Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Wiadomości branży mięsnej

polskie mięso w USA,  mięso USA, polskie zakłady mięsne, portal mięsnyPolskie firmy będą promowały żywność na targach Fancy Food Shows w Waszyngtonie - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał, że liczy, iż polskimi produktami zainteresuje się liczna w Stanach Zjednoczonych Polonia.
Targi żywności Fancy Food Shows to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez. Zazwyczaj odbywają się one w Nowym Jorku, ale w tym roku wyjątkowo w Waszyngtonie - od 17 do 19 czerwca br. Weźmie w nich udział 20 firm z programu Polska Wschodnia, finansowanego przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a także sześć przedsiębiorców z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) i tyle samo firm, których produkty otrzymały znak ministerialnego programu "Poznaj Dobrą Żywność".

W ramach promocji polskiej żywności w waszyngtońskich restauracjach odbywać się będą pokazy przygotowania posiłków z polskich produktów, które mogą być wykorzystywane w różnych kuchniach narodowych.

Przewidziane jest też kilka spotkań przedstawicieli polskiego ministerstwa rolnictwa m.in. z amerykańskim Departamentem Rolnictwa oraz organizacjami rolniczymi. Jak mówił Sawicki, w Ameryce mieszka ponad 10 mln ludzi polskiego pochodzenia i warto przy okazji takiej imprezy wykorzystać Polonię do pogłębienia współpracy gospodarczej.

W opinii ministra, największą szansę na eksport mają mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, słodycze i wyroby czekoladowe. Trzeba także myśleć o ofercie produktów mleczarskich - dodał. Wyjaśnił, że polskie firmy chcą zaproponować także żywność tradycyjną, a także ekologiczną, czyli produkty przypominające Polonii "smaki z dzieciństwa".

Obroty handlowe towarami rolno-spożywczymi między Polską a Stanami Zjednoczonymi nie są duże. W 2011 r. wyeksportowano żywność za 209,7 mln euro, zaś sprowadzono - za 188 mln euro. Nadwyżka eksportu nad importem wyniosła w ubiegłym roku 21,7 mln euro, podczas gdy w 2010 r. saldo wymiany było ujemne i wyniosło ok. 9 mln euro. Do USA eksportowano przede wszystkim szynkę wieprzową (przetworzoną lub zakonserwowaną), wódkę, przetworzone ryby (w tym śledzie) i filety rybne, gluten pszenny oraz wyroby czekoladowe. Z USA sprowadzamy zaś głównie makuchy z ekstrakcji oleju sojowego, nieprzetworzony tytoń oraz wino ze świeżych winogron.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Wilki do mięsa w gastronomii – jak wybrać odpowiedni egzemplarz

portal mięsny

Wilk do mięsa to maszyna, która służy do rozdrabniania świeżego, gotowanego bądź mr...

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób