Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Porady, Know-How

Procesy technologiczne produkcji wędlin, produkcja wędlin

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne w tym białko sojowe, karagen błonniki i mieszanki peklujące.

Podczas wyrobu wędlin, mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się jednolitą masę mięsną, pod względem spójności, koloru, smaku - która jest oznaczana jako wędlina.

Wędliny produkowane bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. łączone są tutaj:
mięso rozdrobnione na wilku,
przyprawy,
wodę.

Procesy technologiczne produkcji wędlin:

  • peklowanie
  • rozdrabnianie mięsa
  • wilk
  • kuter
  • mieszanie wędlin
  • napełnianie jelit
  • osadzanie
  • wędzenie
  • obróbka termiczna
  • tyndalizacja
  • pasteryzacja
  • sterylizacja
  • prezerwy
  • obróbka termiczna z udziałem tłuszczu
  • smażenie
  • duszenie
  • blanszowanie
  • konfekcjonowanie

Podstawowe produkty przemysłu mięsnego to:

  • wędliny
  • wędzonki
  • wyroby garmażeryjne
  • pasztet
  • salceson
  • kaszanka

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób