Książki branży mięsnej

Autor: Egon Binder
Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb przemysł spożywczy Egon Binder
Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.
W tej książce opisano następujące tematy:
- Wytwarzanie dymu:
- wędzenie zimne, ciepłe i gorące
- środki wytwarzania dymu
- jak działa dym.
Piece i komory wędzarnicze:
- małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb
- wędzarnie do samodzielnego wykonania
- szafy i komory wędzarnicze
- jak unikać błędów w czasie wędzenia.
Wędzenie mięsa i kiełbas:
- ważne reguły peklowania
- wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny
- kiełbasa surowa, parzona i gotowana
- jaki dym do jakiej kiełbasy
- przepisy.
Wędzenie ryb:
- patroszenie, czyszczenie, solenie
- metody wędzenia
- gatunki ryb polecane do wędzenia
- przechowywanie i zamrażanie
- przepisy.