Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Słownik

Kocioł Warzelny - urządzenie mające zastosowanie w produkcji spożywczej, m. in. w masarniach, przemyśle mięsnym i wędliniarskim oraz w kuchniach przygotowujących większe ilości produktów płynnych. Jego budowa to zbiornik (gar) z doprowadzonymi przyłączami wody oraz automatyką sterującą pracą (woda, grzanie, ciśnienie).

Kotły warzelne wyposażone są w przyłącza ciepłej i zimnej wody. Zainstalowany automatyczny system kontroli i regulowania ciśnienia, a także poziomu wody w przestrzeni między zbiornikowej sprawia, że są to urządzenia spełniające wszystkie wymogi bezpieczeństwa w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Płynna regulacja mocy pozwala na sterowanie intensywnością gotowania, a tym samym na oszczędność energii. Kotły posiadają zawór spustowy, który umożliwia łatwe opróżnianie zawartości zbiornika.

Parametry kotłów warzelnych to: moc [kW], zasilanie [np. gaz /elektryczne], pojemność [l] , przyłącze wody, przyłącze gazu

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób