Technologie przemysłu mięsnego

Porady, Know-How

produkty przemysłu mięsnego, Procesy technologiczne produkcji wędlin, produkcja wędlinDo produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne w tym białko sojowe, karagen błonniki i mieszanki peklujące.

Podczas wyrobu wędlin, mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się jednolitą masę mięsną, pod względem spójności, koloru, smaku - która jest oznaczana jako wędlina.

Wędliny produkowane bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. łączone są tutaj:
mięso rozdrobnione na wilku,
przyprawy,
wodę.

Procesy technologiczne produkcji wędlin:

  • peklowanie
  • rozdrabnianie mięsa
  • wilk
  • kuter
  • mieszanie wędlin
  • napełnianie jelit
  • osadzanie
  • wędzenie
  • obróbka termiczna
  • tyndalizacja
  • pasteryzacja
  • sterylizacja
  • prezerwy
  • obróbka termiczna z udziałem tłuszczu
  • smażenie
  • duszenie
  • blanszowanie
  • konfekcjonowanie

Podstawowe produkty przemysłu mięsnego to:

  • wędliny
  • wędzonki
  • wyroby garmażeryjne
  • pasztet
  • salceson
  • kaszanka

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Jak nie stracić na produkcji latem?

portal mięsny

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy – także zw...

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób