Książki branży mięsnej

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb  - książka

Autor: Egon Binder

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb przemysł spożywczy Egon Binder

Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.


W tej książce opisano następujące tematy:

  • Wytwarzanie dymu:
  • wędzenie zimne, ciepłe i gorące
  • środki wytwarzania dymu
  • jak działa dym.

Piece i komory wędzarnicze:

  • małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb
  • wędzarnie do samodzielnego wykonania
  • szafy i komory wędzarnicze
  • jak unikać błędów w czasie wędzenia.


Wędzenie mięsa i kiełbas:

  • ważne reguły peklowania
  • wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny
  • kiełbasa surowa, parzona i gotowana
  • jaki dym do jakiej kiełbasy
  • przepisy.


Wędzenie ryb:

  • patroszenie, czyszczenie, solenie
  • metody wędzenia
  • gatunki ryb polecane do wędzenia
  • przechowywanie i zamrażanie
  • przepisy.

Powiązane tematycznie artykuły: