedzi na coraz silniejszą konkurencję i malejące marże -  powiedział Maciej Gierszewski, szef działu Cryovac Food Solutions na Polskę, Czechy i Słowację w firmie Sealed Air. System pakowania Case-Ready oferuje najbardziej wymierny i wydajny zwrot nakładów inwestycyjnych w całym łańcuchu produkcji i sprzedaży, jednocześnie zapewniając konsumentom najwyższą jakość, higienę i bezpieczeństwo żywności, a także wygodę użytkowania. W przypadku świeżego mięsa wyższa zyskowność to rezultat bezpośredni, przy czym średni wzrost marż netto wynosi 7%, a sprzedaży 15% w skali roku, przy średniej penetracji rynku 50%. Producenci dążą też do coraz większego zindywidualizowania produktów przeznaczonych do sprzedaży samoobsługowej, aby wyróżnić je spośród oferty konkurencji i dotrzeć do docelowych grup konsumentów. Opakowanie pozwala obecnie na bardzo silne zindywidualizowanie oferty, uwzględniając coraz mniejsze segmenty rynku i coraz węższe grupy społeczne.

Problem z tradycyjnym pakowaniem w atmosferze ochronnej MAP polega na tym, że mięso w kontakcie z folią zmienia swoją barwę na brunatną,  a to zniechęca kupujących. Zakłady mięsne pozostawiają więc duży odstęp między pakowanym kawałkiem a górną folią. Ale nawet wtedy detaliści nie mogą eksponować opakowania pod zbyt dużym kątem, bo mięso mogłoby się zsunąć i oprzeć o folię. Cryovac Mirabella rozwiązuje ten problem. W tym innowacyjnym opakowaniu zastosowano specjalną, podwójną folię, a sprężona mieszanka 80% tlenu i 20% dwutlenku węgla zachowuje atrakcyjną, jasnoczerwoną barwę mięsa. Opakowanie jest znacznie mniejsze i można je ustawiać w pozycji pionowej.

Korzyści dla detalistów są oczywiste: z jednej strony hermetyczne zgrzewy oznaczają wysoki standard higieny i czyste półki, z drugiej w jednym kartonie mieści się o 60% paczek więcej, i tyle samo na sklepowych półkach, co pozwala na wydajniejsze wykorzystanie powierzchni sprzedażowej. Także konsumenci doceniają to rozwiązanie: pionowa ekspozycja przyciąga ich wzrok, a mięso wygląda bardzo świeżo. Kompaktowe opakowanie doskonale mieści się w domowych lodówkach i nie zajmuje zbyt wiele miejsca w koszu na śmieci.

"Z perspektywy popytu najnowsze trendy w dziedzinie pakowania mięsa i wędlin wynikają ze zmieniających się zwyczajów konsumenckich i stylów życia" - wyjaśnił Maciej Gierszewski. "Klienci są coraz bardziej wymagający i w coraz mniejszym stopniu skłonni do kompromisów. Chociaż bezpieczeństwo żywności jest dla nich wciąż najważniejsze, od nowoczesnego opakowania wymagają już nie tylko ochrony produktu przed czynnikami zewnętrznymi podczas transportu i sprzedaży, ale oczekują też, że będzie ono wygodne w użytkowaniu i funkcjonalne, a to oznacza m.in.: łatwość otwierania, możliwość ponownego zamknięcia opakowania, obróbkę termiczną produktu w opakowaniu, czy wręcz wybór sposobu tej obróbki."

Przykładem rozwiązania umożliwiającego przygotowanie gotowego dania, np. marynowanego mięsa, w kuchence mikrofalowej, jest opakowanie próżniowe Cryovac "Simple Steps". Umożliwia ono ugotowanie lub podgrzanie posiłku w kuchence mikrofalowej bez potrzeby otwierania opakowania, a także podanie go na stół w bezpieczny i wygodny sposób. Opakowanie składa się z tacki i górnej folii typu skin zamykanej w próżni. Funkcja samoistnego uwalniania pary wodnej pozwala na przygotowanie potrawy w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, bez potrzeby zdejmowania bądź przekłuwania górnej folii. Opakowanie Cryovac Simple Steps  jest przeznaczone do pakowania dań gotowych, marynowanych mięs, drobiu oraz ryb, oferowanych w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych, m.in. szpitalach, stołówkach, firmach świadczących usługi cateringowe, czy też w restauracjach, sklepach i na stacjach benzynowych oferujących dania na wynos. Zapakowane produkty można poddać pasteryzacji, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Z kolei Cryovac n-Oven to opakowanie umożliwiające przygotowanie dań gotowych oraz pizzy w kuchence mikrofalowej lub w tradycyjnym piekarniku. Piankowa tacka C-PET stosowana w tym systemie jest o 25-30% lżejsza niż tradycyjne sztywne tacki podobnej wielkości co sprawia, że opakowanie jest bardziej przyjazne dla środowiska.

Opakowanie to także element zrównoważonej produkcji żywności. Innowacyjne opakowanie może pomóc ograniczyć marnowanie produktów spożywczych, znacznie wydłużając ich okres trwałości. Prawie jedna trzecia żywności wytworzonej na świecie nigdy nie zostaje skonsumowana, a najwięcej zakupionych produktów marnuje się w gospodarstwach domowych  powiedział Maciej Gierszewski.  Wydłużając okres trwałości świeżych produktów, dobre opakowanie zapobiega niepotrzebnemu wyrzucaniu ich. Innowacyjne systemy opakowaniowe dążą do zmniejszenia wpływu na środowisko naturalne, dzięki lekkim produktom takim, jak cienkie i elastyczne plastikowe zamienniki sztywnych pojemników. Opakowania bliżej przylegające do produktu, takie jak Cryovac Mirabella, pozwalają w optymalny sposób wykorzystać możliwości transportowe i magazynowe, zmniejszając tym samym wpływ na środowisko.

Największą troskę producentów budzą jednak koszty działalności. Odpowiedzią na nią może być automatyzacja i integracja linii pakujących. Firma Sealed Air opracowała specjalną platformę integracyjną dla zakładów spożywczych  PakFormance  która daje producentom żywności możliwość zarządzania linią produkcyjną, prowadząc do znacznego obniżenia kosztów operacyjnych.

Platforma integracyjna PakFormance stanowi kombinację urządzeń, oprogramowania, maszyn i usług zaprojektowanych specjalnie dla rynku pakowania żywności. Wdrażając platformę PakFormance, użytkownicy mogą monitorować maszyny i wskaźniki procesów, i natychmiast reagować na wszelkie odchylenia, co zwiększa wydajność produkcji. W PakFormance każdy z poszczególnych podzespołów linii pakującej może być podłączony do komputera zwanego "Superwizorem linii" (ang. Line Supervisor), który pozwala na wymianę danych, umożliwiając w ten sposób skorzystanie z licznych funkcji. Podzespoły są połączone ze sobą za pomocą standardowych interfejsów. Dostęp do linii i podzespołów może odbywać się poprzez zdalne sterowanie. PakFormance zapewnia stałą przejrzystość procesu pakowania. Umożliwia programowanie parametrów pakowania indywidualnie dla każdego produktu, pozwala uzyskać oszczędności na robociźnie dzięki automatyzacji wielu procesów, zapisuje kluczowe informacje związane z produktami, procesem pakowania, maszynami i organizacją, umożliwia monitoring źródła pochodzenia produktów, dostarcza szczegółowych analiz i raportów umożliwiających optymalizację kosztów operacyjnych i organizacji pracy. Ponadto, zintegrowane rozwiązanie PakFormance umożliwia połączenie systemów Cryovac - firmy Sealed Air ze sobą, a także z urządzeniami innych producentów. "Automatyzacja procesu pakowania jest szczególnie istotna dla zakładów mięsnych, gdzie ze względu na bezpieczeństwo, jakość i wydajność produkcji, czynnik ludzki powinien być ograniczony do minimum" - wyjaśnił Krzysztof Zając, dyrektor ds. sprzedaży Cryovac Packaging na Europę Północną w firmie Sealed Air. "Dzięki automatyzacji linii pakujących firmy przetwórcze mogą zmniejszyć koszty produkcji i osiągnąć wyższe zyski. Oprócz lepszych standardów higieny, które zapewnia w pełni zautomatyzowana obsługa, automatyzacja pakowania żywności ma na celu zmniejszenie nakładów pracy, czego efektem jest niższy koszt pakowania i produkcji bez negatywnego wpływu na elastyczność procesu."

Opisane powyżej rozwiązania zostały zaprezentowane na stoisku firmy Sealed Air Polska podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food 2009 w Poznaniu, w dniach 14-17 września br. (Pawilon 5, stoisko nr 140A).

Cryovac, Simple Steps, nOven oraz PakFormance to zarejestrowane znaki handlowe firmy Cryovac Inc., należącej do Sealed Air Corporation.
Cryovac Packaging oraz Cryovac Food Solutions, działy należące do firmy Sealed Air, są światowym liderem w dziedzinie innowacyjnych materiałów, systemów i urządzeń do pakowania żywności. W 2006 roku w światowym rankingu Fortune 1,000 firma Sealed Air została uznana przez liderów przemysłu za Najlepszą Firmę Produkującą Opakowania.

Firma Sealed Air Cryovac zatrudnia w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka) ponad 3,000 pracowników. Zakłady produkcyjne firmy Sealed Air Cryovac zlokalizowane są we Francji (Arc-en-Barrois i Epernon), Niemczech (Norderstedt), Wielkiej Brytanii (St. Neots i Poole), we Włoszech (Passirana di Rho), w Hiszpanii (Buol), Rosji (Wołgograd), Polsce (Ożarów Mazowiecki), na Węgrzech (Újhartyán), w Republice Południowej Afryki (Spartan) oraz w Botswanie (Lobatse). We Włoszech znajduje się Centrum Obsługi Klientów EMEA, natomiast w Szwajcarii w Root mieści się Techniczne Centrum Maszyn Pakujących EMEA. Sealed Air Cryovac posiada także pod Paryżem Centrum Techniczno-Wystawiennicze Packforum. Dążąc do zapewnienia najwydajniejszych plastikowych opakowań do żywności, Sealed Air kieruje szczególną uwagę na ochronę środowiska naturalnego. Firma aktywnie dąży do minimalizacji zużycia surowców i materiałów do produkcji opakowań poprzez recykling lub powtórne wykorzystanie odpadów przemysłowych oraz odzyskiwanie energii poprzez właściwe spalanie.


Aby dowiedzieć się więcej o firmie Sealed Air Cryovac, zapraszamy na stronę www.sealedair-emea.com

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Produkcja kiełbasy

portal mięsny

W pewnych okresach ze względów ekonomicznych (proceder ten trwa do dziś) ...

Platforma wspólnych projektów klaster organizowany przez SRW RP

portal mięsny

Dlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP- Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób