Technologie przemysłu mięsnego

Klasyfikacja reduktorów ciśnienia

portal mięsny

Reduktory ciśnienia to urządzenia odpowiadające za zmniejszenie ciśnienia medium na wyjściu i utrz...

Słownik

Minorka

- nazwa wywodzi się od hiszpańskiej wyspy Minorki
- kura powstała z krzyżówek hiszpańskich kur wiejskich
- w Niemczech w 1895 r powstał związek hodowców tej rasy
- Kury minorki są wymagające w hodowli

Opis zewnętrzny  - Kury minorki, Koguty minorki :
- sylwetka smukła wydłużony korpus na szeroko rozwartych
udach
- długi prosty wysklepiony grzebień u kur pochylony na bok
- ogon średnio długi
- duże owalne śnieżno białe zausznice przylegające do głowy które są ozdobą tej pięknej kury starsze koguty zausznice mają długie i zwisające ale kurki powinny mieć okrągłe i przylegające
- Minorki mają bardzo dobrą nośność jaj występuje w barwie czarnej i białej
- Minorki znoszą duże jajka o białej skorupie
- Minorki jest to rasa dość trudna dostępna i rzadka oczywiście dobrej jakości .Rasa ta lubi duży obszar do biegania jest dość nieufna i płochliwa,jest odporna na zmiany pogodowe .
W hodowli kury i koguty minorki nie ma żadnych wymagań jedynie w okresie zimowym przy niskich temperaturach obmarzają grzebienie jak w innych rasach długo grzebieniastych

 

Zalecenie w hodowli kury minorki

  • ocieplony kurnik
  • smarowanie grzebieni smalcem, jednak Obmarznięte końcówki grzebienia nie stanowią żadnego zagrożenia do kur jedynie odbija się to na wyglądzie i kura traci cały urok.

Minorki z lęgów naturalnych wysiadują czasami jaja i bardzo dobrze opiekują się pisklakami

 

Odmiany barwne - Kury minorki :

  • czarna
  • żółta
  • biała
  • pstra

 

Waga - Kury minorki :

  • Koguty minorki 2,5-3kg
  • Kury minorki 2,2-2,8 kg
  • miniatury 0,9-1,0 kg
Tematy:

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Czy Grilowanie jest szkodliwe? - bakterie Yersinia

portal mięsny

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.Coraz wi...

Jak otworzyć masarnię?

portal mięsny

Masarnia - otwarcie i prowadzenie zakładu produkcji mięsa Nieodzownym warunkiem posiadania własnej masarni są...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób