Technologie przemysłu mięsnego

Nasze portale

Informacje, Artykuły, Wydarzenia - Rynek mięsa w Polsce, Branża mięsna

Wiadomości branży mięsnej

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, sprzedaż zagraniczna nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększyła się w pierwszych dziewięciu miesiącach zeszłego roku o 29 proc. (o 51 tys. ton do 228,3 tys. ton). Jak wskazują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej, w tym samym czasie import wzrósł jedynie o 7 proc. (27 tys. ton).

Oznacza to, iż ujemne saldo zmniejszyło się z 206,7 tys. ton notowanych w 2010 r. do 182,6 tys. ton w 2011 r. Co zatem stoi na przeszkodzie, aby eksport nadal stabilnie się rozwijał? W ocenie ekspertów główną barierą w rozwoju eksportu będzie niższa krajowa produkcja wieprzowiny.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

cena zakupu żywca, skup żywca, żywiec cenyOd trzech tygodni spadają ceny trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszym tygodniu marca (27.02-3.04) przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego w zakładach wyniosła 5,17 zł/kg netto. Oznacza to spadek o prawie 2 proc. wobec drugiego tygodnia lutego, kiedy cena wynosiła 5,27 zł/kg - informuje Bank BGŻ.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

smak prawdziwych wędlin, prawdziwa biała kiełbasa- Biała w markecie za 5 zł, to profanacja tej kiełbasy! - przekonuje Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. Dlatego wczoraj po raz szósty sprawdzono smak i jakość wędlin, które zagoszczą na wielkanocnych stołach

- Musimy starszym przypomnieć, a młodych nauczyć smaku prawdziwych wędlin. Abyśmy mogli celebrować ich smak, a nie tylko napełniać nimi żołądek - przekonuje Jacek Marcinkowski. Wczoraj izba po raz szósty certyfikowała wędliny na wielkanocny stół. Oceniano tradycyjne wielkopolskie szynki, wędzonki, polędwice, ogonówki i białą kiełbasę.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Ukraiński Komitet Medycyny Weterynaryjnej ponownie grozi sankcjami polskim producentom mięsa wieprzowego, w których wyrobach znajdowane są m.in. antybiotyki i pałeczki okrężnicy - doniósł w czwartek dziennik "Kommiersant-Ukraina".

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski poinformował PAP w czwartek, że jest zdziwiony takimi doniesieniami. Podkreślił, że do Inspekcji Weterynaryjnej nie dotarły żadne oficjalne informacje z Ukrainy na ten temat.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Produkty wędliny z Morlin w nowych opakowaniachAnimex Sp. z o.o. poszerza ofertę plastrów pod marką Morliny o trzy kolejne produkty w nowych opakowaniach.

Ceniona szynka konserwowa, jedna z najpopularniejszych wędzonek - polędwica sopocka oraz mielonka tyrolska wchodzą do sprzedaży w nowoczesnej i wygodnej dla konsumenta formie plastrów map oraz nowej gramaturze.
Szynka konserwowa ekstra 175g jedna z najbardziej popularnych i lubianych przez konsumentów form szynki. Cienko pokrojone prostokątne plasterki delikatnej szynki to podstawa każdej kanapki i półmiska wędlin.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

wędliny pmbOryginalne smaki wędlin produkowanych tradycyjnymi metodami. Kolejna nowość oraz propozycja dla tych, którzy lubią próbować różnych oryginalnych smaków i cenią wędliny produkowane tradycyjnymi metodami.

Skrzynka wędlin - to mix plasterkowanych wędlin długo dojrzewających firmy PMB zawierający po 8 tacek ( po 90 g) czterech rodzajów cieniutko pokrojonych luksusowych kresowych wędlin: kindziuka, pastrurmy, kumpiaka i boczku.
Kindziuk - Król Polskich Wędlin
Legenda oryginalnego Kindziuka sięga prastarych dziejów. Wytwarzany dzięki tradycyjnym recepturom jest od pokoleń synonimem wykwintnego smaku. Teraz i Ty możesz delektować się wytwornym smakiem i aromatem prawdziwego Kindziuka. Kindziuk to wędzonka, szynka długo dojrzewająca.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Drób w nowych opakowaniach Drosedu, drobiowe produktyW tym roku drób konfekcjonowany z Drosedu będzie wyróżniał się na tle konkurencji nową, bardzo efektowną etykietą. Producent postawił na nowoczesną linię, dynamiczny kształt i silną identyfikację z marką Drosed.

Nowa etykieta zachęca świeżą zieloną kolorystyką, czytelnym opisem produktu i zdjęciem smakowitego kurczaka, po przyrządzeniu. Tak zapakowane porcje drobiu można kupować w sklepach od lutego 2010 roku.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Boczek Wieprzowy Wiejski Wędzony otrzymał nagrodę "Najlepsze w Polsce". Został on doceniony przez konsumentów za wyjątkową jakość oraz nieprzeciętne walory smakowe.

Wędliny długodojrzewające z PMB to jedne z najlepszych, najbardziej cenionych przez koneserów wędlin.
"Rozpoczynając pracę nad wyrobem tych wędlin postawiliśmy na najwyższą jakość surowca i odpowiedni dobór przypraw. Połączyliśmy tradycyjne receptury produkcji z nowoczesnością. Nagrody, które otrzymują wędliny długodojrzewające z PMB są dla nas potwierdzeniem, że dopracowaliśmy strategię produkcji naszych mięs do perfekcji" - mówi Dyrektor Pionu Handlowego Grzegorz Dworakowski.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

problemy zdrowotne mięso, portal mięsny, Światowa Organizacja Zdrowia, masarnie, Kampania zdrowotna Zakładów Mięsnych Pamso SA
Alarmujące dane napływają z instytucji zajmujących się żywieniem Europejczyków.

Szacuje się, że spośród ogólnej liczby zgonów na skutek chorób układu sercowo-naczyniowego, aż 30% spowodowane jest przez niezdrową dietę prowadzącą do otyłości. To oznacza, że można by uniknąć około 60 tysięcy zgonów rocznie wśród ludzi w wieku 35-64 lat, gdyby tylko poprawie uległ ich sposób odżywiania.
Zmianie nawyków, zwłaszcza w miejscu pracy, służyć ma kampania "Na harówkę weź wałówkę" Zakładów Mięsnych Pamso S.A.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Slow Food - Majówka - PamsoPamso Kocha Slow Food. Wiosna w pełni! Wraz z nią nadeszła aura sprzyjająca rodzinnym wypadom za miasto, odwiedzinom u przyjaciół na wsi, a nawet wycieczkom nad morze.

Pomysły na majowy weekend kwitną jak pączki na drzewach, ale z puli koncepcji warto wybrać taką, która najlepiej spełni nasze oczekiwania i najefektywniej przyczyni się do regeneracji zmęczonego długą zimą organizmu.

Słońce, świeże, wiosenne powietrze i budzący się do życia, nabierający kolorów krajobraz - to wszystko inspiruje do zrzucenia z siebie ciężkiej garderoby i wykorzystania pozytywnej mocy natury w bezpośredniej bliskości.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

kiełbasa na święta pamso, wędliny na święta

Jedne z najbardziej znanych produktów Zakładów Mięsnych Pamso S.A. - Kiełbasa Krakowska Sucha i Kiełbasa Podwawelska - otrzymały prestiżowy znak "Poznaj Dobrą Żywność".

Tytuł ten przyznawany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kiełbasa Krakowska Sucha i Kiełbasa Podwawelska - produkty Zakładów Mięsnych Pamso S.A. - docenione przez program Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Poznaj Dobrą Żywność".

Kiełbasa "Krakowska Sucha" to jeden ze sztandarowych produktów ZM Pamso S.A. Produkowana jest w oparciu o tradycyjne receptury i tylko z mięsa najwyższej jakości. Klienci sklepów Pamso chętnie wybierają ten produkt ze względu na zastosowaną w nim mieszankę naturalnych przypraw. Przyciąga ich również unikalny smak, będący efektem długiego procesu wędzenia oraz pieczenia, a na końcu suszenia.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Świąteczna propozycja Pekpolu

Na czas Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku, Zakłady Mięsne Pekpol Ostrołęka przygotowały dla swoich konsumentów serię wyśmienitych wędlin i mięs, stanowiących uzupełnienie każdego polskiego świątecznego stołu.

Chwile spędzone w rodzinnym gronie, wspaniałe potrawy, choinka, podarunki to elementy, które sprawiają, że święta dla większości z nas to wyjątkowy moment roku.

Więcej…

Wiadomości branży mięsnej

Połączenie Spółek KZD „EXDROB” S.A. oraz PZD „SADROB” S.A., przetwórstwo mięsa drobiowego zakłady drobiarskieZarząd Kutnowskich Zakładów Drobiarskich „EXDROB” S.A. pragnie poinformować, iż z dniem 29.04.2011 roku nastąpiło połączenie firmy ze spółką Płockie Zakłady Drobiarskie „SADROB” S.A. Połączenie wyżej wymienionych zakładów nastąpiło w trybie inkorporacji, gdzie spółka Płockie Zakłady Drobiarskie „SADROB” S.A. jest spółką przejmowaną. Powstałe w wyniku połączenia przedsiębiorstwo będzie prowadziło działalność pod nazwą Kutnowskie Zakłady Drobiarskie „EXDROB” S.A. z siedzibą główną w Kutnie i drugim Zakładem Produkcyjnym w Płocku.

Więcej…

Porady

Przepisy - Mięso

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób